Het 3D scannen bestaat al een tijdje en steeds meer mensen werken met pointclouds. Toch is er nog steeds veel verwarring over 3D scannen en de verschillende soorten pointcloud-datasets. PelserHartman is een kennis- en service-bedrijf. We doen graag aan kennisdeling en geven graag goede relevante informatie. In deze pagina nemen we je stap voor stap mee in de wereld van 3D scanning. We gaan dieper in op de vraag ‘Wat is 3D scannen?’.

Download de whitepaper voor een compleet overzicht van alle informatie.

“Wat je vooraf zou moeten weten”

3D scannen is populair. Veel partijen bieden deze techniek in een bepaalde vorm aan. Echter, in de praktijk blijkt dat niet iedere aanbieder de techniek en beperkingen volledig begrijpt. Omdat 3D scanning populair is, is het niet lastig te verkopen. Wij doen echter vooral aan verwachtingsmanagement om teleurstelling achteraf te voorkomen.

Volgens ons is kennisdeling met- en voorlichting van onze opdrachtgevers essentieel om tot een succesvol resultaat te komen. Daarom delen we hier de informatie over 3D scannen, waarvan wij vinden dat je die vooraf zou moeten weten. Het lijkt nogal veel informatie. Maar dat is nodig om de voordelen van deze meettechniek echt te kunnen krijgen. Deze introductie is verdeeld over 6 blogs, om het geheel leesbaar te houden. Onderaan de pagina is een pdf te downloaden met alle informatie gecombineerd.

1 – Wat is 3D scannen?

3D scannen is een containerbegrip en bovendien een vak. Om goede beslissingen te kunnen maken over de inzet van deze techniek is kennis nodig. Daarom vinden we de informatie in deze blogserie ‘3D scannen: de basics’ het absolute minimum. Met deze introductie informeren we dagelijks partijen die onvoldoende bekend zijn met de materie. ‘Wat is 3D scanning?’ beantwoordt daarmee de meeste kritische vragen die we op ons afgevuurd krijgen.

Wat is 3d scanning - Scanoperator met 3D scanner

Op deze foto zie je een scanoperator de 3D scanner instellen op een archeologische opgraving.

2 – High-end scanning vs. low-end scanning

In deze blog kijken we naar het meetinstrument: de 3D scanner. Er bestaan nogal wat misverstanden over wat een goede 3D scanner is en wat high-end scanning inhoudt. De verwachtingen zijn torenhoog door verkoopbrochures en mooie plaatjes van pointclouds. Echter, ook 3D laserscanners hebben hun beperkingen. En niet iedereen die 3D scanning aanbiedt is daarvan voldoende op de hoogte.

High-end Leica P40 3D scanner voor de Gruyterfabriek - Wat is 3D scannen
De high-end Leica P40 3D scanner voor ons kantoor in de Gruyterfabriek.

3 – De meerwaarde van werken met pointclouds

Een pointcloud is een verzameling van miljoenen meetpunten. Deze meetpunten zijn een rijke basis om op verder te bouwen. Vaak moet er een vertaalslag gemaakt worden om de pointcloud nuttig te maken in de rest van het proces. Dit kan vaak met een automatisering, maar het is niet zo dat alles te automatiseren is. Sommige zaken bestaan nog niet als volledige automatisering, zoals scan-to-BIM.

Pointcloud bovenaanzicht van een kerk - Bavokerk Haarlem - Wat is 3D scannen
Wat is 3D scannen? Deze pointcloud geeft een geometrisch correct bovenaanzicht van een kerk.

4 – Nauwkeurigheid en resolutie

Dit artikel gaat in op wat nauwkeurigheid /maataccuratie en resolutie zijn en de betekenis in de praktijk. Daarbij gaan we dieper in op waarom het een probleem kan zijn om een goede pointcloud te krijgen. Dit heeft te maken met de blinde vlek die mensen hebben voor gebreken in hun kennis. Ook wij leren nog dagelijks nieuwe dingen over 3D scannen. Dat terwijl we er al jaren mee bezig zijn en in direct contact staan met vooraanstaande experts binnen het gebied. Daarom raden we je als relatieve leek aan  op te passen met het vertrouwen waarmee met begrippen wordt gegooid in de 3D meetwereld. Niet alles is wat het lijkt.

