Een 3D pointcloud viewer of truviewer is een grote meerwaarde van 3D laserscanning. Er zijn verschillende soorten 3D scanviewers beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Op deze pagina gaan we dieper in op de materie en bieden we downloads aan zodat je zelf de verschillende viewers kunt testen.
Deze pagina geeft meer informatie over de volgende viewers en over de mogelijkheden van video:
Wil je snel veel weten over 3D scanning en de verschillende soorten 3D viewers? Vraag dan een pilotproject aan.
Video: Hoe werken pointcloudviewers?
Wil je echt alles weten over de beste pointcloudviewers zonder zelf het internet te hoeven afstruinen? Bekijk dan onderstaande video. Binnen 21 minuten weet je alles. De video legt uit wat een pointcloud viewer is en wat je er allemaal mee kunt doen. We leggen uit welke soorten viewers er zijn en waar je op moet letten als je een pointcloud viewer bestelt.
Verder tonen we de functionaliteiten van een aantal 3D scan viewers.
Voordelen van 3D pointcloud viewers
3D pointcloud viewers zijn de afgelopen tijd in rap tempo beter geworden. Hierdoor kunnen delen van het meet- en opnamewerk achterwege blijven. Ook hoef je niet altijd alles meer te tekenen. Een recente ontwikkeling is de opkomst van online 3D pointcloud viewers, zoals Leica Truview Enterprise. Er is geen duur softwarepakket meer nodig en niemand hoeft te kunnen werken met pointclouds om zelf maten te kunnen meten. Iedereen kan vanachter zijn bureau alle ingescande onderdelen zien en zelf meten met online pointcloud viewers.
Goede viewers door goede scanners
Alleen een hoge kwaliteit pointcloud levert een waardevolle 3D viewer. Kleur is vaak niet belangrijk.
De meeste viewers van scandata beschikken over de juiste geometrische informatie en coördinaten. De pointcloud (de wolk van meetpunten) vormt immers de basis van de viewer. De nauwkeurigheid van de pointcloud is dus van groot belang. Voor het produceren van een viewer zijn geen foto’s nodig, de viewer kan gemaakt worden op basis van ongekleurde pointclouds. Het beeld van de viewer kan indien gewenst fotorealistisch gekleurd zijn. Deze foto’s maken het beeld wel ‘mooier’, maar dat is natuurlijk niet altijd zo waardevol wanneer de viewer voornamelijk gebruikt wordt om in te meten.
Tip: laat fotorealistische kleuren-scans maken wanneer kleur van belang is en wanneer een object niet op basis van vorm herkend kan worden. Het maken van gekleurde scans is immers duurder.
Factoren kwaliteit 3D viewer
Er zijn vijf factoren die de kwaliteit van de viewer bepalen:
- De kwaliteit van de pointcloud. Dat betekent indirect voor een groot deel de kwaliteit van de scanner. Zo is de positie van de camera in of op de scanner heel belangrijk wanneer je gekleurde scans en viewers wilt hebben. Het centrumpunt van de camera moet bijvoorbeeld overeenkomen met het centrumpunt van de gemaakte pointcloud; dus van waaruit de metingen worden gemaakt.
- De kennis en vaardigheden van de scanoperator. Scannen is een vak. Het scanplan en verlichtingsplan bepalen in grote mate de kwaliteit van het eindproduct.
- De kwaliteit van de gemaakte foto’s. De resolutie speelt uiteraard een rol. Daarbij geven HDR camera’s een veel beter resultaat dan ‘normale’ camera’s.
- De kwaliteit van de registratie (welke bepaald wordt door registratiesoftware en de scanoperator).
- De kwaliteit van de viewer software. Alle viewers zien er mooi uit. Maar er zijn hele grote verschillen wanneer men in detail gaat vergelijken of wanneer men gaat meten in de viewer. Er zijn viewers waarin de volledige wolk van coördinaten nog steeds aangesproken wordt en waarin je dus op de millimeter nauwkeurig kunt meten. Veel webbased viewers werken slechts met een deel van de meetgegevens waardoor de maataccuratie meer in de centimeters ligt.
Let op: een pointcloud viewer is geen fotoviewer
U bekijkt de scans en kunt hierin meten.
Een laserscanner maakt pointclouds. Een pointcloud is meetdata en bestaat uit miljarden coördinaten. Deze data staat aan de basis van de 3D viewers. Het beeld in de viewer bestaat uit grijswaarden. Er bestaan ook gekleurde pointclouds. De betere pointcloud viewers combineren meetdata en panoramafoto’s. Het resultaat is dan een fotorealistische viewer ‘in kleur’.
