PelserHartman maakt en levert pointclouds voor Archicad. Onze 3D scanners meten gebouwen in en maken wolken van miljarden meetpunten die we pointclouds noemen. Onze klanten gebruikt deze pointclouds als onderlegger in Archicad om 3D modellen te maken van bestaande gebouwen. We delen graag onze kennis. Deze pagina geeft informatie over het tekenen of modelleren met point cloud data in Archicad en de service die PelserHartman biedt op dit vlak.

Wij maken pointclouds voor Archicad

PelserHartman meet gebouwen in met 3D laserscanners en maakt pointclouds voor Archicad. Heb je een project waarbij de bestaande situatie ingemeten moet worden? En wil je dat wij voor jou een pointcloud maken? Vraag dan meteen een offerte aan voor het laten maken van een pointcloud.

Wij geven trainingen modelleren met pointclouds

Wil je zelf aan de slag met pointclouds in Archicad en zelf 3D modellen maken van bestaande gebouwen? PelserHartman geeft trainingen modelleren met pointclouds in Archicad. Al onze trainingen staan op de speciale pagina Training 3D scanning en pointclouds.

Point cloud in ArchiCAD

De ontwikkeling van ArchiCAD en pointclouds heeft niet stilgestaan de laatste jaren. Er zijn grote stappen gezet op het gebied van BIM-prestatie. Met ArchiCAD werk je eenvoudig, efficiënt en snel aan alle soorten bouwkundige BIM-modellen, van ontwerp tot uitvoering. ArchiCAD’s performance is uniek. Lang wachten op het laden van grote en complexe views is verleden tijd, doordat ArchiCAD ook ‘predictive background processing’ kent. Daarmee wordt geanticipeerd op acties van de gebruiker die worden voorbereid. ArchiCAD biedt de snelste responsiviteit, juist bij de meest complexe modellen. Mede hierdoor is het mogelijk om te werken met een point cloud in ArchiCAD.

Werken met pointclouds in ArchiCAD

De zeer snelle reactietijd van ArchiCAD maakt het ook mogelijk om point clouds te importeren. Hoewel importcapaciteit is gebonden aan de grootte van de Point Cloud-bestanden, ondersteunt het programma hierbij het inlezen van meerdere Point Cloud bestanden in één project. ArchiCAD ondersteunt daarbij het universeel E57 bestandsformaat inclusief de kleurinformatie. Niet alleen E57 is geschikt, maar ook het formaat XYZ.

Archicad_pointclouds

Pointcloud bestanden worden ingelezen door ArchiCAD. Hierbij vertaalt archiCAD iedere puntenwolk naar een bibliotheek element. Bibliotheek elementen in ArchiCAD hebben een maximale afmeting (per element). Wij adviseren de pointclouds niet groter te maken dan 2 a 3 GB. ArchiCAD kan per keer een maximum van 2 miljoen punten inlezen.

ArchiCAD zal automatisch bij in en uitzoomen meer of minder punten van de scan tonen. Hierdoor is de gebruiker in staat om bijvoorbeeld de gehele scan te zien of om alleen een schijf (verdieping) uit de scan te zien. Alle punten van de scan zijn snapbaar in alle aanzichten van het model (plattegrond, aanzicht, 3D snede enz.).

Snij- en snap functies werken op point cloud

De nieuwe feature is volledig geïntegreerd binnen ArchiCAD. Hierdoor sluit het aan op het gebruikelijke proces en workflow van ArchiCAD zonder tussenkomst van andere aanvullende software.

Archicad_pointclouds2
Point cloud in ArchiCAD

Meteen vanuit de ingelezen point clouds kun je BIM modelleren. Ook alle snij-functionaliteiten zoals de Marquee, 3D Cut Away en Floor Plan Cut Plane, kunnen worden gebruikt om zowel model als point cloud op de gewenste manier te tonen. Daarnaast zijn de point clouds binnen alle vensters te gebruiken: plattegronden, doorsneden, gevels of het 3D venster zowel in axonometrie als in perspectief.

Om van de point cloud naar een model te gaan geeft de Snap-functionaliteit van ArchiCAD de mogelijkheid om dit snel en eenvoudig op te zetten. Aan elk gewenst punt binnen de point cloud in ArchiCAD is hiermee te refereren.

Pointclouds in Solibri

Helaas kunnen pointclouds nog niet in Solibri IFC viewer. Dit zou theoretisch alleen kunnen wanneer pointclouds omgezet kunnen worden naar IFC bestanden. Een pointcloud kan echter nooit zomaar omgezet worden naar IFC, solid-models of faces-models.

Pointclouds in BIMcollab ZOOM

Een IFC viewer met pointcloudfunctionaliteit met pointclouds is BIMcollab Zoom. Een IFC model en een puntenwolk (in hetzelfde coördinatenstelsel) kunnen bekeken en vergeleken worden.

Meer weten over 3D laserscanning en pointclouds?

3D scanners maken een zeer realistisch beeld van de werkelijkheid. Het apparaat verricht niet alleen metingen, maar maakt tegelijkertijd ook razendsnel foto’s om ieder meetpunt de juiste kleurwaarde te geven. Op deze manier ontstaat snel een goed beeld van het object in zijn omgeving. Lees verder op de pagina 3D laserscanner. Informatie over pointclouds zelf vindt u op de pagina point cloud uit laserscanner.