Nauwkeurigheid en resolutie 3D scanner
Wat is 3D scannen nou echt? Over de termen nauwkeurig en resolutie bestaat veel onduidelijkheid. Het is daardoor niet altijd duidelijk is wat de meerwaarde is van een high-end scanner.

5 – 3D scanner kopen en zelf starten met 3D scanning

Hoe werkt 3D scannen in de praktijk? En hoe start je slim met het inzetten van 3D scanning? De oude manier van denken is een 3D scanner kopen. Om vervolgens via een steile leercurve uitvinden hoe deze in de organisatie het beste tot zijn recht komt. De praktijk leert dat 3D scanning dan lang nodig heeft om een succes te worden. De tijd dat je iets moet bezitten om er mee te kunnen werken ligt echter achter ons. Hierdoor ontstaan nieuwe oplossingen en mogelijkheden voor interessante samenwerkingen. PelserHartman heeft een partnermodel waardoor je snel kunt starten met high-end 3D scanning.

3D scanning containerbegrip - veel soorten en typen scanners
Er zijn zeer veel soorten en type scanners te koop, meet zeer verschillende prijzen. Hoe maak je de beste keuze?

6 – Checklist – De juiste pointcloud aanvragen

Het is essentieel dat de geleverde pointcloud waardevol is in het ontwerp- en bouwproces. Om teleurstellingen en meerwerk achteraf te voorkomen moet een aantal vragen vooraf goed gesteld en beantwoord worden. Deze pagina bevat handvatten en een checklist om de uitvraag rondom de kwaliteit van de pointcloud scherp te krijgen. Hierdoor ontvang je een goede pointcloud die voldoet aan de door jou gestelde eisen.

Checklist pointcloud aanvragen - Wat is 3D scannen

Een pointcloud aanvragen is makkelijker met een checklist die rekening houdt met essentiële details.

Meer leren? Lees onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van alle informatie die wij delen over 3D meten en werken met pointclouds.

Over PelserHartman 3D Measuring Solutions

PelserHartman is gespecialiseerd in 3D meet- en tekenwerk van bestaande gebouwen, objecten en installaties. Wij richten ons nadrukkelijk op de optimalisering van de kwaliteit, efficiency en innovatie van het 3D meet- en tekenproces.

We leveren dagelijks praktische oplossingen binnen 3D meet- en tekenwerk aan klanten. Onze service verkleint de kans op ontwerp- en bouwfouten. In ons partnerprogramma begeleiden we bedrijven die zelf willen starten met 3D laserscanning en pointcloud-modelleren.

PelserHartman is altijd op zoek naar de nieuwste innovaties in 3D meet- en tekentechnologie. We helpen betere resultaten te boeken door innovatieve technieken en nieuwe werkmethodes op de beste manier in te zetten.

We zijn dagelijks bezig met innovaties en leren mensen 3D meten en modelleren. Partners van PelserHartman krijgen onze kennis en maken bovendien gebruik van al onze apparatuur en software.

We geven antwoorden op vragen als hoe:

  • Start ik met 3D scannen en modelleren?
  • Maak ik visualisaties, ortho foto’s en 3D viewers?
  • Teken ik zo weinig mogelijk?
  • Beperk ik de faalkosten?

Meten met bouwkundigen

Weten wat je meet is net zo belangrijk als weten hoe je meet.

Wij vinden dat je alleen goed meet wanneer je de business begrijpt. De bouw kent naar verhouding de meest complexe situaties voor 3D meten en uitzetten. Het is in de praktijk extreem belangrijk te begrijpen wat je precies meet en met welk doel. PelserHartman meet daarom met een team van bouwkundigen. Hiermee hebben wij een unieke positie in de wereld van 3D scanning.

Wil je starten met 3D scanning of heb je een project waarin scanning misschien iets kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Download de PDF

PelserHartman-3D-scannen-basics-Whitepaper-schaduw

Wil je graag alle informatie overzichtelijk in 1 document hebben? Download dan de whitepaper Wat is 3D scannen? – De basics (versie 1.2, 38 pagina’s, 5,4 MB).

De informatie in dit document is bedoeld om breed te informeren over 3D scannen. Wij werken graag mee aan de verdere verspreiding van deze informatie. Dit document of delen daarvan mogen echter niet zonder bronvermelding verwerkt worden of op enige wijze in commerciële zin gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van PelserHartman. Tegen misbruik wordt opgetreden.