Blog

Starten met pointclouds – Deel 1: Hardware en software

  |   Innovaties meet- en tekenwerk

Deze blog maakt deel uit van een serie van drie artikelen waarin we informatie en praktische handvatten geven voor mensen die willen starten met het tekenen en modelleren met pointclouds. Op basis van de informatie in deze blogs bent u in staat om goede voorbereidingen te treffen om probleemloos het maximale resultaat te halen uit 3D laserscandata.

Inhoud blogserie 'Starten met pointclouds'

Starten met pointclouds - 3D tekensoftware

U wilt gaan starten met het werken met pointclouds in uw organisatie. Het meten met laserscanners en het werken met pointclouds biedt veel voordelen. U bereikt echter alleen optimaal resultaat wanneer u zorgt voor een goede voorbereiding op gebied van hard- en software. Daarnaast zult u een aantal specifieke zaken moeten weten op gebied van scandata, de workflow en het werken met pointclouds. We behandelen in de drie verschillende blogs de volgende onderwerpen:

Starten met pointclouds – Deel 1: hardware en software

Over ict-hardware voor pointclouds, software en 3D viewers.

Starten met pointclouds – Deel 2: De laserscandata

Over soort en kwaliteit laserscandata (pointclouds) en transport van scandata.

Starten met pointclouds – Deel 3: tekenen met pointclouds

Wat kun je allemaal maken met pointclouds. Workflows, trainingen, probleemherkenning, trage pointclouds, zware pointclouds, sneller werken met pointclouds.

Hardware voor werken met grote pointclouds

Tekenen met grote pointclouds

Het werken met pointclouds stelt bepaalde eisen aan uw ICT infrastructuur. De systeemspecificaties van het werkstation dienen voldoende te zijn om snel en efficiënt met de puntenwolkdata te werken. In beginsel dient het werkstation te voldoen aan de minimale systeemspecificaties die door betreffende software fabrikant aan de hardware wordt gesteld. Voor AutoDESK producten kunt u de software specificaties zelf opzoeken.

zware-pcIn de praktijk wordt voor de systeemspecificaties door de software ontwikkelaars vaak de ondergrens omschreven. Op basis van onze ervaring met het werken met pointclouds zouden wij minimaal de volgende systeemspecificaties willen adviseren:

  • i7 processor, 64 bit (of gelijkwaardig)
  • Minimaal 8GB, bij voorkeur 16 GB intern geheugen
  • Truecolor display adapter 1GB RAM
  • >100GB vrije harde schijf ruimte. (Na opslaan puntenwolk en installatie viewer)
  • 64 bit besturingssysteem. Bijvoorbeeld windows 7.

Vanzelfsprekend hangt het functioneren van het werkstation ook af van de omvang van de puntenwolk. In de praktijk heeft een puntenwolk voor een klein project al een omvang tussen de 5 en 10 gigabyte. Bij grote projecten kan dit al snel oplopen tot 50 of meer gigabyte. Bij grotere pointclouds zal het systeem langzamer functioneren dan bij kleinere pointclouds.

LET OP!
Je werkstation kan nog zo sterk zijn, je hebt er niets aan als je de pointcloud niet op je locale systeem hebt geplaatst maar deze rechtstreeks vanaf de server gebruikt!

 

Software en pointclouds

Autodesk-Revit-tekenen-starten-met-pointcloud

Niet alle CAD-software kan met pointclouds werken. PelserHartman werkt met pointclouds binnen AutoDESK producten. PelserHartman werkt zelf met een combinatie van AutoDESK REVIT, AutoCAD en RECAP en kan voor deze pakketten ook trainingen “Werken met een puntenwolk” verzorgen. Informeert u bij ons voor meer informatie over de inhoud en kosten van dergelijke trainingen.

Andere CAD-pakketten

Voor andere CAD-pakketten vindt u de meest actuele informatie terug op de pagina: point-cloud-in-3d-tekenprogramma. Wij raden u altijd aan – wanneer u niet werkt met AutoDESK producten – om contact op te nemen met uw softwareleverancier om de mogelijkheden van uw pakket met uw leverancier te bespreken.

