De Leica BLK360 3D scanner is een extreem compacte, lichtgewicht laserscanner die gemakkelijk mee te nemen en te gebruiken is. Deze scanner maakt deel uit van het scannerpark van PelserHartman. Op deze pagina vind je informatie over de 3D scanner Leica BLK360 en vertellen wij over onze ervaringen met deze scanner.

De BLK360 scanner is een samenwerking tussen Leica Geosystems (Hexagon) en Autodesk. Leica is fabrikant van 3D laserscanners als de zware Leica P40 3D scanner, een van de betere terrestrial 3D scanners ter wereld. Autodesk is ontwikkelaar van 3D modelleer software waaronder AutoCAD en Revit. Samen ontwierpen deze partijen deze extreem kleine, lichte 3D scanner met groot gebruiksgemak. Kijk hier voor productspecificaties.

leica BLK360 3D scanner

De leica BLK360 3D scanner is zeer licht en compact en daardoor makkelijk in het gebruik

Bediening van de laserscanner

De BLK360 is eenvoudig te bedienen via de 1-knops bediening op de scanner zelf. Meer mogelijkheden geeft de iPad Pro die als afstandsbediening fungeren kan.  De 3D laserscanner slaat alle gescande informatie op in de scanner. Via een draadloze WLAN verbinding worden de scans tijdens het scannen meteen ingeladen in de Cyclone Field app op de iPad Pro. De definitieve registratie moet op een computer worden afgemaakt met een professioneel registratieprogramma van Leica Geosystems.

benodigdheden BLK360 laserscanner

Alle benodigdheden voor het 3D scannen met de Leica BLK360 3D scanner

Waarvoor is de BLK360 te gebruiken?

De BLK360 is geschikt voor kleine projecten zoals het 3D inscannen van winkels en woningen. De 3D scanner kan daarnaast ook ingezeten worden om kantoren 3D in kaart te brengen, voor onder meer vluchtplannen en NEN2580 metingen. De thermische camera van de scanner is inzetbaar bij bouwkundige installaties, bijvoorbeeld bij het opsporen van warmtelekken. De scandata is geschikt voor 3D BIM modelleer- en tekenwerk.

Onze ervaringen met het apparaat

De BLK360 3D scanner is een kleine laserscanner. De scanner en het statief zijn vele male lichter dan dat we van 3D laserscanners gewend zijn. Verplaatsing gaat daarom erg makkelijk. De scanner wordt automatisch waterpas gezet middels een tiltsensor. Maar dit heeft een ruime marge. De iPad-pro dient als een makkelijke afstandsbediening. De scantijden zijn wat aan de lange kant. Een gekleurde scan op medium resolutie duurt ruim drie minuten, op de hoogste resolutie bijna zes minuten. Donker gekleurde scanvlakken zijn met BLK360 moeilijk vast te leggen. Dit is een aandachtspunt. Ook spiegelende objecten zoals kabelgoten zijn lastig vast te leggen.

Het kleine ingebouwde (flits)lampje is erg handig om in kleinere donkere ruimtes toch gekleurde pointclouds te verkrijgen. Een voorbeeld ervan is onderstaand filmpje van het gebruik van de  BLK360 laserscanner in een donkere kelder.

Data uit Leica BLK360 3D scanner

De scan wordt via een draadloze WLAN verbinding gedurende het scannen in de iPad ingeladen in de Field app. Scans dienen voldoende overlap te hebben zodat ze gekoppeld kunnen worden. Dit vereist bij grotere aantallen scans toch wat handigheid.

Uiteindelijk moet de data definitief geregistreerd worden op een pc met het programma Cyclone. Voor gebruik in Cyclone dient de ruwe data rechtstreeks van de scanner afgehaald te worden. Data in het ruwe *.BLK formaat van de scanner halen is echter tijdrovend, omdat dit via een draadloze WLAN verbinding loopt. Dit programma heeft wel betere mogelijkheden om de scans preciezer aan elkaar te koppelen. Daarnaast kunnen in dit programma ook scans van andere scanners aan BLK360 data gekoppeld worden.

Data BLK360 in ReCap Pro.

Scandata van de Leica BLK360 3D scanner na registratie in ReCap Pro.

De pointclouds uit de BLK360 3D scanner zien er op het eerste gezicht prima uit. Het bestandsformaat van ReCap ( *.RCP) is onder meer te gebruiken in Autocad en Revit. Met de scandata kan 3D gemodelleerd en 2D getekend worden. De data is geschikt voor BIM toepassingen. De data van de BLK360 scanner geeft in vergelijking met andere laserscanners een iets wolligere pointcloud.

Zwarte vlakken

Zoals gezegd zijn donkere vlakken lastig voor de BLK360. Dit komt omdat er een er een kleinere en minder zware laser in de scanner zit. Soms wordt er geen data opgeslagen van een zwart object. Het resultaat is een gat in de pointcloud

Pointcloud scandata Leica BLK360

Dit donkere tafeltje leverde geen scandata op uit de BLK360 scanner. Het is een ‘gat’ in de pointcloud.

Spiegelende objecten

Licht spiegelende/reflecterende objecten kunnen problemen geven met de BLk360. Zie hieronder de kabelgoot uit ons eigen kantoor. Deze is niet hoog reflecterend, maar laat al gaten in de data zien.

Bolfoto pointcloud missende informatie

Links de bolfoto uit de scanner, rechts de puntenwolk waar te zien is dat kabelgoot data gedeeltelijk ontbreekt.

Let op met dichtbij objecten scannen

Laserscanners hebben een minimum afstand tot een object van waaruit betrouwbare data wordt gegenereerd. Bij de BLk360 is dit 60cm. Wanneer je toch dichtbij objecten gaat staan, wordt de data vervormd. Hieronder een voorbeeld waarbij de scanner dicht bij de deur is geplaatst.

vervormde pointcloud

De deur links lijkt in de pointcloud vervormd. Dit komt omdat de scanner (te) dicht bij de deur stond opgesteld.

Compacte scanner voor het lichte werk

De BLK360 3D scanner heeft de markt verrast met een extreem compacte scanner geschikt voor het lichte werk. Door de compactheid van de scanner en het gebruiksgemak wordt 3D scannen steeds makkelijker bereikbaar, ook voor niet professionele meetbedrijven.

Pointcloud Leica BLK360 laserscanner

Pointcloud van woning met kantoor, ingescand met Leica BLK360 3D scanner

Automatiseringen met BLK360 pointclouddata

Veel toegepaste triangulatie (meshing) automatiseringen vereisen geschikte pointclouddata. De iets wolligere pointcloud data uit de BLK scanner is voor deze mesh toepassing minder geschikt dan data uit de Leica P40 scanner. Op de afbeelding hieronder is te zien dat de mesh rechts van de BLK360 stekeliger is dan die van de P40. De wolligere pointcloud zegt niks over de nauwkeurigheid of kwaliteit. De data uit deze scanner is nog steeds erg prima. Het voorbeeld hieronder is een vergelijking van één enkele scan.

BLK360 BLK mesh data vergelijk P40 leica

Vergelijking van mesh gemaakt met pointclouddata uit de P40 laserscanner (links) en de BLK360 (rechts)

Meer weten of interesse in 3D scannen met de Leica BLK360?

Wil je meer weten over de Leica BLK360 3D laserscanner en het gebruik ervan? Neem contact op met ons via  +31 73-6135729 of mail naar [email protected]. Wil je zelf leren scannen, maar zie je op tegen de steile leercurve? Lees Wat is 3D scannen? – De basics of word onderdeel van ons Partnerprogramma.