Beeldkwaliteit viewers
De meeste viewers lijken op foto-viewers zoals we die kennen van websites van makelaars. Er is echter een wereld van verschil tussen foto-viewers – zoals panoramaviewers of 360°-viewers – en een viewer van laserscandata. Het beeld dat je ziet in de 3D viewer heeft namelijk nog steeds coördinaten, waardoor onderdelen afmetingen en posities hebben. Hierdoor kun je zelf meten in de viewers.
De kwaliteit van de 3D scan (de pointcloud) en de interne of externe camera bepaalt grotendeels beeldkwaliteit van de viewer. De beste kwaliteit viewer krijg je wanneer je werkt met een scanner die een hoge kwaliteit interne HDR camera heeft. De foto opname moet dan wel genomen worden vanuit hetzelfde punt als vanwaar de metingen plaatsvinden.
Welke pointcloud viewers zijn er voor scandata?
‘De beste pointcloud viewer’ bestaat niet, alleen de beste viewer voor een bepaalde situatie bestaat. Kortgezegd zijn er twee soorten pointcloud viewers: webbased en standalone pointcloud viewers. Vaak is het zo dat de zware viewers waarin je zeer nauwkeurig kunt meten, niet webbased zijn. Een ander probleem van standalone viewers is dat ze vaak alleen op Windows of Mac werken, niet beide. Een belangrijke ontwikkeling zijn de intelligente pointcloud viewers: Je kunt naast bekijken ook meten, labelen, linken, 3D modellen integreren en clashes bekijken.
Webbased pointcloud viewer
Webbased pointcloud viewers hebben als voordeel dat informatie niet lokaal op de computer hoeft te staan. Ze zijn vanuit elke locatie te bekijken met een normale webbrowser. Apple of Windows maakt vaak niet uit, maar het type smartphone of tablet ook niet.
Standalone pointcloud viewer
Standalone pointcloud viewers laten zowel de puntenwolk als de panoramafoto’s bekijken. De meettools zijn standalone vaak wat preciezer, omdat je meestal met de complete dataset werkt. Niet elk bedrijf heeft echter de fysieke bestandsruimte, snelle processoren en hoeveelheid geheugen om met deze viewers aan de slag te gaan.
Scanviewer met 3D model erin
Sommige makers hebben de 3D scanviewer meteen uitgebreid met de optie voor 3D modellen. Ze tonen dus een combinatie van de gescande situatie én 3D modellen van de nieuwe delen. Dit maakt direct overzichtelijke hoe de nieuwe situatie eruit zal zien. U kunt hiermee dus een handmatige of visuele clash detection doen zonder dure software. De onderstaande film demonstreert de werking van de Truview Enterprise, met een ongekleurde pointcloud en een 3D model.
Demonstratie van de Leica Truview Enterprise. In deze video tonen we de combinatie van een pointcloud van een gebouw met een 3D model van nieuwe installaties.
Intelligente pointcloud viewer
Een intelligente pointcloud viewer laat niet alleen de pointcloud zien, maar laat u ook meten, labelen en linken. In sommige intelligente viewers kunnen verdiepingen apart ingegeven worden, waardoor het gebouw niet een grote kluwen informatie blijft. Er zijn zelfs viewers op de markt die de puntenwolk met 3D modellen combineren. Ze kunnen modelinfo opslaan en zelfs Word, Excel en PDF-documenten koppelen, waardoor het een soort projectmanagement tool wordt. De uitgebreidste intelligente pointcloud viewers bieden naast het bekijken van de pointcloud ook de mogelijkheid deze te bewerken. Punten kunnen dan op intelligente wijze verwerkt worden. Denk hierbij aan het opschonen van informatie, of het lichter maken door de resolutie te verlagen of vereffenen. Vervolgens kan de pointcloud weer geëxporteerd worden naar andere formaten.
Gratis pointcloud viewers
Er zijn ook gratis pointcloud viewers op de markt. Deze zijn meestal standalone, omdat een webbased pointcloud ergens gehost moet worden. Gratis pointcloud viewers hebben vaak beperkte invoerformaten, de meettools zijn beperkt en meestal ondersteunen ze geen panoramafoto’s. In specifieke gevallen kan een gratis pointcloud viewer interessant zijn. Over het algemeen is in een professionele setting de investering in een goede viewer altijd waardevoller.
Welke 3D pointcloud viewer kiezen?
