3D scan voorbeelden downloads

Zoekt u een 3D scan voorbeeld om zelf te testen? Deze pagina geeft toegang tot vele soorten pointcloudbestanden, 3D scanviewers en orthofoto's, zodat u kunt zien of uw eigen software kan werken met 3D scans.

Open delen van 3D scan voorbeelden

We horen vaak dat starten met 3D scannen en werken met pointclouds in de praktijk niet makkelijk is. Essentiële informatie wordt niet gedeeld, of is moeilijk vindbaar en het overzicht ontbreekt. Wij geloven in open informatiedeling.

Op deze pagina zijn 3D scan voorbeelden te downloaden in de meest gebruikte bestandsformaten en voor de meest gebruikte 3D tekenprogramma's; ook voor macOS. We delen onze kennis en kunde met onze opdrachtgevers en partners, maar dus ook vooraf met potentiële opdrachtgevers. Deze download-pagina bevat veel van onze kennis, samen met voorbeelden van 3D viewers en diverse pointcloudformaten.

U vindt op deze pagina alleen 3D scan voorbeelden van gebouwen en objecten omdat onze projecten in de industrie, petrochemie en jachtbouw strenge geheimhoudingseisen hebben. Voor de meeste testdoeleinden binnen deze sectoren volstaan de onderstaande pointclouds en viewers van gebouwen.

Wachtwoord downloads aanvragen

Let op: U krijgt toegang tot meer dan 25GB aan pointclouds en viewers. Om misbruik te voorkomen moet u 1 keer een wachtwoord aanvragen. Dit wachtwoord kan gebruikt worden voor alle 3D scan voorbeelden op deze pagina.

Vraag hier het wachtwoord aan

Direct naar het juiste 3D scan voorbeeld

Whitepaper 3D scannen Voorkant whitepaper wat is 3D scannen basics

Om de meerwaarde van werken met pointclouds daadwerkelijk te benutten is voldoende achtergrondinformatie essentieel. Deze kennis zorgt voor realistische verwachtingen en legt de basis voor een optimaal werkproces. De whitepaper van 38 pagina's geeft een brede introductie over 3D scannen, die iedereen eigenlijk vooraf gelezen moet hebben. (Deze whitepaper is zonder wachtwoord aan te vragen downloadbaar.)

Download whitepaper

3D scan voorbeeld in populairste bestandsformaten

Vraag hier het wachtwoord aan

Zelf testen werkt het beste. Hieronder staat dezelfde pointcloud als 3D scan voorbeeld– telkens van een vergaderruimte – in diverse bestandsformaten als download. Werken deze pointclouds niet in uw softwareprogramma? Neem contact met ons op en we kijken samen hoe we u van de juiste testpointcloud kunnen voorzien.

Testsets gekleurde en ongekleurde pointcloud vergaderruimte

voorbeeld 3D scan gekleurde ongekleurde pointcloud vergaderruimte

Voorbeeld van de pointcloud, die in de testset in 8 populaire bestandsformaten beschikbaar is. De testset is in een gekleurde en een ongekleurde versie beschikbaar. Zoals u ziet is ook in de zwart-wit versie elk detail nog steeds goed zichtbaar. Gekleurd is duurder, dus niet altijd de beste optie.

Ongekleurde testset (2,04 GB) Gekleurde testset (2,95 GB)

Voorbeelden 3D scan viewers

Vraag hier het wachtwoord aan

Een 3D scan viewer maakt het mogelijk om de 3D scan data te bekijken zonder duur tekenpakket. Hieronder staan voorbeelden van stand-alone viewers, met een voorbeeld pointcloud van een kantoor. Meer achtergrond en uitleg over de meerwaarde vindt u op de pagina 3D viewers.

Z+F Project2Go

Vraag hier het wachtwoord aan

Project2Go (Z+F Lasercontrol) toont zowel foto’s als de point cloud. De viewer ziet er technisch moeilijk uit, maar heeft een erg goede meetfunctionaliteit omdat het automatisch vlakken en hoeken herkent. Download alle mappen en bestanden op de lokale harde schijf en klik op het start.bat bestand om de viewer te openen.

voorbeeld 3D scan pointcloud viewer z+f

Project 2 go viewer met foto- en point cloud informatie.