Geen pointclouds in AutoCAD LT of REVIT LT

Voor AutoDESK producten geldt dat er alleen met pointclouds kan worden getekend in de Full-versions van de paketten AutoCAD en REVIT vanaf versie 2012. Eerdere versies van AutoCAD en REVIT ondersteunen het tekenen met pointclouds niet. Er kan niet worden getekend met pointclouds in AutoCAD LT of REVIT LT.

Viewers van pointclouds

Naast het gebruik van uw CAD-software raden wij ook het gebruik van een 3D viewer aan. Het gebruik van een goede viewer biedt waardevolle ondersteuning tijdens het uitvoeren van het tekenwerk. De laserscans kunnen na registratie zonder verdere uitwerking direct bekeken worden op uw kantoor. U kunt zelf maten meten in de viewer en bestanden koppelen aan het 3D model. Ook is het mogelijk om de informatie van de pointcloud aan derden beschikbaar te stellen middels een 3D viewer.

Autodesk RECAP

AutoDESK levert bij de Building Design Suites zelf een viewer, AutoDESK RECAP. In RECAP is het mogelijk de puntenwolk snel en eenvoudig te bekijken en er beperkt metingen in te verrichten. Het grote voordeel van RECAP is echter dat het u de mogelijkheid geeft om de puntenwolk te bewerken. U kunt bijvoorbeeld delen van de aangeleverde puntenwolk isoleren en opslaan als een nieuw bestand. Op deze wijze kunt u bijvoorbeeld “plakjes” van de puntenwolk maken. PelserHartman heeft een korte handleiding AutoDESK RECAP gemaakt waarin de mogelijkheden van RECAP beschreven en uitgelegd worden. Vraag uw contactpersoon bij PelserHartman om deze handleiding (alleen voor partners). Tijdens onze trainingen “Werken met pointclouds” wordt de functionaliteit van RECAP uitgebreid behandeld.

Z+F 'Project To Go'

Project-to-goWanneer u niet de beschikking heeft over AutoDESK RECAP raden wij het gebruik van de viewer Z+F Project to Go aan. Z+F Project To Go is een stand-alone viewer met goede meettools. In de Project To Go wordt direct gemeten op de puntenwolk met de juiste coördinaten. De gebruiker kan zelf in de puntenwolk meten maar ook oppervlakten bepalen. De viewer laat als hulpmiddel de hoeken en vlakken zien. Helaas is het in Project to Go niet mogelijk om zelf de aangeleverde puntenwolk op te delen in kleinere delen. PelserHartman heeft een korte handleiding Z+F ‘Project To Go gemaakt waarin de mogelijkheden van de viewer beschreven worden (gratis voor partners). Vraag uw contactpersoon bij PelserHartman om deze handleiding. Tijdens onze trainingen “Werken met pointclouds” wordt de functionaliteit van Z+F Project To Go uitgebreid behandeld.

Leica Truview

truview-kerk-1De viewer 'Leica Truview' wordt gemaakt met het programma 'Cyclone' aangevuld met de plugin 'Publisher'. De truview kan gemaakt worden in 3 kwaliteiten; van de pointcloud (in zwart-wit), van de pointcloud i.c.m. fotomateriaal genomen door de interne camera van de scanner (in kleur), of met separaat fotomateriaal vanuit een aparte externe camera (in kleur en hoge kwaliteit). Om de hoogste kwaliteit te maken is wel wat extra bewerking en speciale software nodig. Maar dan heb je ook wel een mooi resultaat. De viewer kan alleen bekeken worden met internet explorer en werkt helaas niet op een Apple computer. Daarbij kunt u slechts zeer grof en indicatief meten in de viewer.

U vindt meer info over 3D viewers op de pagina  3D-viewers en truview.

Blog 2: starten met pointclouds: laserscandata

Lees verder: Starten met pointclouds – Deel 2: De laserscandata

Meer informatie over 3D laserscanning

Weet u nog niet precies wat 3D laserscanning is? Ga dan naar de pagina 3D laserscanner. Daar leggen we uit hoe een laserscanner werkt en wat u kunt doen met laserscandata.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe berichten.