Ben je werkzaam in machine- en/of (installatie) bouw en werk je veel met met HiCAD? Wist je dat deze software ook heel erg geschikt is om op pointclouds te modelleren in 2D of 3D? Lees hier welk type puntenwolk hiervoor geschikt is en welke handige functionaliteiten HiCAD biedt.

HiCAD: CAD software voor meerdere industrieën

Het unieke aan HiCAD software is dat het in één pakket meerdere industrieën bedient. Met bedrijfsspecifieke modules en sector overschrijdende bibliotheken kan zowel in 2D als in 3D gemodelleerd worden.

3D model en gekleurde pointcloud combinatie in HiCAD (Bron afbeelding: ISD Group)

Machine & Installatiebouw

 • Food industrie
 • Machinebouw
 • Transportsystemen
 • Staalbouw
 • Plant engineering
 • Apparaat- en tankbouw
 • Glastuinbouw

Bouw & Constructies

 • Dak- en wandbekleding
 • Gevelbekleding
 • Gevelbouw
 • Trappen en balustrades

Productontwerp & Productie

 • Productdesign
 • Apparaat- en tankbouw
 • Plaatbouw
 • Carrosserie- en trailerbouw
 • Objectdesign

Direct pointcloud voor HiCAD aanvragen

PelserHartman levert pointclouds voor HiCAD. Vraag direct een offerte aan voor een HiCAD puntenwolk. Wil je eerst meer weten over 3D scanning? Bekijk dan onze video Tutorials op het Youtube kanaal 3D scanning of vraag een pilotproject aan.

Werken met pointclouds in HiCAD

Eén van de grote pluspunten van de 3D modelleer software HiCAD is dat het pakket kan werken met puntenwolken. Dit is een inmeting die gemaakt wordt door 3D laserscanners. Zo’n scanner meet de bestaande situatie volledig in met meer dan 1 miljoen meetpunten per seconde. Het product dat hierdoor ontstaat wordt een pointcloud of puntenwolk genoemd. Laserscanning is de ideale oplossing voor het in kaart brengen van bestaande gebouwen, machines en andere installaties. De puntenwolk kan gebruikt worden om een 3D model van te maken of te controleren. Maar ook zonder te modelleren kan een puntenwolk gebruikt worden voor clash detection of model validatie.

HiCAD Puntenwolk voor de Foodindustrie

3D laserscannen is uitermate geschikt voor de food industrie. Installaties, leidingen en complexe vormen worden snel en volledig 3D in kaart gebracht, zonder het productieproces te verstoren. Laserscanning is de basis voor ongeveer alle onderdelen in de food industry.

food industrie 3d laserscanning
360 graden foto uit 3D laserscanner

Video: 3D laserscanning en pointclouds in de industrie

Onderstaande video legt uit wat 3D laserscanning in de industrie kan betekenen. Vragen als ‘wat is een pointcloud en wat kun je daarmee doen?’ worden beantwoord. Verder komen aan bod: scandata en pointcloudregistratie, gekleurde en ongekleurde pointclouds, workflow 3D scanning en datakwaliteit.

E57 puntenwolk in HiCAD

HiCAD is geschikt om te kunnen modelleren met pointclouds zowel in 2D als 3D. HiCAD werkt met het *.E57 puntenwolk formaat. Dit is een wereldwijd algemeen bekend puntenwolk bestandstype. HiCAD geeft geen maximum bestandsgrootte voor de pointcloud op. Het is mogelijk om met zowel gekleurde als ongekleurde pointclouds te werken in HiCAD.

Bij de eerste keer importeren van een *.E57 pointcloud converteert de HiCAD software de puntenwolk in een eigen projectformaat. Dit proces kan even duren (4,5 GB pointcloud heeft ongeveer 30-45 min conversietijd nodig). Wanneer de conversie klaar is, opent HiCAD het project alle volgende keren direct met een ingeladen pointcloud. De conversie is dus éénmalig. Op onze downloadpagina is het mogelijk *.e57 puntenwolken te testen.

HiCAD pointcloud functionaliteiten

Binnen HiCAD is het mogelijk om meerdere puntenwolken te importeren. Het maakt niet uit of deze gekleurd of ongekleurd zijn. De software laat toe dat puntenwolken aan of uit gezet kunnen worden. Wanneer je wilt inzoomen op een bepaald gebied laat HiCAD is met de clip functie een selectie aan te brengen.

Met de clip functionaliteit in HiCAD selecteer je het gewenste pointclouddeel (Bron afbeelding: ISD Group)

Modelleren met pointcloud in HiCAD

Het modelleren op basis van een pointcloud kan binnen HiCAD in 2D én 3D. De praktijk heeft uitgewezen dat het bij het modelleren met puntenwolken een must is om met twee beeldschermen te werken. Op het ene scherm staat het modelleerprogramma. Op het andere beeldscherm kun je een pointcloudviewer gebruiken. Een viewer geeft overzicht waar je aan het modelleren bent. In het modelleerprogramma ben je vaak zó ingezoomd op een detail dat je het overzicht snel kwijt kunt raken.

Voor het modelleren in 2D heeft HiCAD een handigheidje ontwikkeld. Het is mogelijk om een vlak aan te wijzen waarop je vervolgens loodrecht kunt modelleren. Je trekt als het ware de pointcloud over. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden bij gevel of bij een plattegrond. Bij de plattegrond maak je een clip van een dun horizontaal stukje puntenwolk. Vervolgens trek je dit over. Ook in 3D is het mogelijk om te modelleren. De clipfunctie is ook hier waardevol om het gebied te beperken waarbinnen gemodelleerd wordt.

Pointcloud nodig voor HiCAD?

PelserHartman is gespecialiseerd in het 3D scannen van gebouwen, installaties en objecten. Vraag hier direct een offerte aan voor een HiCAD puntenwolk. Wil je eerst meer weten over 3D scanning? Bekijk dan onze video Tutorials op het Youtube kanaal 3D scanning of vraag een pilotproject aan.

× Direct Whatsapp contact!