Eindelijk een landelijk breed gedragen instrument dat bijdraagt aan het terugdringen van de faalkosten in de bouw. In de afgelopen maanden werkte PelserHartman met een team van bedrijven aan de eerste officiële pointcloud richtlijn. Op 15 november 2023 lanceerde DigiGO de eerste Basis ILS Puntenwolk. Weer een goede stap om tot goede afspraken te komen bij het uitvragen en het aanleveren van puntenwolken. Op deze pagina kun je de Basis ILS puntenwolk downloaden. Ook vind je praktische hulpmiddelen die wij bieden wanneer je een pointcloud wil gaan bestellen. Bijvoorbeeld het document ‘Hulpmiddelen bij het bestellen van een pointcloud’. In dit document vind je ook twee volledige vragenlijsten voor gebouwen en infra en voor het inmeten van terreinen.

Basis ILS puntenwolk

Laserscanning is een containerbegrip en inmeten is een vak

We roepen het al vele jaren; “Laserscanning is een containerbegrip en meer kennis van 3D meten loont!”. Al meer dan 15 jaar maken we pointclouds van gebouwen, installaties en andere objecten. Innovatie gaat hard en er zijn steeds meer toepassingen. Nieuwe mogelijkheden van data-inwinning, verwerking en gebruik vinden hun weg naar de praktijk. Hard- en software wordt steeds toegankelijker en er zijn steeds meer automatiseringen met pointclouds mogelijk. Deze positieve ontwikkelingen leiden tot een diversiteit aan puntenwolken. Daarom werd het tijd voor een goed eenduidig handvat.

3D scanning is een containerbegrip en er zijn veel verschillende scanners

Basis ILS puntenwolk

Over de Basis ILS puntenwolk

De Specificatie voor Informatielevering Puntenwolk, ook wel Basis ILS Puntenwolk genaamd, is opgesteld om 3D meetdata uitwisselbaar, geordend, uniform, accuraat, volledig en opnieuw bruikbaar te maken. Deze richtlijn bouwt voort op de reeds gevestigde fundamenten van de Bouw Informatie Model (BIM) Basis ILS.
De Basis ILS Puntenwolk biedt ondersteuning en suggesties voor het gestructureerd en uniform uitwisselen van gegevens in de bouwsector.

Een belangrijk nieuw instrument

Het is nu belangrijker dan ooit om vooraf goede afspraken te maken over het gebruik en de datakwaliteit van pointclouds. De Basis Informatie Leverings Specificatie Puntenwolk is hierbij een belangrijk nieuw instrument. Op 15 november 2023 is deze nieuwe ILS gelanceerd op DigiGO-ddays. Nieuwsgierig? Neem snel een kijkje op de Basis ILS Puntenwolk website.

De Basis ILS Puntenwolk is het initiatief van PelserHartman, Niels Vossebeld Advies, Bim4All, Kavel10 en Geomaat. Deze partijen zijn al meerdere jaren actief op het gebied van data-inwinning met 3D laserscanners en verwerking van pointclouds. Zoals bij elke ILS, kan de ILS voor puntenwolken alleen een succes worden als iedereen in de markt het belang hiervan ziet en zich aansluit! Zie je het nut in van de Basis ILS Puntenwolk? Sluit jouw bedrijf aan en vul het online deelnameformulier in. Zo laat je zien dat je de Basis ILS Puntenwolk erkent, begrijpt en toepast. Klik op deze link om je aan te melden.

Puntenwolk van het Koepelcomplex in Breda

Het was wel een lange reis…

We spraken er al lang over; ‘een norm voor 3D inmeten en laserscanning’. Eind 2016 maakten we de eerste echte stap. Het Rijksvastgoedbedrijf gaf PelserHartman de opdracht voor het uitvoeren van toegepast onderzoek met betrekking tot pointclouds & BIM. Met als doel; een nieuwe norm.

We focusten aanvankelijk op monumentale bouw in dit avontuur. Onze missie begon met het creëren van praktische richtlijnen voor opdrachtgevers, waardoor het opstellen van de perfecte offerteaanvraag nu eenvoudiger en effectiever is. Hier lees je het bericht van destijds. Daarna deed PelserHartman in opdracht van het BIM loket een verkenning over data inwinning en standaardisatie. De verkenning ging over data inwinning, hardware en de toekomst van de hardware, en het gebruik van pointclouddata in software. Ook keken we naar data inwinning voor NLCS en OTL, automatisch omzetten van meetdata, pointcloud-classificatie, objectherkenning en omzettingen naar 3D elementen.

Basis ILS puntenwolk & hulpmiddelen bij het bestellen van een pointcloud

De Basis ILS puntenwolk is een goed handvat. Wij weten echter heel goed dat mensen vaak niet de tijd en aandacht kunnen vrijmaken om zich volledig te verdiepen in de kunst van het maken van de beste uitvraag. Geen probleem! Wij sturen je niet zomaar rechtstreeks naar de ILS en wat ons betreft hoef je niet zelf een uitvraag te maken. We helpen en adviseren graag! Ons advies: kijk zeker even naar de ILS maar beantwoord ook vooral onze vragenlijst.