Point cloud in 3D tekenprogramma

Deze pagina geeft informatie over een aantal verschillende 3D tekenprogramma's in relatie tot het tekenen en modelleren met pointclouds uit een 3D laserscanner. Er wordt aandacht besteed aan de programma's REVIT, AutoCAD, ArchiCAD, SketchUP, Vectorworks, Tekla, Inventor, HiCAD, BricsCAD en Solidworks.

Het is helaas niet altijd mogelijk alle informatie up-to-date houden. Innovatie in de wereld van 3D meet- en tekenwerk en laserscanning gaat erg snel. Mocht je iets zien dat niet klopt, dan ontvangen wij natuurlijk graag de correctie informatie. Stuur in dat geval een email naar [email protected] of bel met 073-6135729.

3D scan pointcloud 3D tekenprogramma Revit

Pointcloud van een kerk, gemaakt met een 3D laserscanner, in het 3D tekenprogramma Revit.

Voorbereiding werken met pointclouds

Je starten met het werken met pointclouds in de organisatie. Het meten met laserscanners en het werken met pointclouds biedt veel voordelen. Je bereikt echter alleen optimaal resultaat wanneer je zorgt voor een goede voorbereiding op gebied van hard- en software. Daarnaast zul je een aantal specifieke zaken moeten weten op gebied van scandata, de workflow en het werken met pointclouds.

We geven informatie en praktische handvatten in de volgende artikelen:

3D modelleren van gebouwen met pointclouds

Onderstaande film laat in 4 minuten zien wat 3D scanning is en hoe je gebouwen modelleert op basis van een pointcloud in Revit en Autocad. In de film komen ook zaken aan bod zoals 3D viewers, orthofoto's en meshes.

Point cloud in Revit

Autodesk Revit 2017

Revit kan heel goed met een flinke point cloud overweg. We hebben in Revit al projecten gedaan met pointclouds van meer dan 40 Gigabite. Revit kan verschillende soorten pointcloudfiles aan (PTS, PTX, PCG, E57, ZFS etc.) en vormt deze om naar RCS of RCP files. Daarvoor heeft Revit het programma Recap niet nodig. Het werken met een pointcloud in Revit gaat net iets gemakkelijker dan in Autocad. Dit heeft te maken met de snij-functionaliteiten van Revit. Snijden in een Revit model met een geïntegreerde pointcloud betekent dat niet alleen het model wordt gesneden maar automatisch ook de pointcloud. Dat klink logisch maar deze functionaliteit bestaat niet in autocad. Hierdoor kan het werk om de pointcloud te filteren achterwege kan blijven.

Lees meer over het werken met pointclouds in Revit op de pagina Revit en point clouds.

Point cloud in ArchiCAD

ac19-box-coverMet ArchiCAD (versies vanaf 19) kun je werken met pointclouds. De zeer snelle reactietijd van ArchiCAD maakt het mogelijk om point clouds te importeren. Hoewel importcapaciteit is gebonden aan de grootte van de Point Cloud-bestanden, ondersteunt het programma hierbij het inlezen van meerdere Point Cloud bestanden in één project. ArchiCAD ondersteunt daarbij het universeel E57 bestandsformaat inclusief de kleurinformatie.

Lees ook de blogpost Point cloud in Archicad

Kubus en PelserHartman

Kubus en PelserHartman werken samen om ArchiCAD gebruikers goed te kunnen informeren op gebied van 3D laserscanning. We leren de gebruikers hoe pointclouds onderdeel kunnen worden van de workflow en helpen een beter eindproduct te leveren. We houden regelmatig informatieve sessies met architecten- en tekenbureau ’s die willen starten met het werken met pointclouds. ArchiCAD gebruikers zijn dus van harte welkom.

Informatie speciaal voor ArchiCAD gebruikers

KUBUS heeft de website BIM-specialisten opgezet die informatie geeft op gebied van BIM. Deze website geeft bovendien informatie over 3D scanning en het werken met pointclouds, speciaal toegespitst op de ArchiCAD gebruiker.

KUBUS blog: De waarde van pointclouds voor BIM

Je hoort het steeds meer: “We hebben het gebouw eerst laten scannen zodat we snel de tekeningen van de bestaande situatie voorhanden hebben.” Maar is dit wel zo? En hoe werkt dit in de praktijk? Kan dat ook met mijn eigen applicatie, net als OPEN BIM? Dit hebben we samen met 3D meetspecialist PelserHartman onderzocht.