Het is belangrijk uit meerdere opties te kiezen. Bij de viewer die wordt meegeleverd door de scanner-leverancier moet u zich afvragen waarom deze meegeleverd wordt. Is dit de beste voor u, of is deze gewoon goedkoop? PelserHartman is niet gebonden aan een merk. Wij werken met meerdere soorten pointcloudviewers, elk met hun eigen toepassing. We kunnen exporteren naar 99% van de gevraagde formaten. We onderzoeken regelmatig nieuwe types pointcloud viewers. Het geeft ons overzicht over wat er beschikbaar is in de markt. Wij kunnen uitleggen wat er nog meer is, of waar u wellicht nog niet aan gedacht hebt.
Bel ons vrijblijvend via +31 73 613 57 29.
Zelf online meten in pointcloud met 3D model
Webbased 3D pointcloud viewer voor elke computer en smartphone
PelserHartman heeft een waardevol viewerproduct dat de normale manier van meten en uitwerken verandert: de webbased 3D pointcloud viewer. Laserscans kunnen na registratie zonder verdere uitwerking direct bekeken worden op uw kantoor. U kunt zelf de maten meten en bestanden koppelen aan het 3D model. U heeft hiervoor geen zware PC’s meer nodig. Omdat het browser-onafhankelijk is, werkt het ook op Apple en op smartphones.
De pointcloud staat niet op een computer, maar in een beveiligde cloud-omgeving. Hierdoor kunt u andere partijen in het bouwproces eenvoudig toegang geven tot alle meetdata. Iedereen beschikt zo over dezelfde foutloze meetdata en is geen tijd kwijt aan zelf meten en reizen naar de bouwplaats. De besparingen zijn overduidelijk.
Interesse in webbased viewers? Neem direct contact op via +31 73 613 57 29.
Leica Cyclone Enterprise – webbased 3D pointcloud viewer
Leica Cyclone Enterprise (of Truview Live) is een webbased viewer waarmee de laserscandata op alle soorten systemen on-line via internetbrowsers bekeken kan worden. Deze service werkt zowel op windows-machines als op apple-computers. Enterprise werkt op de pc, laptop, tablet en ook op de telefoon. Hierdoor heeft u het project dus altijd bij de hand en hoeft u niet telkens terug naar de locatie om zaken te bekijken of te fotograferen.
Meer informatie over deze viewer? Lees 3D pointcloud viewer Leica Truview Enterprise.
NavVis Ivion online viewer
Naast statische laserscanners heeft PelserHartman ook een mobiel systeem. De NavVis VLX3. Data uit deze scanner is te bekijken met een pnline viewer: De NavVis Ivion Viewer. Met deze viewer is het mogelijk om de foto’s te bekijken op standplaatsen, maar ook te meten. Het maakt dus niet uit of je een windows of apple gebaseerd systeem hebt. De viewer is via de webbrowser te bekijken.
Leica Truview viewer
De standalone Truview viewer is een complete pointcloud viewer. Hiermee bekijk je zowel de puntenwolk als 360 graden foto’s. Met de Truview viewer kun je als het ware door de pointcloud lopen. Naast meten en rondlopen geeft Truview ook de mogelijkheid om door de pointcloud te vliegen. De foto en film opties geven tools om op een eenvoudige manier grafisch aan de slag te gaan met de pointcloud. Daarnaast is het mogelijk om gedurende scanning op de locatie foto’s te maken en deze in de viewer te koppelen. Bekijk het filmpje hieronder of lees onze blog voor deze functionaliteit.
Ga naar Downloads voor een voorbeeld van Truview om zelf mee te testen.
Z+F Project To Go
Viewer waarin je vooral erg goed kunt meten!
‘Project To Go’ is een stand-alone viewer met zeer goede meettools. De software ‘Lasercontrol professional plus’ van Z+F is in staat om deze viewers te maken. In tegenstelling tot andere viewers zoals Leica Truview is er geen apart programma nodig om deze viewers te gebruiken. Daarbij is geen aparte database op de achtergrond nodig zoals bij NetView.
De meettools van Project-To-Go zijn erg goed en je meet direct op de meetpunten met de juiste coördinaten. Het betreft hier dus geen indicatieve meting zoals bij Leica Truview. De gebruiker kan zelf in de pointcloud meten maar ook oppervlakten bepalen. De viewer laat als hulpmiddel de hoeken en vlakken zien.
Ga naar Downloads voor een voorbeeld van Project2Go om zelf mee te testen.
