Monumenten inmeten is vaak een hele klus. Het maakt niet uit of er 2D- of 3D-tekeningen gemaakt moeten worden, het project bestaat bijna altijd uit meten en analyseren op bouwkundig vlak. 3D laserscannen kan hierbij een goede ondersteuning bieden wanneer scheurvorming, complexe vormen of snelheid een rol spelen. Deze pagina geeft informatie over het 3D laserscannen van monumenten en het werken met de laserscanmeetdata oftewel de pointcloud.

klooster-inmeten-eikenburg-eindhoven

3D inmeten kloosters en kerken

Het inmeten van kerken en kloosters is een discipline op zich. Kerken en kloosters zijn grote, complexe structuren die vragen om een slim plan van aanpak en inzet van high-end apparatuur. Deze blogpost geeft informatie over kloosters en kerken inmeten om vervolgens semiautomatisch 2D tekeningen en 3D modellen te maken. De blogpost is opgesteld rondom het project Stevenskerk Nijmegen dat PelserHartman samen met Van Hoogevest architecten uitvoerde.

Lees verder op de pagina Kerken inmeten en semi-automatisch tekenen

????????????????????????????????????

gekleurde pointcloud uit high-end laserscanner

Artikel 3D Laserscannen van monumenten

(Bron: SUPport, maart 2013)

Laserscannen is één van de vele meetmethoden om een gebouw in kaart te brengen. We praten vaak over scannen, maar we bedoelen eigenlijk het 3D inmeten van objecten met een combinatie van meetinstrumenten waarvan de scanner er één van is. In dit artikel gaan we er echter voor het gemak even van uit dat we monumenten volledig inmeten met laserscanners. Een scanner scant nergens door heen, levert geen 3D model, en scan-to-BIM bestaat niet. De scanner meet een object met miljarden meetpunten. In dit artikel vertel ik over de techniek van het laserscannen, het scannen van monumenten en het maken van een goed scanplan. Tot slot vertel ik nog even iets over het maken van een pointcloud.

Noordbrabants museum en Waterstraatcomplex, ’s-Hertogenbosch

Voorbereiding voor grootschalige uitbreiding en renovatie monumenten.

Een goed voorbeeld van een project waarbij bouwkundige analyse een grote rol speelde is het Noordbrabants museum en het voormalig proviciehuis.

Het Noordbrabants museum en voormalig provinciehuis te ’s-Hertogenbosch wordt uitgebreid gerenoveerd. Een gebouw in kaart brengen is meer dan het meten van zichtbare onderdelen. U wilt weten hoe het gebouw bouwkundig in elkaar steekt, zodat u goede bouwkundige tekeningen kunt maken. PelserHartman meet met bouwkundigen en beheerst de traditionele meettechnieken die deze bouwkundige analyse ondersteunen.

Voor deze renovatie moet de opbouw en kwaliteit van de begane grond vloer duidelijk worden. PelserHartman bracht de volledige kruipruimte in kaart en maakte gedetailleerde tekeningen, omschrijvingen en fotoboeken over de funderings- en vloerconstructie.

Niet altijd hoeft alles direct digitaal uitgetekend te worden. Zo schetste PelserHartman hele boekwerken vol met de details van de stijlkamers van het museum. De locatie van de detailschetsen werd aangeduid op foto’s en aangeleverd aan de architecten. De architecten digitaliseerden de schetsen pas wanneer dat nodig was.

Een andere manier om niet te tekenen is het 3D scannen van de situatie. U kunt tekenen in de pointcloud of zeer betaalbaar orthofoto’s laten genereren door ons wanneer u aanzichten nodig hebt.

Lees verder op de pagina Kerken inmeten en semi-automatisch tekenen

× Direct Whatsapp contact! Available from 08:30 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday