Het is mogelijk om met grote pointclouds van volledige gebouwen en installaties in SolidWorks te werken. Om dit goed te kunnen doen zijn er speciale tools en plug-ins ontwikkeld. PelserHartman maakt pointclouds voor bedrijven die met het tekenprogramma SolidWorks werken. Wil je direct de juiste pointcloud voor jouw project bestellen? Neem dan contact op. 

Leica CloudWorx voor SolidWorks

CloudWorx voor SolidWorks is een software-plugin van Leica waardoor het mogelijk is om met grote laserscans van de ‘as-built’ situatie in SolidWorks te tekenen. Het is de beste point cloud-oplossing voor SolidWorks die op dit moment beschikbaar is. Met CloudWorx verwerk je eenvoudig projecten, variërend van afzonderlijke werktuigbouwkundige onderdelen tot volledige fabrieken in miljarden punten. Hierdoor kun je ontwerpen in hun omgeving visualiseren en controleren. Je kunt clash detections uitvoeren tussen bestaande en nieuwe elementen. Hierdoor weet je ‘of het past’. Ook kun je as-built modellen maken met een hoge nauwkeurigheid op basis van onze betrouwbare pointclouddata.

Wat is SolidWorks?

SolidWorks is een programma dat geschikt is voor werktuigbouwkundige installaties en relatief kleine objecten als we dit vergelijken met bouwkundige projecten. SolidWorks kan veel verschillende soorten solid-bestanden lezen. De beste oplossing is het werken met step-files en parasolid-files. De software zonder gebruik van plugin is niet geschikt voor het werken met pointclouds van normale kwaliteit en omvang, zoals we die doorgaans maken van gebouwen.

Grote point cloud en SolidWorks

Solidworks kan zelf niet werken met grote pointclouds in de reguliere formaten. Als je geen plugins zoals Leica CloudWorx bezit dan kun je alleen met kleine pointclouds werken. Deze pointclouds moeten omgezet worden naar xyz-files. De files worden daardoor over het algemeen groter. We hebben twee pointcloud bestanden getest van 330MB en 464 MB in xyz-formaat. Deze pointclouds zijn goed in te laden in SolidWorks al duurt dit wel enkele minuten. Een bestand van enkele GigaBites kan niet opgenomen worden door SolidWorks. Het scannen van een gebouw of hal levert al snel een bestand van tussen de 10 en 100 Gigabyte op. Het is daarmee dus niet mogelijk om te werken met een pointcloud van een gebouw of grote installaties in de ‘kale versie’ van Solidworks.

Voorbeelden van pointclouds om zelf uit te proberen kun je downloaden op deze website.

× Direct Whatsapp contact!