Werken met een pointcloud in SketchUp Pro is mogelijk door gebruik van de Undet plugin of Sketchup Studio (voor Windows). Hiermee kun je in SketchUp Pro werken met pointclouds. De Undet software heeft goede pointcloud-functies en is compatible met de nieuwste versies van SketchUp Pro. PelserHartman helpt als je wil starten met pointclouds in Sketchup.

Pointclouds in SketchUp

Met de plugin Undet of via SketchUp Studio (voor Windows) is het mogelijk om met puntenwolken in SketchUp te werken. Hieronder vertellen we meer over de functionaliteit van de Undet plugin.

Wat is Undet?

Undet is dé pointcloud-plugin voor iedere SketchUp gebruiker, van beginner tot professional. Een groot gemis aan SketchUp is dat je alleen kunt modelleren, maar niets kunt met puntenwolken. Deze plugin zorgt er voor dat je de data uit een 3D scanner in SketchUp kunt importeren en als modelleer onderlegger kunt gebruiken. Het laat je verder makkelijk uitsnedes maken en afstanden meten in de pointcloud. Ook kan het omgaan met zowel gekleurde als ongekleurde pointcloud data.

pointcloud in sketchup via undet plugin

Een pointcloud ingeladen in SketchUp Pro via de Undet plugin

Waardevol voor architecten

SketchUp is laagdrempelig en eenvoudig om te leren. Het is een tekenprogramma waarmee je snel kunt 3D modellen en mooie visualisaties kunt maken. Het is een ontwerptool die veel mogelijkheden heeft om een 3D model verder op te werken en te renderen. De Pro-versie van SketchUp kan via een plugin werken met pointclouds. Dit maakt SketchUp nog veel waardevoller voor ontwerpers. Een pointcloud, of puntenwolk, wordt gemaakt door een laserscanner. Met zo’n puntenwolk teken je sneller en altijd foutloos. Daarbij is de pointcloud zelf ook al een 3D model waardoor niet alles (direct) getekend hoeft te worden.

pointcloud voor architecten in sketchup

Pointcloud van een woonhuis in SketchUp

Undet voor SketchUp

Undet ondersteunt pointclouds in SketchUp Pro, die met de verbeteringen in de graphics pipeline veel beter presteert. De nieuwe versie van de plugin heeft verbeterde snapping, zodat punten in de pointcloud makkelijker te pakken zijn. Verder is er een functie toegevoegd die coördinaatsystemen kan omzetten. Het interessantste zijn wellicht de automatische extractie-tools, die vlakken, hoeklijnen en surface meshes kunnen herkennen en extraheren. Het maken van een plakje of slice in de pointcloud versnelt het modelleerwerk doordat je precies en snel op het pointcloud tekent.

plakje pointcloud in sketchup pro

Maken van een ‘plakje’ in de pointcloud in SketchUp voor een plattegrond tekening

Pointcloud in SketchUp Pro

In het onderstaande voorbeeld vertellen de makers hoe een pointcloud in SketchUp Pro werkt.

Undet Indexer

Indexer is het geheim achter de plugin. Met deze functie kun je bijna alle scandata importeren in SketchUp. Het wordt gratis geleverd bij zowel de SketchUp Pro als AutoCAD-versie. Zo kun je native scandata importeren van verschillende 3D scanner-fabrikanten, zoals Leica, Z+F en Faro. De te importeren bestandsformaten zijn: .E57, .LAS, .LAZ, .PTS, .DP, .FLS, .FPR, .LSPROJ, .FWS, .CL3, .CLR, .ZFS, .RSP, ASCII / NEZ (X,Y,Z/i/RGB). Dit betekent in principe dat pointclouds van elk 3D meettechniek of toepassing te importeren zijn. Dus terrestrial 3D laserscanners, handscannersfotogrammetrie en UAV/UAS/drones, maar ook data van aerial LiDAR en mobile mapping-toepassingen.

Starten met pointclouds?

Neem dan contact op met PelserHartman.

PelserHartman helpt mensen vooruit die willen starten met het werken met pointclouds. Je kunt desgewenst zelf scannen met onze apparatuur wanneer je partner wordt van PelserHartman. Ook kunnen wij je leren werken met pointclouds in verschillende soorten tekenprogramma’s. Wilt je starten met scannen? Neem dan contact met ons op. Bel +31 73 613 5729 of stuur een email naar [email protected]. Lees ook de pagina Wat is 3D scanning en download onze whitepaper.

Je hebt al ervaring met pointclouds?

Gewoon een goede pointcloud nodig? Misschien is de LaserScanService iets voor jou!

De LaserscanService biedt betaalbare 3D laserscans met highend datakwaliteit voor mensen die weten wat ze willen en een ruime planning hebben. Als je een ruimere planning geeft, krijg je daar automatisch korting voor terug. De laserscanservice doet geen concessies in kwaliteit. We meten alleen met de beste high-end scanners, zodat je nauwkeurige pointclouds van topkwaliteit krijgt. Ga naar de website van LaserscanService en bestel een pointcloud.