LFM NetView
LFM NetView is een viewer om laserscandata (pointclouds) op afstand te kunnen bekijken en hierin te kunnen meten. De pointcloud is hier in de vorm van een LFM database op een bepaalde locatie gehost. De gebruiker bekijkt de laserscandata via het internet met behulp van NetView. De meettools van NetView zijn vrij goed en je meet direct op de meetpunten met de juiste coördinaten. Het betreft dus geen indicatieve meting zoals bij de Leica Truviewer. LFM NetView is ook verkrijgbaar in een stand-alone modus. Gebruikers kunnen werken met de viewer zonder gebruik te maken van het internet op basis van lokale- of intranet modus.
Voorbeeld van de werking van de LFM viewer.
LFM gebruiken wij voor enkele specifieke opdrachten. Onze licentie staat echter niet toe om een demo te delen, zoals bij de andere viewers. Bel +31 73 613 57 29.
Meer informatie over 3D pointcloud viewers
Meer weten over 3D viewers en de mogelijkheden van het laserscannen? Neem dan contact met ons op door te bellen met ons kantoor op nummer +31 73 613 57 29.
Bij onze downloads vind je meer voorbeelden van 3D viewers, die je zelf kunt testen.
Pointcloudvideo
Een pointcloud is in de meeste gevallen niet direct een eindproduct. Meestal gebruiken we de pointcloud voor het opzetten van een 3D model. Er zijn echter veel situaties waarin de ruwe pointcloud in zijn onbehandelde vorm een prima basis is voor het maken van geanimeerde visualisaties in de vorm van pointcloud videos.
Met onze software maken we een opname van een vooraf ingestelde looproute door de pointcloud, waarbij iedere denkbare loop- of vliegroute mogelijk is. Omdat de 3D scan al gemaakt is, is het relatief goedkoop om er een film van te maken, zeker in vergelijking met een ‘echte’ filmopname.
Toepassingen flythrough pointcloud video
Visualisatie voor presentaties
Wanneer opdrachtgevers, overheden of omwonenden overtuigd moeten worden, kunnen pointcloud video’s van flythroughs snel inzicht geven in de plannen. Bijkomend voordeel tegenover een gewone film, is dat 3D modellen eenvoudig in de pointcloud te plaatsen zijn. Op deze manier kan iedereen ervaren hoe de toekomst eruit gaat zien. We hebben in de praktijk al vaak gehoord dat mensen zeggen: “Nu ik het zo ziet, valt het best mee.” Dat is niet de meest positieve reactie, maar vaak kwamen deze van koppige tegenstanders van de nieuwe plannen.
3D pointcloudanimatie Stadsmaquette.
Instructievideo voor industrie
Veiligheid is belangrijk op industriële plants. Daarom wordt vaak vooraf een film vertoond met instructies. We kunnen van de 3D scan eenvoudig een pointcloud film maken, voorzien van tekst en uitleg, waarbij opmerkingen of labels kunnen verschijnen in de film. U kunt deze instructievideo overhandigen aan de partijen waarmee u gaat werken, voorafgaand aan werkzaamheden of opdrachtverstrekking.
Voorbeelden flythrough pointcloud video
Onderstaande voorbeelden zijn vluchten door point clouds, de zogenaamde fly through films.
3D scannen opgraving Fort Sanderbout Sittard
De muurresten van Fort Sanderbout in Sittard zijn bij de archeologische opgraving door PelserHartman 3D ingemeten met high-end 3D laserscanners. In het onderzoek zijn interessante sporen van herstel naar boven gekomen, die duiden op schade tijdens een belegering van Sittard. Het geheel is nu vrijwel onherkenbaar, maar heeft de potentie om de vesting Sittard weer in beeld te brengen. Van het hele project is de onderstaande pointcloud video gemaakt. Deze is vertoond bij een presentatie voor medewerkers van de gemeente Sittard, de provincie Limburg, de pers en andere geïnteresseerden.
3D pointcloud video voorbeeld Walpoort ‘s-Hertogenbosch
3D fly through Stationsplein Maastricht
Fietsenstalling Stationsplein Maastricht door Thomas Kemme i.s.m. MTD landschapsarchitecten.
3D fly through pointcloud video van Zoller+Fröhlich
Het onderstaande filmpje laat een ‘fly through’ 3d pointcloud video zien van een opname die gemaakt is het de laserscanner IMAGER 5010C van Zoller+Fröhlich.
Pointcloud visualisatie 3D scan vloer Teylers Museum
We kunnen een point cloud ook integreren met 3D objecten om een proces te simuleren of te controleren. We zien of objecten passen in hun omgeving of dat er sprake is van botsing.