Lees het volledige artikel van Kubus over 3D scanning: De waarde van pointclouds voor BIM.

Van Gendt hallen pointcloud Recap

Pointcloud van de Van Gendt-hallen, gemaakt met een 3D laserscanner, in Recap.

KUBUS blog: Wat is 3D scanning niet en wel

Een 3D scanner is geen ‘toverdoos’. Er komt geen kant en klaar 3D model uit, dus scan-to-BIM bestaat niet als automatisch product. Een scanner maakt net als een total station meetpunten, maar dan meer en sneller: zo’n 1.000.000 punten per seconde. Lees het volledige artikel van gastblogger Jeroen Pelser op de website van Kubus.

Voordelen van pointclouds voor ArchiCAD gebruikers

De mogelijkheid om grote pointclouds te importeren is een zeer waardevolle toevoeging voor ArchiCAD-gebruikers. Omdat ArchiCAD werkt in een 3D omgeving is een pointcloud als 3D onderlegger de logische oplossing om snel een accuraat model te maken of om je gemaakte model te controleren. De volledige werkelijke situatie van gebouwen en terreinen wordt zichtbaar en bruikbaar in ArchiCAD en vormt de perfecte onderlegger die letterlijk overgetrokken kan worden. Ook worden afwijkingen met de originele situatie, of in aangereikte tekeningen en 3D modellen, direct duidelijk, waardoor fouten maken bijna onmogelijk wordt.

Andere werkwijze werkt beter

We zijn vanuit de traditie gewend om een model op te bouwen op basis van 2D inmeet-krabbels op een vel papier. Deze werkwijze is echter foutgevoelig en bevat vaak te weinig informatie en meetpunten voor alle werkzaamheden in alle ontwerpfases. Daarnaast kost het puzzellen met de notities en het verwerken ervan erg veel tijd. Omdat de pointcloud een volledige opname van de werkelijkheid is, is terugreizen voor een aanvullende meting, of omdat men iets vergeten is, ook niet meer aan de orde.

Point clouds inlezen in ArchiCAD

Met ArchiCAD 19 werk je eenvoudig, efficiënt en snel aan alle soorten bouwkundige BIM-modellen, van ontwerp tot uitvoering. ArchiCAD's performance is uniek. Lang wachten op het laden van grote en complexe views is verleden tijd, doordat ArchiCAD het enige BIM pakket is dat naast 64bit multi-processing ook 'predictive background processing' kent. Daarmee wordt geanticipeerd op acties van de gebruiker die worden voorbereid. ArchiCAD biedt de snelste responsiviteit, juist bij de meest complexe modellen. Mede hierdoor is het mogelijk om te werken met een point cloud in ArchiCAD. Lees verder op de blogpost Point cloud in Archicad

Point cloud in Autocad

Autocad kan heel goed met een flinke point cloud overweg. We hebben in Autocad al projecten gedaan met pointclouds van meer dan 40 Gigabite. Autocad kan inmiddels helaas alleen nog maar werken met pointclouds van het formaat RCP of RCS. Enige tijd geleden vormde Autocad nog automatisch andere formaten pointclouds om naar RCS formaten. Nu is RECAP nodig om dit te doen. Het werken met een pointcloud in Autocad gaat net iets minder gemakkelijker dan in Revit. Dit heeft te maken met de snij-functionaliteiten van Revit die in Autocad ontbreken. Snijden in een Revit model met een geïntegreerde pointcloud betekent dat niet alleen het model wordt gesneden maar automatisch ook de pointcloud.

Lees meer over het werken met pointclouds in Revit op de pagina Revit en point clouds.

Pointcloud in Sketchup Pro

Het is mogelijk om met een pointcloud te werken in Sketchup door de plugin Undet te gebruiken. Het betreft hier een applicatie op SketchUp Pro. Wij vinden dit in principe een betere manier om met pointclouds te werken dan via bijvoorbeeld Trimble Scan Explorer.

Te importeren bestandsformaten:
*.E57, *.LAS, *.LAZ, *.PTS, *.DP, *.FLS, *.FPR, *.LSPROJ, *.FWS, *.CL3, *.CLR, *.ZFS, *.RSP, ASCII / NEZ (X,Y,Z/i/RGB).

Lees meer over Pointclouds in SketchUp Pro en Undet.

Pointcloud in Vectorworks

De laatste versies van Vectorworks hebben de point cloud functionaliteit, zodat ze een 3D scan kunnen importeren. Laat u goed informeren bij aanschaf van de juiste versie van dit modelleerpakket. Vectorworks ondersteunt 3D modelleren volgens de BIM-methode. Een 3D scan is de perfecte basis voor bestaande situaties, maar ook ter controle gedurende de bouw.

Vectorworks ondersteunt diverse point cloud formaten: de standaard formaten zoals *.pts, .las en *.e57. Onze ervaring is dat *.pts het beste werkt. Waar moet op gelet worden bij het modelleren met pointclouds in Vectorworks? Er wordt door de fabrikant geen maximum bestandsgrootte van de te importeren pointcloud aangegeven. Echter bij het importeren wordt de pointcloud onder de motorkap verkleind naar een pointcloud met maximaal 35 miljoen punten. We adviseren we dan ook om de pointcloud op te (laten) knippen in kleinere delen van  4 à 5 GB. Een en ander ook afhankelijk van het systeem waarop u werkt.

Pointcloud in Tekla

Vanaf het moment dat architecten het ontwerp hebben gemaakt, wordt Tekla Structures ingezet door modelleurs bij ingenieursbureaus. Zij gebruiken de gegevens van de architect en maken daarmee het constructief-ontwerp. Dit model en de overzichtstekeningen, renvooien, rapportages die daaruit voortkomen, worden gemaakt met Tekla Structures.  Aannemers gebruiken 3D-Tekla-modellen voor onder andere het bepalen, controleren en corrigeren van de hoeveelheden en de coördinatie en planning van de bouw vanaf de calculatie- tot de uitvoeringsfase. Tekla Structures wordt vaak toegepast door ingenieursbureaus en (onder)aannemers in de civiele bouw, waaronder ook infra, de industriebouw, inclusief offshore en de utiliteitsbouw, recreatie en sport. De modelleurs binnen deze groepen maken steeds vaker gebruik van de pointcloud functionaliteit binnen Tekla Structures om het werk af te stemmen met de werkelijkheid.

Er kan zowel met gekleurde als ongekleurde puntenwolken gewerkt worden in Tekla Structures. Tekla Structures limiteert de pointcloud tot 10.000.000 punten. De resolutie van zeer grote pointclouds wordt dus automatisch verkleind. Tekla Structures ondersteunt de meeste standaard pointcloudformaten: *.E57, *.LAS, *.LAZ, *.PTS, *.PTX, *.ASC, *.FPR, *.XYZ en *.JS.

Point cloud in Inventor

Het is goed mogelijk om te werken met grote pointclouds in het tekenprogramma Inventor. Dit programma uit de AutoDesk familie heeft de mogelijkheid tot het 'attachen' van zogenaamde Recap files. Dit zijn .RCP of . RCS bestanden.

Point cloud in Hicad

Het is op dit moment mogelijk om via het conversie programma Scalypso bestanden te generen die importeerbaar zijn in Hicad. Hierbij moet aangetekend worden dat het dan gaat om een zeer beperkt aantal punten. Het is dus (nog) niet mogelijk om direct te werken met grote pointclouds.

Pointcloud in BricsCAD

BricsCAD is een Belgische AutoCAD cloon ontwikkeld door Bricsys NV. Dit Gentse bedrijf stelt dat BricsCAD een uitstekend (Auto)CAD alternatief is met ongekende DWG compatibiliteit. We hebben dit tekenpakket nog niet getest. Wel kunnen al constateren dat BricsCAD op het vlak van pointclouds uit laserscanners op dit moment geen oplossing kan bieden.

Interesse in BricsCAD?

U kunt altijd zelf een gratis 30-dagen trial van BricsCAD downloaden vanaf de website van Bricsys Nederland BV om te bekijken welke mogelijkheden BricsCAD op dit moment in zich heeft.

Pointcloud in SolidWorks

Voor enkele bedrijven die met het tekenprogramma SolidWorks werken, hebben wij SolidWorks onderzocht en oplossingen bedacht voor de aansluiting op pointclouds (meetdata uit lasersanners) en andere tekenprogramma's. We deden dit vanuit het bouwkundig perspectief.

Welk 3D tekenprogramma is beste voor u?

Wilt u zelf testen of uw programma geschikt is voor werken met pointclouds? Test het met onze downloads. Weten welk 3D tekenprogramma het beste is voor uw situatie? Wij hebben veel pakketten getest en adviseren graag welk 3D tekenprogramma het best past in een bepaalde workflow. Bel +31 73 613 57 29 voor meer informatie.