3D pointcloud video

Een pointcloud is in de meeste gevallen niet direct een eindproduct. Meestal gebruiken we de pointcloud voor het opzetten van een 3D model. Er zijn echter veel situaties waarin de ruwe pointcloud in zijn onbehandelde vorm een prima basis is voor het maken van geanimeerde visualisaties in de vorm van pointcloud videos. Deze pagina toont enkele voorbeelden van fly-through films.

Met onze software maken we een opname van een vooraf ingestelde looproute door de pointcloud, waarbij iedere denkbare loop- of vliegroute mogelijk is. Omdat de 3D scan al gemaakt is, is het relatief goedkoop om er een film van te maken, zeker in vergelijking met een ‘echte’ filmopname.

Toepassingen flythrough pointcloud video

Visualisatie voor presentaties

Wanneer opdrachtgevers, overheden of omwonenden overtuigd moeten worden, kunnen pointcloud video’s van flythroughs snel inzicht geven in de plannen. Bijkomend voordeel tegenover een gewone film, is dat 3D modellen eenvoudig in de pointcloud te plaatsen zijn. Op deze manier kan iedereen ervaren hoe de toekomst eruit gaat zien. We hebben in de praktijk al vaak gehoord dat mensen zeggen: “Nu ik het zo ziet, valt het best mee.” Dat is niet de meest positieve reactie, maar vaak kwamen deze van koppige tegenstanders van de nieuwe plannen.

3D pointcloudanimatie Stadmaquette.

Instructievideo voor industrie

Veiligheid is belangrijk op industriële plants. Daarom wordt vaak vooraf een film vertoond met instructies. We kunnen van de 3D scan eenvoudig een pointcloud film maken, voorzien van tekst en uitleg, waarbij opmerkingen of labels kunnen verschijnen in de film. U kunt deze instructievideo overhandigen aan de partijen waarmee u gaat werken, voorafgaand aan werkzaamheden of opdrachtverstrekking.

Voorbeelden flythrough pointcloud video

Onderstaande voorbeelden zijn vluchten door point clouds, de zogenaamde fly through films.

3D scannen opgraving Fort Sanderbout Sittard

De muurresten van Fort Sanderbout in Sittard zijn bij de archeologische opgraving door PelserHartman 3D ingemeten met high-end 3D laserscanners. In het onderzoek zijn interessante sporen van herstel naar boven gekomen, die duiden op schade tijdens een belegering van Sittard. Het geheel is nu vrijwel onherkenbaar, maar heeft de potentie om de vesting Sittard weer in beeld te brengen. Van het hele project is de onderstaande pointcloud video gemaakt. Deze is vertoond bij een presentatie voor medewerkers van de gemeente Sittard, de provincie Limburg, de pers en andere geïnteresseerden.

3D pointcloud video voorbeeld Walpoort ‘s-Hertogenbosch

3D fly through Stationsplein Maastricht

Fietsenstalling Stationsplein Maastricht door Thomas Kemme i.s.m. MTD landschapsarchitecten.

3D fly through pointcloud video van Zoller+Fröhlich

Het onderstaande filmpje laat een ‘fly through’ 3d pointcloud video zien van een opname die gemaakt is het de laserscanner IMAGER 5010C van Zoller+Fröhlich.

Pointcloud visualisatie 3D scan vloer Teylers Museum

We kunnen een point cloud ook integreren met 3D objecten om een proces te simuleren of te controleren. We zien of objecten passen in hun omgeving of dat er sprake is van botsingen of clashes. Lees meer op de pagina Clash detection & simulation.