Hieronder kunt u een voorbeeld van een Project2Go viewer van een gekleurde pointcloud (kantoorruimte) downloaden.

P2G gekleurd (1,3 GB)
Voorbeeld ongekleurde pointcloud viewer project2go

Project 2 Go viewer voorbeeld van een ongekleurde pointcloud

Hieronder kunt u een voorbeeld van een Project2Go viewer van een ongekleurde pointcloud (woonhuis) downloaden.

P2G ongekleurd (454 MB)

Leica Truview

Vraag hier het wachtwoord aan

Met Leica Truview bekijkt u de gescande ruimte vanuit het standpunt waar de scanner heeft gestaan. In de bijna fotorealistische omgeving kunt u op de mm nauwkeurig meten. Toegevoegde waarde zit hem onder andere in de labelings mogelijkheden. Plaats een opmerking of afstandsmeting in de viewer en gebruik deze als een overlegstuk. Download alle bestanden naar de lokale harde schijf. Installeer eerst de viewer door op het bestand TruViewSetup32x64.msi te dubbelklikken.  Open daarna het Sitemap.htm bestand met Internet Explorer. Let op de viewer werkt niet op andere webbrowsers zoals bijvoorbeeld Chrome.

Voorbeeld leica truview pointcloud viewer

Screenshot uit de Leica Truview viewer

Truview (1,5 GB)

Truview combinatie pointcloud en 3D model

De Leica Truviewer is geschikt om een combinatie van een pointcloud met een 3D model te laten zien. In dit voorbeeld zijn een aantal scans gemaakt onder een kap. Hierin is een 3D model van het installatie ontwerp geplaatst. Op deze manier is gemakkelijk te bekijken of de installatie onder de kap past. Dit alles zónder het modelleren van de kap. Download alle bestanden naar de lokale harde schijf. Installeer eerst de viewer door op het bestand TruViewSetup32x64.msi te dubbelklikken. Open daarna het Sitemap.htm bestand met Internet Explorer.

Voorbeeld 3D model in pointcloud viewer

Voorbeeld van een viewer waarin een 3d model in de pointcloud is geplaatst

Truview & 3D model (182 MB)

Online 3D viewer Leica Truview Enterprise

Truview Enterprise is de online versie van de standaard Truview. Deze heeft iets minder mogelijkheden dan de standalone Truviewer, maar daar staan grote voordelen tegenover. Het grootste voordeel is van de Enterprise is dat er geen programma's geïnstalleerd hoeven te worden, wat in sommige bedrijfsomgevingen niet mogelijk is. Verder werkt het in alle browsers, op alle platforms. Het werkt dus op Windows, Mac, Linux, en op elke iPhone of Android. De Truview Enterprise is ook geschikt om een combinatie van een pointcloud met een 3D model te laten zien.

leica truview online pointcloud viewer

Klik op de afbeelding om direct naar de Leica Enterprise pointcloud viewer te gaan

Neemt u ook eens een kijkje op onze Truview Enterprise voorbeeldwebsite. Hier hebben we meerdere projecten staan die u online kunt bekijken.

Leica Jetstream Viewer

Vraag hier het wachtwoord aan

De Leica Jetstreamviewer is de opvolger van de Leica Truview local viewer. Wij kunnen beide viewers leveren. Het betreft een lokale viewer waarmee u de puntenwolk lokaal op uw eigen computer kunt bekijken. Met de jetstream viewer kunt u naast de 360-graden foto's bekijken ook door de puntenwolk lopen. De combinatie van de foto's en puntenwolk maakt deze viewer tot een erg complete viewer.

De cursor geeft continu het x,y en z coördinaat aan van het punt in de point cloud. De foto en film optie geven u tools in handen om op een eenvoudige manier grafisch aan de slag te gaan met je pointcloud. Voordat u het bestand bekijkt, moet u de jetstream viewer installeren. Als deze geïnstalleerd is, kunt het programma openen en het *.LGS of *.JSV bestand bekijken. We hebben een onopgeschoond interieur voorbeeld van ons kantoor zonder foto's voor u klaarstaan. En een exterieur pointcloud met foto's (van een kerk).

