Wonen in een kasteel of op een landgoed is prachtig. Het verbouwen van een kasteel is in de praktijk echter minder mooi. Bij renovatie of restauratie van een kasteel kom je vaak voor onaangename verrassingen te staan. Kastelen voldoen niet aan de standaard bouwsystemen die we nu kennen. Simpele aannames over maatvoering blijken vaak niet kloppen. Het kasteel inmeten met 3D laserscanning is daarom een goed plan. Het bijbehorende landgoed kan tijdens de inmeting makkelijk meegenomen worden. 

Waarom een kasteel inmeten met 3D scan

De maatvoering van een kasteel is vaak niet zo consequent als we verwachten, omdat meetmethodes vroeger zeer onnauwkeurig waren. Omdat verkeerde aannames dure fouten kunnen zijn, is het belangrijk het kasteel vooraf goed in te meten. Bij voorkeur met high-end 3D laserscanning. Een 3D scan meet alles wat in het zicht zit. Elke scheve muur of balk en elk detail staan op de 3D scan. Het kasteel inmeten heeft als doel het overdragen van maatvoering. Een architect of aannemer heeft deze nodig, maar ook aan de kozijnfabrikant of serrebouwer. Daarnaast is een tekening nodig bij de meeste vergunningsaanvragen. Een 3D scan is de beste garantie dat er niets essentieels over het hoofd gezien wordt.

kasteeltoren inmeten Craijenstein Vught

Het torentje van Craijenstein Vught. De vorm is niet zo perfect als je denkt. Ook is het onpraktisch alle details met de hand in te meten.

Kastelen inmeten voor restauratie

Bij verbouwingsplannen van een kasteel kan de monumentale status van het pand aan het licht komen. Een goede bouwkundige opname vooraf door een specialist kan dan veel vertraging en faalkosten voorkomen. Een 3D scan zorgt voor goede grip op de grillige maatvoering, zodat nieuwe elementen als kozijnen of aanbouwen naadloos passen. Kastelen inmeten met 3D scanning is ook een goede basis voor bijvoorbeeld het maken van een restauratie- en gebrekenplan. Omdat we meten met bouwkundigen, zijn we beter in staat te zien welke details aandacht vragen. Onze metingen zijn daarom beter dan die van gespecialiseerde meetbureaus, zoals landmeters. Wij maken naast de 3D inmeting ook een gedetailleerde bouwkundige opname van het pand. Op tekening kunnen we de situatie reconstrueren zoals deze ooit was. De tekeningen dient vervolgens als onderlegger voor het maken van een renovatieplan.

Inmeten kasteel boerderij Holthees

Kasteel Makken. Tijdens een geplande sloop kwam de monumentale status van deze kasteelboerderij aan het licht. Daarop besloot men over te gaan tot restauratie.

Kasteel inmeten voor horeca-bestemming

Historische verdedigingswerken en landgoederen kunnen het toerisme en de economische structuur van de omgeving versterken. PelserHartman kan helpen kastelen en landgoederen op een innovatieve en duurzame wijze te ontwikkelen. Door de bestaande situatie compleet en accuraat 3D in te meten kunnen veel typische verrassingen en vertragingen voorkomen worden. Voor een zakelijk traject als horeca-ontwikkeling zijn deze vertragingen nog minder gewenst dan normaal.

3D laserscan inmeten kasteel ruïne Valkenburg

Plan was de attractiviteit van Valkenburg te verhogen, door de kasteelruïne met een nieuw entreegebouw en een volledige lichtconstructie om de ruïne in de schijnwerpers te zetten.

Plattegronden en vluchtplannen

We maken vaak al plattegronden van zowel hoofd- als bijgebouwen vanwege de verbouwing. Daar kunnen we eenvoudig vluchtplannen en ontruimingsplannen van maken. Deze hangen we verspreid over alle panden op. De gebruiker kan het pand in geval van brand of calamiteiten zo snel mogelijk verlaten. Wel is van belang dat mensen de vlucht- en ontruimingsplannen van te voren lezen. In geval van nood weet men dan hoe te handelen.

Inmeten landgoed

Tijdens het inmeten van het kasteel scannen we alles wat in het zicht zit. Dus ook het terrein om het kasteel heen. Dat krijg je er gratis bij. De meeste opdrachtgevers kiezen ervoor om tegen een kleine meerprijs direct een terreinmeting van het landgoed te doen. Een landgoed inmeten is achteraf namelijk veel duurder.

Pointcloud voor 3D tekenprogramma

3D laserscanning betekent dat niet alles meer getekend hoeft te worden. Het product van 3D laserscanning is een wolk van punten. We noemen dit ook wel een pointcloud. De puntenwolk wordt vaak geleverd als een geregistreerde puntenwolk, die in de meeste 3D tekenprogramma’s geïmporteerd kan worden. Elk modern tekenbureau moet hier mee kunnen werken. Men kan dan direct in de pointcloud tegen de bestaande elementen aan modelleren.

Tekeningen voor vergunningsaanvraag

Is er wel een tekening nodig, bijvoorbeeld voor de vergunningsaanvraag? De tekenaar kan de pointcloud als het ware overtekenen. Er kan zo snel een zeer accurate tekening van het kasteel gemaakt worden. Denk hierbij aan plattegronden en geveltekeningen, maar ook plafondtekeningen.

Voorbeelden van ingemeten kastelen

PelserHartman 3D measuring solutions is gespecialiseerd in het inmeten van erfgoed. We meten regelmatig kastelen en landgoederen in, met goed resultaat. Hieronder staan enkele voorbeelden van ingemeten kastelen en landgoederen.

3D laserscannen Nieuw-Erenstein Kerkrade
3D archeologie Kasteelruïne Valkenburg

Ook een kasteel inmeten? Of een het terrein van een landgoed inmeten? Bel direct +31 73 613 5729.

× Direct Whatsapp contact! Available from 08:30 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday