Blog

Point cloud in Archicad

  |   Innovaties meet- en tekenwerk

Het is zover; vanaf nu kan een point cloud in ArchiCAD direct gebruikt worden! Daar zullen veel architecten heel blij van worden. Kubus maakte speciaal voor de blog-lezers van PelserHartman het onderstaande nieuwsbericht. Kubus levert BIM-oplossingen voor architecten en hun bouwpartners in de Benelux

Point cloud in ArchiCAD 19

ArchiCAD's ontwikkelaar Graphisoft® heeft de nieuwste versie van haar BIM software aangekondigd. ArchiCAD 19 is sneller dan ooit en zet de volgende stap op het gebied van BIM-prestatie. Met ArchiCAD 19 werk je eenvoudig, efficiënt en snel aan alle soorten bouwkundige BIM-modellen, van ontwerp tot uitvoering. ArchiCAD's performance is uniek. Lang wachten op het laden van grote en complexe views is verleden tijd, doordat ArchiCAD het enige BIM pakket is dat naast 64bit multi-processing ook 'predictive background processing' kent. Daarmee wordt geanticipeerd op acties van de gebruiker die worden voorbereid. ArchiCAD biedt de snelste responsiviteit, juist bij de meest complexe modellen. Mede hierdoor is het mogelijk om te werken met een point cloud in ArchiCAD.

Point cloud in ArchiCAD - detail

Werken met pointclouds in ArchiCAD

De zeer snelle reactietijd van ArchiCAD maakt het ook mogelijk om point clouds te importeren. Hoewel importcapaciteit is gebonden aan de grootte van de Point Cloud-bestanden, ondersteunt het programma hierbij het inlezen van meerdere Point Cloud bestanden in één project. ArchiCAD ondersteunt daarbij het universeel E57 bestandsformaat inclusief de kleurinformatie.

Archicad_pointclouds

TIP: Laad meerdere pointcloudfiles (E57 bestanden) separaat in en zorg dat deze per stuk niet groter zijn dan 7,5Gigabite!

E57 bestanden worden ingelezen in ARCHICAD. Hierbij word iedere puntenwolk vertaald naar een bibliotheek element. Bibliotheek elementen in ARCHICAD hebben een maximale afmeting (per element) waardoor een enkele E57 file niet groter dan 7,5 Gb mag zijn.
Wanneer een scan dus groter dan deze 7,5 GB is, zal het in stukken moeten worden aangeleverd om ze vervolgens in losse bibliotheek elementen te laten aanmaken. De losse objecten kunnen vervolgens in ARCHICAD prima worden samen gevoegd tot 1 totaal model voor verdere verwerking.

ARCHICAD zal automatisch bij in en uitzoomen meer of minder punten van de scan tonen. De weergave van de scan kan vervolgens worden beïnvloed. Hierdoor is de gebruiker in staat om bijvoorbeeld de gehele scan te zien of om alleen een schijf (verdieping) uit de scan te zien. Alle punten van de scan zijn snapbaar in alle aanzichten van het model (plattegrond, aanzicht, 3D snede enz.). Hierbij kan natuurlijk door de weergave te beïnvloeden de gebruiker zorgen dat niet te veel punten worden getoond waardoor hier ook niet op kan worden gesnapt.

Snij- en snap functies werken op point cloud

De nieuwe feature is volledig geïntegreerd binnen ArchiCAD. Hierdoor sluit het aan op het gebruikelijke proces en workflow van ArchiCAD zonder tussenkomst van andere aanvullende software.

Archicad_pointclouds2

Meteen vanuit de ingelezen point clouds kan het BIM model worden opgezet. Ook alle snij-functionaliteiten zoals de Marquee, 3D Cut Away en Floor Plan Cut Plane, kunnen worden gebruikt om zowel model als point cloud op de gewenste manier te tonen. Daarnaast zijn de point clouds binnen alle vensters te gebruiken: plattegronden, doorsneden, gevels of het 3D venster zowel in axonometrie als in perspectief. Point cloud in ArchiCAD

Om van de point cloud naar een model te gaan geeft de nieuwe Snap-functionaliteit van ArchiCAD 19 de mogelijkheid om dit snel en eenvoudig op te zetten. Aan elk gewenst punt binnen de point cloud in ArchiCAD is hiermee te refereren.

ArchiCAD 19 geeft hiermee een solide basis in het werken met point clouds.

Pointclouds in Solibri

Helaas kunnen pointclouds nog niet in Solibri. Dit zou theoretisch alleen kunnen wanneer pointclouds omgezet kunnen worden naar IFC bestanden. Een pointcoud kan echter nooit zomaar omgezet worden naar IFC, solid-models of faces-models.

Meer weten over 3D laserscanning en pointclouds?

3D scanners maken een zeer realistisch beeld van de werkelijkheid. Het apparaat verricht niet alleen metingen, maar maakt tegelijkertijd ook razendsnel foto's om ieder meetpunt de juiste kleurwaarde te geven. Op deze manier ontstaat snel een goed beeld van het object in zijn omgeving. Lees verder op de pagina 3D laserscanner. Informatie over pointcloud vindt u op de pagina point cloud uit laserscanner.