Beeld van puntenwolk in Leica Jetstreamviewer

Jetstream kerk (4,1 GB) Jetstream kantoor (2,2 GB)

3DReshaper Viewer

Vraag hier het wachtwoord aan

De viewer van 3DReshaper is een gratis viewer om rond te kijken en te meten in een puntenwolk. Deze viewer moet voor gebruik geïnstalleerd worden. 3DReshaper heeft als nadeel dat de standalone versie geen bolfoto’s aankan. Mogelijkheden om perspectivisch door de point cloud te lopen zijn erg mager. Mooie functionaliteit is het maken van een clipping plane. Hiermee 'snijdt' u het plafond weg en kijkt u de ruimte in.

3dreshaper hexagon pointcloud viewer

Clipping functionaliteit in de 3DReshaper pointccloud viewer

Download (4,4 GB)

Let op: Download eerst alle bestanden. Installeer 3DReshaper middels het .exe bestand. Vervolgens bij het  3DReshaper programma moet u het bestand niet openen, maar importeren.

Webviewer (ook voor Apple)

Vraag hier het wachtwoord aan

De webviewer is een offline webviewer die met behulp van een internetbrowser te bekijken is. Er hoeven geen programma's geïnstalleerd te worden om de browser te bekijken. Het .html bestand is voor de Microsoft gebruikers te bekijken met de internetbrowser Edge.  Apple gebruikers kunnen de puntenwolk bekijken met de internetbrowser. Je loopt door de punten heen en zijn eenvoudige meettools. Hiermee worden afstanden, maar ook oppervlaktes gemeten.

pointcloud web puntenwolk apple

Een pointcloudviewer die met uw internetbrowser offline te bekijken is

Download (130MB)

Let op: Download eerst het zip-bestand, plaats het lokaal en pak het dan uit. Het .html bestand is te openen met Microsoft Edge of met Firefox voor de Apple gebruikers.

Voorbeelden point cloud voor 3D software

Vraag hier het wachtwoord aan

De meeste 3D softwarepakketten kunnen tegenwoordig werken met point clouds. Het is echter niet zo dat alle 3D softwarepakketten direct gebruik kunnen maken van het bestand dat uit de 3D laserscanner komt. We kunnen het juiste bestand leveren in 99% van de gevallen. Wanneer dat niet kan, vinden we een andere oplossing om het werkend te krijgen. We hebben een aantal voorbeelden voor u klaar staan om te downloaden. De meeste bestanden zijn niet erg zwaar. Let echter op een pointcloud van een volledig gebouw kan erg zwaar worden, wel tientallen GB's.

voorbeeld gekleurde pointcloud van 3D scan

Voorbeeld van een gekleurde pointcloud.

Revit

Vraag hier het wachtwoord aan

Een pointcloud voor Revit werkt het best met het bestandsformaat *.RCP of *.RCS. Daarnaast zijn diverse RAW formats, waaronder de bekendste *.ASC, *.E57, *.LAS, *.PTG, *.PTS en *.PTX importeerbaar. Het downloadvoorbeeld is een *.RCP bestand. Download alle mappen en bestanden op de lokale harde schijf voor gebruik in uw softwareprogramma. Pointclouds kunnen per project erg groot worden, wel tientallen GB's. Hieronder is een kleine, maar ook een zwaardere pointcloud in kleur te downloaden in *.RCP formaat.

Download *.RCP (229 MB) Download *.RCP (3,51 GB)

Lees meer over het werken met pointclouds in Revit op de pagina Revit en point clouds.

AutoCAD

Vraag hier het wachtwoord aan

Een pointcloud voor AutoCad werkt het best met het bestandsformaat *.RCP of *.RCS. Het downloadvoorbeeld is een *.RCP bestand. Download alle mappen en bestanden op de lokale harde schijf voor gebruik in uw softwareprogramma. Pointclouds kunnen per project erg groot worden, wel tientallen GB's. Hieronder is een kleine, maar ook een zwaardere pointcloud in kleur te downloaden in *.RCP formaat.

