Leica heeft op het HxGN LIVE 2018 evenement de nieuwe Leica RTC360 3D laserscanner gepresenteerd. Deze laserscan oplossing combineert een high-end laserscanner en de mogelijkheid  om met een mobiele app scans automatisch te preregistreren. Het nieuwe Visual Inertial System moet zorgen voor een verkorting van de registratietijd. De pointcloud data is geschikt voor 3D BIM modelleren. Op deze pagina kun je meer lezen over deze nieuwe Leica laserscanner.

Beschrijving Leica RTC360 scanner

De Leica RTC360 3D scanner weegt zonder batterijen 5,35kg en is door zijn afmeting (120x240x230mm) een compacte scanner te noemen. Moeten we deze een plaats geven tussen de andere Leica scanners, dan lijkt de RTC360 laserscanner zich te begeven tussen de extreem kleine en lichte BLK360 scanner en de zware landmeetkundige high-end P40 laserscanner. Maar dit is zeker geen vaste positie.

De laserscanner valt niet in de landmeetkundige klasse, maar wil zich gaan profileren als snelle en nauwkeurige scanner. Qua nauwkeurigheid en resolutie zit de RTC360 binnen 20 meter op gelijke hoogte met de P40. Kijken we naar de workflow van het verplaatsen van scanner en statief tezamen dan zit de RTC360 weer dicht op de BLK360. Het verschil met beide andere scanners zit hem in de “real live” positiebepaling met het Visual Inertial System (VIS). Het VIS positioneert de scans al gedurende het scannen ten op zichte van elkaar. De nabewerking met de registratiesoftware wordt hierdoor verkort.

De Leica RTC360 high-end laserscanner.

Leica RTC360 kopen?

Bij PelserHartman vind je de topmodellen 3D laserscanners van Leica, waaronder de Leica RTC360. Perfect voor jouw precisie inmeet behoeften. Koop bij ons en profiteer van ons deskundige advies en uitgebreide trainingen. Voor wie nog twijfelt, bieden we de mogelijkheid om via een pilotproject onze scanners in de praktijk te testen, zodat je met vertrouwen kunt investeren. Wij staan klaar om op maat oplossingen voor jouw projecten te bieden.

Feiten en cijfers Leica RTC360 3D laserscanner

Net zoals andere Leica scanners maakt deze laserscanner gebruik van Waveform Digitizing Technologieën (WFD). Met zijn 120 x 240 x 230mm  en 5,35 kg mag je dit gerust een compacte scanner noemen. In plaats van een zware koffer wordt de scanner geleverd met een rugtas. De scanner heeft een range van 0,5 tot 130m. En een field of view van 360 graden horizontaal en 300 graden verticaal.  Er zijn drie resolutie instellingen mogelijk: 3mm @10m, 6mm @10m en 12mm @10m.

Snel en nauwkeurig

Met een meetsnelheid tot twee miljoen punten per seconde en een geavanceerd HDR beeldvormings systeem heeft Leica niet alleen de scantijd verkort. Maar ook een verkorting gerealiseerd van de totale tijd van scannen tot en met registreren. Het maken van foto’s duurt één minuut. De laserscanner maakt in twee minuten een high resolution scan. Het is niet mogelijk selectiescans te maken met deze laserscanner. Targets die ver weg staan zijn daarmee niet in te scannen. Hiermee kijken we naar 3D punt nauwkeurigheid dan is deze veel nauwkeuriger dan de BLK360, met 1,9mm @10m, 2,9 @20m en 5,3mm @40m.

Download RTC360 specsheet

VIS technologie

De RTC360 laserscanner maakt gebruikt van het Visual Inertial System. De VIS technologie houdt geautomatiseerd de positie van de laserscanner bij met behulp van vijf ingebouwde videocamera’s. Door deze positiebepaling staan de scans vooraf aan het definitief registreren al globaal op de goede positie. Dit betekent een verkorting voor de registratietijd van de pointcloud.

Gekleurde pointcloud met de RTC360 scanner

De scanner heeft een ingebouwd 36MP 3-camera systeem waarmee gekleurde pointclouds gemaakt kunnen worden. De tilt optie is IMU based. Dat wil zeggen dat er geen compensator ingebouwd is om de scans waterpas te plaatsen. De scanner kan aangestuurd worden door een tablet middels een WLAN verbinding. Er kan ook gekozen worden om de scanner te bedienen met het touchscreen. Data transitie naar een vaste pc gaat via een USB 3.0 verbinding of via een bekabelde verbinding.  De scanner is IP54 gecodeerd.

rtc360 leica 3D laserscanner
De RTC360 Leica scanner wordt met statief verplaatst naar de volgende locatie.

Tablet aansturing mogelijk voor de Leica RTC360 3D laserscanner

Leica heeft de RTC 360 laserscanner ontworpen met de mogelijkheid van een tablet workflow. Aansturing en instelling gaat via de Leica Cyclone Field 360 app. Het nieuw ingebouwde Visual Inertial System versnelt het aan elkaar koppelen van losse scans (preregistreren). Deze houdt real-life de positie van de scanner bij doormiddel van vijf ingebouwde camera’s, wat helpt scans sneller in de app te koppelen. De scanner wordt op het statief geplaatst en bij een volgende scanpositie wordt deze met statief samen verplaatst. De minimale inspanning op locatie beperkt de totale tijd van scanning en registreren. Er kan ook zonder de tablet gescand worden. Het touchscreen op de scanner zelf is het bedieningspaneel. Het VIS systeem werkt ook zonder tablet. En scannen kan ook zonder tablet.

Is het scanwerk gereed dan kan op kantoor via een kabel of via een usb stick de data worden overgezet naar een vaste computer. Hier wordt de registratie afgemaakt en geschikt gemaakt voor verdere verwerking. Het resultaat is een puntenwolk geschikt voor 3D BIM modelleerwerk.

rtc360 tablet cyclone field 360
Aansturing van de laserscanner RTC360 gaat via een tablet.

RTC360 pointcloud

Wil je pointclouds of 3D viewers bekijken dan kun je terecht op onze downloadpagina. Een éénmalige registratie (om misbruik te voorkomen) geeft toegang tot al onze downloads.

Starten met 3D scanning?

Ben je van plan te starten met 3D scanning, maar twijfel je nog welke scanner het beste is voor jouw projecten? Overweeg ons Partnerprogramma dan eens. Als partner kun je gebruik maken van al onze verschillende hard- en softwareconfiguraties. Je kunt zo een goede vergelijking in de praktijk doen. Veel gerenommeerde bedrijven gingen je al voor. Of neem contact op voor meer informatie.