Ontruimingsplan en Vluchtwegplattegrond

De termen vluchtplan, ontruimingsplan, tekening gebruiksvergunning en vluchtwegplattegrond gebruikt men vaak door elkaar heen. Op deze pagina leggen wij uit wat de verschillende termen inhouden. PH-Bouwadvies, onderdeel van PelserHartman, adviseert op het gebied van brandveiligheid en kan ontruimingsplattegronden en vluchtplannen maken. 

Wat is een vluchtplan?

Een vluchtplan maakt onderdeel uit van een ontruimingsplan. Een vluchtplan is een tekening waarop de vluchtwegen aangegeven staan. Deze hangt aan de muur en geeft de gebruikers van het gebouw inzicht in de vluchtwegen die ze kunnen gebruiken in geval van nood. De vluchtwegplattegrond is echter geen goed hulpmiddel op het moment dat er een noodsituatie is. Men dient het gebouw te verlaten door de verlichtte vluchtwegaanduiding te volgen (zie afbeelding hiernaast). Meer informatie over vluchtplannen.

Wat is een ontruimingsplan?

Een ontruimingsplan van gebouwen moet worden opgesteld in het kader van het bouwbesluit artikel 6.20 lid 6 in die gevallen dat een brandmeldinstallatie in het gebouw aanwezig is. Veelal is het een integraal onderdeel van de gebruiksmelding of gebruiksvergunning. De verplichting tot het opstellen van dit plan staat eveneens omschreven in arbowet artikel 15, en arbobesluit artikel 2.17.

Een gebruiksmelding of gebruiksvergunning, en daarmee dus de verplichting tot het opstellen van een ontruimingsplan, is verplicht;

  • Voor gebouwen waarin meer dan vijftig personen tegelijkertijd aanwezig zullen zijn.
  • Bij panden waar bedrijfsmatig gevaarlijke stoffen worden opgeslagen zoals aangeduid in de Regeling Bouwbesluit
  • Voor gebouwen waar aan meer dan vier personen bedrijfsmatig of in het kader van verzorging nachtverblijf,   zal worden gegeven.
  • Bij gebouwen waar aan meer dan tien kinderen jonger dan twaalf jaar, of aan meer dan tien lichamelijk en/of geestelijk gehandicapten, dagverblijf zal worden verschaft.

Lees meer over het ontruimingsplan.

Ontruimingsplan/vluchtwegplattegrond aanvragen

Zoals hierboven ook al vermeld, is een ontruimingsplan meestal onderdeel van een gebruiksmelding of gebruiksvergunning. PH-Bouwadvies is specialist op het gebied van brandveiligheid. We adviseren bedrijven en voeren de benodigde berekeningen uit. Bij ons kun je ook terecht voor ontruimingsplannen en vluchtwegplattegronden.

Neem voor meer informatie contact met ons op