3D Modelleren met pointclouds

3D modelleren met pointclouds is een van onze kernactiviteiten. We maken 3D BIM modellen, solid models, faces-models en meshes van onder andere gebouwen en installaties, maar we modelleren ook voor de industrie en bijvoorbeeld plant-maintenance. High-end 3D laserscannen is vaak de eerste stap in het accuraat in kaart brengen van gebouwen, installaties of andere objecten. Het correct uitwerken in bijvoorbeeld een 3D model is net zo essentieel voor een waardevol eindproduct.

Specialist in 3D modelleren

PelserHartman blijft haar diensten op gebied van 3D modelleren steeds verder uitbreiden en verdiepen. Meettechnieken als 3D scanning en fotogrammetrie hebben tekenwerk revolutionair veranderd. Veel voorname partijen hebben ons al gevraagd om de toepassingen en software op gebied van tekenwerk verder door te ontwikkelen. We verzamelen alle ervaring en signalen uit de markt en stoppen deze in het verbeteren van onze meet- en tekenmethoden, onder meer met (semi-) automatisch tekenen. Een groot deel van ons bouwkundig modelleerwerk wordt uitgevoerd in Revit, Archicad en Autocad.

Vraag hier een modelleer offerte aan. Zelf leren modelleren met puntenwolken? Dan kan ook. Volg een training bij PelserHartman. 

3D tekenwerk en 3D modellen

Wij maken 3D modellen en tekeningen van gebouwen, installaties, terreinen, boten, objecten en archeologie. Er zijn verschillende soorten 3D tekeningen en modellen en erg veel verschillende software om deze modellen te maken. Door de grote hoeveel ‘gekleurde’ informatie op het internet is het lastig om de juiste methode en het juiste software- of tekenpakket te vinden. Daarom adviseren wij bedrijven op dit gebied en helpen mensen bij hun zoektocht naar de beste oplossing.

3D model gemaakt in de tekensoftware Autodesk Revit

3D model gemaakt in de tekensoftware Autodesk Revit

Deze pagina geeft kort en bondig informatie over een aantal verschillende 3D tekeningen. Als eerste moet er onderscheid gemaakt worden tussen modellen die de werkelijkheid vangen, en qua maatvoering dus een zeer hoge kwaliteit hebben, en modellen die bestaan uit strakke geometrische bekende vormen en elementen. We maken dus onderscheid tussen schematische 3D modellen en modellen van werkelijke vormen.

Schematisch 3D model

  • lijnvormen (vectoren)
  • vlakvormen (faces models)
  • massieve vormen (solid models)

De meest bekende vormen van BIM modellen (building information model) bestaan uit strakke geometrische elementen, gemaakt in bijvoorbeeld Revit of Archicad. Het betreft hier dus een schematisering van de werkelijkheid. Daarom heeft het maar tot op zekere hoogte zin om een hoge maatnauwkeurigheid te eisen van een BIM model wanneer het gaat om een model van de bestaande situatie.

Een 3D model of BIM is meestal een schematisering van de werkelijkheid

Een 3D model of BIM is meestal een schematisering van de werkelijkheid

3D modelleren van werkelijke vorm

  • pointcloud (wolk van miljarden meetpunten, gemaakt door een 3D laserscanner).
  • mesh (zie hieronder)
  • afgeleide producten van een mesh (bijvoorbeeld faces models)

Een mesh bestaat uit lijnen en punten. Het datafile is een STL formaat.
Surface models zijn te maken vanuit een mesh. De datafiles zijn PARASOLID, STEP and IGES.

Niet alles hoeft getekend te worden

Onze 3D inmeettechnieken zijn inmiddels zo ver doorontwikkeld dat we steeds vaker niet meer tekenen. Dat is goed nieuws want de tekenslag is vaak het duurste onderdeel van een project. Wil je weten hoe dat werkt? Neem dan eens contact op met ons kantoor te ‘s-Hertogenbosch en informeer naar de mogelijkheden van een informatieve sessie over 3D laserscanning en 3D modellering.

Orthofoto

Geen tekening of 3D modelleren, maar een hoge resolutie pointcloud automatisch omzetten tot orthofoto.

Drempel verlagen in vroege fase

Goede informatie van een bestaand gebouw is belangrijk. Het is de basis voor alle plannen. Het verzamelen van gegevens wordt uitgesmeerd over de verschillende bouwfasen. Hierdoor vindt er veel dubbel werk plaats. We begrijpen dat vaak de middelen ontbreken om in een vroege fase een goede inmeting te laten uitvoeren. Wij hebben daarom oplossingen die dubbel werk voorkomen. Tekenwerk kan in verschillende fasen in delen op aanvraag gemaakt kan worden. Ook is het niet altijd meer nodig te tekenen, met bijvoorbeeld pointcloud doorsnedes of orthofoto’s.

PelserHartman kan de onderstaande tekenwerkzaamheden verrichten:

Zelf 3D modelleren met scans?

Alles begint met uitgebreide kennisdeling en goede voorlichting. In de praktijk blijkt dat niet iedereen onze meettechnieken, de mogelijkheden en beperkingen volledig begrijpt. Daarom geven wij op deze website veel informatie en voorlichting. Daarbij doen wij aan uitgebreid verwachtingsmanagement om teleurstelling achteraf te voorkomen. Wil je meer weten over 3D scanning en modelleren met scans? Ga dan naar de pagina; ‘Wat is 3D scannen?’. Download daar de whitepaper voor een compleet overzicht van alle informatie.

In de onderstaande uitgebreide video tutorial ‘Hoe modelleren met pointclouds’ (16 minuten) krijg je enkele voorbeelden te zien van de mogelijkheden van 3D modelleren op basis van een pointcloud. De voorbeelden in deze film zijn voornamelijk van industriële aard. Natuurlijk is modelleren op basis van een pointcloud ook mogelijk voor bouwkundige toepassingen. Aan het eind van deze tutorial toont een Leica expert de specifieke mogelijkheden van de modelleer plug-in Cloudworx (voor Revit).

Meet- en tekenwerk is een specialisme

Gebouwen, installaties en objecten correct in kaart brengen is nog steeds een ondergeschoven kind. Het specialisme meet- en tekenwerk moet op de agenda in een vroege fase van het proces. Nu is het budget om iets in kaart te brengen nog vaak niet aanwezig of verkeerd berekend. Er is veel te kiezen. Daarom pleiten wij ervoor om vooraf de meet- en tekenbureau’s de ruimte te geven om een goed advies uit te brengen. Nu wordt er nog vaak gezocht naar een minimaal product tegen minimale kosten. We zien daardoor vaak in een latere fase meerwerk ontstaat, doordat blijkt dat men toch meer had moeten vragen.

Bel ons direct via +31 73 613 5729 om een goed plan op te stellen voor jouw project. Of maak een afspraak met ons.