Blog

3D scannen basics: 3D scanner kopen en zelf starten met 3D scanning

  |   Algemeen

In de vorige blog keken we naar wat de begrippen maataccuratie en resolutie inhouden. Na 4 blogs hebben we de technische basics behandeld. Een laatste belangrijke stap is hoe je slim start met het inzetten van 3D scanning.

De oude manier van denken is een 3D scanner kopen en via een steile leercurve uitvinden hoe deze in de organisatie het beste tot zijn recht komt. De praktijk leert dat 3D scanning dan lang nodig heeft om een succes te worden. De tijd dat u iets moet bezitten om er mee te kunnen werken ligt echter achter ons. Hierdoor ontstaan nieuwe oplossingen en mogelijkheden voor interessante samenwerkingen. PelserHartman heeft een partnermodel waardoor u snel kunt starten met high-end 3D scanning.

Informatie 3D scanner kopen

Bij het kopen van een nieuw stuk techniek heeft u informatie nodig. Vertrouwt u voor deze informatie op het verhaal van de verkoper? De brochures spreken vooral over de voordelen en minder over de nadelen. Daarnaast zijn de specificaties in de brochure altijd theoretisch en gelden meestal alleen in ideale situaties. Waar haalt u de juiste informatie vandaan? De afgelopen weken hebben we in de serie 3D scannen basics de belangrijkste informatie al gedeeld. Deze kennis geeft de basis voor het maken van goede beslissingen:

Kosten 3D scanning

Uiteindelijk zijn kosten vaak de reden dat voor 3D scannen gekozen wordt. Dat kan gaan over directe meetkosten, maar vaak wordt ook beperking van faalkosten en keten-efficiency meegenomen. Over het algemeen kan gesteld worden dat 3D scannen meten steeds vaker goedkoper maakt, maar zeker niet duurder. Werk met 3D scantechnieken wanneer de onderstaande zaken als muziek in je oren klinken:

 • Sneller en foutloos werken
 • Accurate, gedetailleerde opname
 • Overzicht in complexe situaties
 • Grip op faalkosten

Kosten en baten van 3D scanning

Vaak wordt er meerdere malen, door meerdere partijen gemeten. Dit zijn vaak onnauwkeurige, foutgevoelige metingen (vaak traditioneel), met veel bijkomende kosten als reistijd en uitwerktijd. 3D scanning en werken met pointclouds biedt mogelijkheden om werk te integreren. Dit voorkomt dubbelwerk en foute interpretatie.

De voordelen van 3D laserscanning op een rijtje:

 • Inmeten gaat sneller, beter en foutloos (bij gebruik high-end scanners)
 • Volledige opname van de werkelijkheid
 • Complete basis voor 2D en 3D tekenwerk
 • Complete basis voor controle tekenwerk
 • Modelleren gaat beter en sneller
 • Grip op complexe vormen
 • Ongrijpbare zaken komen aan het licht
 • Documentatie en nulmeting
 • Maakt fasering van het werk mogelijk
 • Maak spreiding van kosten mogelijk

3D scanner kopen

Micron of 6 kilometer? Phase-, pulse-, WDF- of witlicht-scanners?

Zoals reeds verteld in de vorige blogs zijn er huis-tuin-keuken scanners en er is de high-end markt. Er zijn scanners met slechte externe camera’s en scanners met goede interne HDR-camera’s. Er zijn scanners die tot op de micron nauwkeurig scannen en er zijn scanners die op 6.000 meter afstand nog steeds zeer goede meetresultaten maken (echter dan wel met enkele centimeters afwijking). Er zijn phase-, pulse-, WDF- en witlicht-scanners. Er zijn scanners waarbij de datakwaliteit regelbaar is waardoor ook complexe materialen en kleuren toch zichtbaar zijn op de scan. Er zijn scanners van € 5.000,- en van € 350.000,-.

3Dscanning_containerbegrip

Een 3D scanner kopen begint met bedenken waar u de scanner voor nodig heeft en hoe vaak u de scanner daarvoor gebruikt. U kunt pas een laserscanner kopen wanneer u zeker weet dat u genoeg werk heeft voor de betreffende situatie waarvoor de scanner gekocht is. Vindt u het belangrijk om altijd te werken met de nieuwste en beste apparatuur en software? Dan is het aan te raden om de scanner in een zeer korte tijd terug te verdienen en af te schrijven.

Video 3D laserscanner kopen

Een 3D scanner kopen is meer dan alleen de 3D scanner prijs betalen. Accessoires en software om pointclouds te registreren kunnen de prijs van de 3D scanner verdubbelen. Sommige onhandige eigenschappen worden in de verkoopbrochure niet vermeld. Is de scanner wel het meest geschikt voor het werk dat je er mee wil doen? En wat zijn werkelijke 3D scanner prijzen waar je rekening mee moet houden?