Download *.RCP (229 MB) Download *.RCP (3,51 GB)

Inventor

Vraag hier het wachtwoord aan

Een pointcloud voor Inventor werkt het best met het bestandsformaat *.RCP. en *.RCS. Het downloadvoorbeeld is een *.RCP bestand. Download alle mappen en bestanden op de lokale harde schijf voor gebruik in uw softwareprogramma. Pointclouds kunnen per project erg groot worden, wel tientallen GB's. Hieronder is een kleine, maar ook een zwaardere pointcloud in kleur te downloaden in *.RCP formaat.

Download *.RCP (229 MB) Download *.RCP (3,51 GB)

ArchiCAD

Vraag hier het wachtwoord aan

Een pointcloud voor ArchiCAD werkt het best met het bestandsformaat *.E57. Het kan daarnaast ook werken met *.XYZ. De praktijk heeft uitgewezen dat een pointcloud in ArchiCAD niet groter dan 3 GB moet zijn voor een soepele verwerking.

Download *.E57 (156 MB)

Lees meer over pointclouds voor ArchiCAD op Point cloud in Archicad.

Vectorworks

Vraag hier het wachtwoord aan

Een pointcloud voor Vectorworks Architect software 2017 full version werkt het best met het bestandsformaat *.PTS. Het kan daarnaast ook werken met *.E57, *.LAS en *.XYZ. Het programma heeft een maximum in te laden punten. Wij raden het aan de pointcloud in stukken te laten opknippen om goed te kunnen werken met dit programma.

Download *.PTS (451 MB)

SketchUp Pro (Undet-plugin)

Vraag hier het wachtwoord aan

Een pointcloud voor SketchUp werkt via de Undet-plugin voor Windows. Deze is geschikt voor veel bestandsformaten, waaronder: *.E57, *.LAS, *.LAZ, *.PTS, *.DP, *.FLS, *.FPR, *.LSPROJ, *.FWS, *.CL3, *.CLR, *.ZFS, *.RSP, ASCII / NEZ (X,Y,Z/i/RGB). Het programma zet deze formaten met de bijgeleverde tool Indexer om in een voor SketchUp te lezen formaat. Het downloadvoorbeeld is een *.LAS bestand.

Download *.LAS (252 MB)

Lees meer over pointclouds voor Sketchup Pro op Pointclouds in SketchUp Pro.

Navisworks

Vraag hier het wachtwoord aan

Het native formaat van Autodesk is natuurlijk het RCP-formaat, maar Navisworks is juist bedoeld om verschillende bestandsformaten bij elkaar te brengen, waaronder ook pointclouds. Het werkt met diverse formaten, waaronder *.RCP, *.ASC, *.PTS, *.PTX, *.RCS, *.TXT, *.ZFC, *.ZFS en *.3DD.  Pointclouds kunnen per project erg groot worden, wel tientallen GB's. Hieronder is een kleine, maar ook een zwaardere pointcloud in kleur te downloaden in *.RCP formaat.

Download *.RCP (229 MB) Download *.RCP (3,51 GB)

Voorbeeld 3D scan orthofoto

Vraag hier het wachtwoord aan

Vraag éénmalig het wachtwoord hierboven aan waarmee u toegang heeft tot alle downloads op deze pagina. Meer uitleg over onderstaande downloads vindt u wanneer u naar verder naar beneden scrolt.

Download gevels & doorsnedes Download vloeren & plafonds Download archeologie

Meer uitleg over orthofoto downloads

Een orthofoto is een zuivere orthogonale afbeelding op schaal automatisch gegenereerd uit een pointcloud. Het is feitelijk een orthogonaal of 'haaks' aanzicht van een deel van de pointcloud dat ontstaat door een verticale of horizontale snede te maken waarbij een kijkrichting gedefinieerd wordt. Een orthofoto wordt vaak gebruikt om accurate 2D aanzichten of doorsnedes te maken van gevel-, wand-, plafond- en vloeraanzichten en voor snelle, volledige documentatie van archeologie. Daarnaast worden orthofoto's gebruikt als onderlegger bij bouwhistorisch onderzoek en voor het maken van restauratieplannen. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal voor het optekenen van schades zoals scheurvorming. Orthofoto's van pointclouds zijn relatief snel te maken, waardoor de prijs/kwaliteitsverhouding zeer positief uitvalt.

pointcloud-orthofoto

Meer achtergrond en uitleg over de meerwaarde vindt u op de pagina Orthofoto Pointcloud. Hoge kwaliteit orthofoto's kunnen soms heel zwaar zijn. Daarom hebben wij bij de downloads naast de zware hoge resolutie foto's ook lagere resolutie foto's toegevoegd.

