Ontruimingsplannen en Vluchtwegplattegronden

Vluchtplan of ontruimingsplan?

De termen vluchtplan, ontruimingsplan, tekening gebruiksvergunning en vluchtwegplattegrond worden vaak verkeerd gebruikt. Deze pagina legt het verschil tussen vluchtplan en ontruimingsplan uit en geeft voorbeelden.

Wat is een vluchtplan?

Een vluchtplan maakt onderdeel uit van een ontruimingsplan. Een vluchtplan is een tekening waarop de vluchtwegen aangegeven staan. Een vluchtwegplattegrond hangt aan de muur en geeft de gebruikers van het gebouw inzicht in de vluchtwegen die ze kunnen gebruiken in geval van nood. De vluchtwegplattegrond is geen goed hulpmiddel op het moment dat er een noodsituatie is. Men dient het gebouw te verlaten door de verlichtte vluchtwegaanduiding te volgen (zie afbeelding hiernaast). Hier vindt u meer informatie over vluchtplannen.

 

Wat is een ontruimingsplan?

Een ontruimingsplan van gebouwen moet worden opgesteld in het kader van het bouwbesluit artikel 6.20 lid 6 in die gevallen dat een brandmeldinstallatie in het gebouw aanwezig is. Veelal is een ontruimingsplan een integraal onderdeel van de gebruiksmelding of gebruiksvergunning. De verplichting tot het opstellen van een ontruimingsplan staat eveneens omschreven in arbowet artikel 15, en arbobesluit artikel 2.17. Hier vindt u meer informatie over ontruimingsplannen.

Vergunning brandveilig gebruik bouwwerken.

Wilt u een gebruiksvergunning aanvragen of een gebruiksmelding doen? Kijk op de site van PH-bouwadvies voor meer informatie over het gebruiksmeldingen en vergunningen.

terug naar hoofdmenu tekenwerk