Wat is een NEN 1414 vluchtplan?

vluchtwegaanduidingEen vluchtplan is een tekening waarop de vluchtwegen staan aangegeven. Een vluchtwegplattegrond is een tekening met vluchtwegen die meestal aan de muur hangt. Deze geeft gebruikers van het gebouw inzicht in de vluchtwegen die ze kunnen gebruiken in gevallen van nood. De vluchtwegplattegrond is geen goed hulpmiddel op het moment dat er ook daadwerkelijk een noodsituatie is. Men dient het gebouw te verlaten door het volgen van de verlichte vluchtwegaanduiding (zie afbeelding hiernaast).

Vluchtwegplattegronden conform NEN 1414

In het ontruimingsplan wordt gesteld dat in het gebouw van iedere verdieping een vluchtwegplattegrond opgehangen moet worden op een goed zichtbare plek. In grotere gebouwen is het vaak verstandig op iedere verdieping meerdere plattegronden aan te brengen. Bijvoorbeeld bij elke nooduitgang of naast de handbrandmelders. PelserHartman zorgt voor het afdrukken en inlijsten van de vluchtplannen. De vluchtplannen worden in kleur op papier afgedrukt, geplastificeerd, op een hardboard plaat geplakt en in een aluminium lijst zonder glasplaat gezet. De vluchtwegplattegronden worden met een hufterproof ophangsysteem gemonteerd aan de wand.

Hoe wij een vluchtwegplattegrond maken

Voorbeeld vluchtplan Er zijn natuurlijk veel verschillende verschijningsvormen van een vluchtplan denkbaar. In dit stuk baseren we ons op het voorbeeld zoals te zien op deze pagina. Om dit resultaat te bereiken hebben we digitale tekeningen nodig van de bestaande plattegronden. Vaak zijn deze tekeningen beschikbaar. PelserHartman vereenvoudigt de aangeleverde tekeningen en doet een voorstel in de positie van de vluchtplanschildjes in het gebouw. Tevens doen we een voorstel in het formaat, het soort lijst en de montagevoorzieningen. We gebruiken de wettelijk voorgeschreven symbolen en teksten en plaatsen de bedrijfsgegevens op de plannen.

Zijn er alleen papieren tekeningen beschikbaar?

Als je alleen papieren tekeningen hebt, dan zullen deze overgetekend moeten worden. Dit kan snel gebeuren, aangezien de exacte maatvoering en detaillering van een minder groot belang is.

Zijn er helemaal geen tekeningen?

PelserHartman kan de situatie op locatie snel in kaart brengen wanneer je geen tekeningen van de bestaande toestand hebt.

Wat kost een vluchtplan?

Wil je PelserHartman jouw vluchtplannen laten verzorgen? Dan kunt je het beste contact opnemen. Wij maken direct een aanbieding op maat, gebaseerd is op jouw specifieke wensen. Wil je alleen in kostenindicatie? Bel ons op 073 613 5729. Wij kunnen je met enkele gerichte vragen direct een indicatie geven van kosten en planning.

Brandadvies en brandscans

Als je wilt weten of jouw gebouw brandveilig is dan kun je een brandscan laten maken. Kijk op de site van PH-bouwadvies voor meer informatie over brandveiligheid.

× Direct Whatsapp contact!