Orthofoto gevels en doorsnedes

Een orthofoto kan een aanvulling of zelfs een complete vervanging van 2D tekenwerk zijn. Bijvoorbeeld in gevallen waar veel details of ornamenten de gevel sieren. Hieronder zijn enkele voorbeelden van gevels en doorsnedes te downloaden. Zowel gekleurd als ongekleurd (grijswaarden).

3D scan voorbeelden orthofoto  3D scan voorbeelden orthofoto trappenhuis  3D scan voorbeelden orthofoto gevel  3D scan voorbeelden orthofoto archeologie 3D scan voorbeeld orthofoto kerktoren Middeleeuwse kelder 3D scan voorbeelden orthofoto Molen 3D scan voorbeeld

Download gevels & doorsnedes

Orthofoto vloeren, plafonds en daken

Dat in vroegere tijden niet altijd even recht gebouwd is, blijkt vaak uit 3D laserscan metingen. Het is arbeidsintensief en soms zelfs onmogelijk om deze specifieke vormen uit te tekenen. Een orthofoto is een goed alternatief om de vloer, plafond en dak (constructie) accuraat en snel in beeld te brengen. Wij maken vaak een nulmeting in de vorm van een orthofoto voor aanvang van een renovatie of restauratie.

    

Download vloeren & plafonds

3D scan voorbeelden orthofoto archeologie

Laserscanning kan de ‘handmatige’ opname en het schetswerk op locatie en het tekenwerk op kantoor deels vervangen. Dit kan met viewers, al dan niet in combinatie met orthofoto's. Hierbij valt te denken aan doorsnede orthofoto's waarbij de verschillende lagen in kaart gebracht kunnen worden. Maar ook overzicht plattegrond orthofoto's van een opgraving.

    

Download archeologie

Voorbeeld mesh bestanden (testcase precisie handscanner vs. terrestrial scanner)

Vraag hier het wachtwoord aan

Vraag éénmalig het wachtwoord hierboven aan waarmee u toegang heeft tot alle downloads op deze pagina. Meer uitleg over onderstaande downloads vindt u wanneer u naar verder naar beneden scrolt.

Download mesh poort - precisie handscanner (*.STL & *.OBJ) Download mesh poort - terrestrial scanner (*.STL & *.OBJ)

Verschil tussen 3D laserscan en mesh

Laserscandata bestaat uit miljoen punten. De verzameling van deze punten noemen we een pointcloud of puntenwolk. Wanneer de losse punten met elkaar verbonden worden, ontstaan driehoekige vlakken. Deze stap noemen we meshing of triangulatie. Het resultaat wordt ook wel een mesh of krimpfolie genoemd. Onderstaand zijn enkele voorbeelden van meshes te downloaden in diverse bestandsformaten.

Een mesh gemaakt op basis laserscan data van een precisie handscanner. De punten zijn met elkaar verbonden en vormen vele driehoekige vlakken.

Verschil mesh downloads

In de downloads hebben we onderscheid gemaakt in meshes gemaakt uit pointclouddata van 'gewone' terrestrial laserscanners voor gebouwen ene terreinen en data  uit precisie handscanners. Precisie handscanners leveren data met een extreem hoog detail niveau. Deze zijn erg geschikt om 'kleinere' objecten in kaart te brengen.