In onderstaande film geeft PelserHartman informatie die helpt bij beslissingen rondom het kopen van een 3D scanner.

Wanneer koopt u geen 3D scanner?

Het probleem zit niet in de aanschaf, maar de snelle ontwikkeling van hard- en software

Er zijn reden genoeg om een 3D-scanner in huis te nemen. Er zijn echter ook veel redenen om dit niet te doen. We zijn hier graag open en eerlijk over. U moet de volgende zaken in acht nemen alvorens een scanner te kopen.

 • Verschillende projecten en verschillende omstandigheden vragen om inzet van verschillende scanners. Het is daarom belangrijk dat u veel van hetzelfde soort projecten heeft. Weet u welke scanner past bij uw vakgebied?
 • Een scanner is een specialistisch en kostbaar instrument. Naast de aanschaf krijgt u te maken met bijkomende kosten voor calibratie en onderhoud, accessoires, onderhoudscontracten en verzekering. Kijk dus nooit alleen naar de aanschafprijs!
 • De techniek rondom scanners en software ontwikkelt zich razendsnel. Een scanner kan plotseling veel minder waard worden door de lancering van een nieuw type scanner.

Wij adviseren u om eerst te starten met huren, en uitproberen, alvorens een 3D scanner te kopen.

3D scanner huren

Een 3D scanner huren kan dus slimmer zijn dan kopen. Waarom? Je wilt eerst de techniek goed testen, voordat je een grote investering doet. High-end 3D scanners kunnen duur zijn, de techniek ontwikkelt snel – apparatuur kan dus snel verouderen – en het is complexe techniek met een steile leercurve. Iedereen kan een laserscanner kopen, maar goed en betaalbaar 3D acannen is een ander verhaal.

3D scanner huren of kopen?

Als u twijfelt tussen een 3D-scanner huren of kopen, is het belangrijk af te vragen wat uw doel is. Wilt u altijd een scanner tot uw beschikking hebben, dus 24/7, dan is een 3D scanner kopen meestal de beste optie. Het meeste scanwerk heeft echter niet deze urgentie. De scanner staat vaak op de plank en kost veel in de afschrijving. Een 3D scanner huren is dan in bijna alle gevallen de betaalbaarste oplossing. Een 3D scanner huren biedt u de flexibiliteit die u nodig hebt.

PelserHartman is geen verhuurbedrijf. Wel stellen wij onze apparatuur én kennis ter beschikking aan bedrijven die een partnership met ons aangaan.

3Dlaserscanoperator_2

Slim starten met 3D scannen

De tijd dat u iets moet bezitten om er mee te kunnen werken ligt achter ons. Hierdoor ontstaan nieuwe oplossingen en mogelijkheden voor interessante samenwerkingen.Voor innovaties als 3D-scannen en modelleren met pointclouds is dat goed nieuws, want de investeringen voor deze technieken en het opbouwen van de kennis zijn hoog.

Steeds vaker scannen wij samen met onze opdrachtgevers en relaties. We leren mensen bijvoorbeeld het scannen 'on the job' en helpen bij het maken van concurrerende aanbiedingen alles wat daarbij verder komt kijken. Door het sluiten van een strategisch partnership, kunt u randzaken uitbesteden en toch de nieuwste en beste techniek gebruiken om uw specialisme te ondersteunen.

Partnership met PelserHartman

Wij bieden met ons partnerprogramma een toegankelijke, budgetvriendelijke manier om gebouwen, objecten en installaties in kaart te brengen. Het grote voordeel is dat u laagdrempelig start met 3D-scanning, zonder hoge investeringen. U leert waar de meerwaarde van werken met pointclouds en kunt een onderbouwde keuze maken voor uw organisatie. Lees meer over partnerships op de pagina partner van PelserHartman.

Neem direct contact met ons op

Denkt u erover om een 3D scanner te kopen? PelserHartman adviseert in de aanschaf van meetsystemen en geeft instructies en trainingen. Daarnaast adviseren we over de meest geschikte meet- en tekenmethoden voor uw organisatie of project. We integreren laserscanning in organisaties en investeren in bedrijven die hiermee willen starten.

Bel met PelserHartman 's-Hertogenbosch op +31 73 6135729

Meer leren? Volg deze blogserie

In de volgende blog delen we een checklist die helpt een betere pointcloud aan te vragen. De komende weken publiceren we elke maandag, woensdag en vrijdag een nieuwe blog in de de serie '3D scannen: de basics'.

Onderwerpen in de blogserie 3D scannen: de basics

Automatische de volgende blogs ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van deze blog en alle toekomstige blogs.

 • Vergeet niet http:// voor de url te plaatsen (bv. http://mijnwebsite.nl).