Mesh voorbeeld uit precisie handscanner data

Precisie handscanners worden vaak gecombineerd met lasertracksystemen. Zo maken ze data waarmee meshes met een extreem hoog detail niveau wordt gegenereerd. Het downloadvoorbeeld is een mesh van een deel van een monumentale houten poort. Deze poort heeft veel grillige vormen en een dikke laag verf. U kunt deze detail mesh downloaden in *.STL en *.OBJ formaat.

monumentaal detail houten poort precisie scanner

Mesh van een detail van een monumentale houten poort. Data gemaakt op basis van scandata van een precisie handscanner

Download mesh poort - handscanner (*.STL & *.OBJ)

Mesh voorbeeld uit terrestrial laserscan data

Terrestrial laserscanners zijn erg geschikt voor grote objecten. Daarbij hebben ze nog steeds een hoog detailniveau. De bovengenoemde houten poort ook gescand met een terrestrial scanner. Hiervan is een een mesh gemaakt. Deze kunt u vergelijken, om een gevoel te krijgen van het verschil in detail. Ter info: omdat dit een enkele testscan was met de terrestrial laserscanner, is de totale dekking laag. Dit resulteert in gaten in de mesh. Door meerdere posities te kizen zijn deze gaten eenvoudig te vullen. U kunt deze detail mesh downloaden in *.STL en *.OBJ formaat.

terrestrial laserscandata als basis voor mesh

Mesh van een detail van een monumentale houten poort. Data gemaakt op basis van scandata van een terrestrial laserscanner

Download mesh poort - terrestrial scanner (*.STL & *.OBJ)

Handscanner mesh voorbeelden

Vraag hier het wachtwoord aan

Vraag éénmalig het wachtwoord hierboven aan waarmee u toegang heeft tot alle downloads op deze pagina. Meer uitleg over onderstaande downloads vindt u wanneer u naar verder naar beneden scrolt.

Download mesh beeld moeder en kind - handscanner (*.STL, *.OBJ en *.PLY) Download mesh krukas - handscanner (*.STL, *.OBJ en *.PLY)

Mesh voorbeeld uit handscanner

Een handscanner is geschikt voor het nauwkeurig 3D meten van objecten. Dit gaat van een klein muntstuk tot aan een volkswagenbusje. Het meest gebruikte uitvoerformaat van de handscanner is het mesh formaat. Dit is simpel gezegd een krimpfolie bestaande uit vele driehoeken. De handscanner kan ingezet worden bij het scannen van beelden, kunstwerken, archeologische objecten, werktuigbouwkundige onderdelen en ga zo maar verder.

beeld moederkind met handscanner vastgelegd

Het historische wandbeeld van moeder en kind is in het museum met een handscanner gescand.

Download mesh beeld moeder en kind - handscanner (*.STL, *.OBJ en *.PLY)
handscan engineering krukas

Deze krukas is met een handscanner nauwkeurig gemeten. Het 3D bestand kan nu voor diverse engineering toepassingen gebruikt worden.

Download mesh krukas - handscanner (*.STL, *.OBJ en *.PLY)

360 graden panoramafoto's

Vraag hier het wachtwoord aan

Vraag éénmalig het wachtwoord hierboven aan waarmee u toegang heeft tot alle downloads op deze pagina. Meer uitleg over onderstaande downloads vindt u wanneer u naar verder naar beneden scrolt.

360 graden panoramafoto (*.JPG)

Laserscanner 360 graden panorama- of bolfoto's

Sommige laserscanners kunnen 360 graden panoramofoto’s maken. Ook wel bolfoto's genoemd. Deze worden gebruikt om een gekleurde pointcloud te verkrijgen. Maar zijn ook geschikt als foto documentatie. Hieronder een voorbeeld van zo'n foto. Let op: een panoramafoto is iets anders dan een orthofoto.

360 graden exterieur panoramafoto

Voorbeelden 360 graden panorama- of bolfoto's

Hieronder zijn enkele voorbeelden te downloaden van zowel interieur als exterieur 360 graden panoramafoto's. Deze zijn gemaakt met de Z+F 5010C en 5010X laserscanners. Deze zijn uitermate geschikt als fotodocumentatie bij een project. Klik op de rode knop om de foto's te bekijken.

     

360 graden panoramafoto (*.JPG)

Nog vragen over onze downloads?

Wil u meer informatie over dit onderwerp of over 3D meten en modelleren in het algemeen? Neem contact met ons op via: +31 (0)73-6135729. Of stuur een email naar [email protected]