Blog

3D scannen en orthofoto’s gevel stadhuis Den Bosch

  |   projecten-verhuizen

De voorgevel van het stadhuis in Den Bosch moet schoongemaakt en gerestaureerd worden. PelserHartman scande daarom de historische gevel. Met de 3D scans zijn orthofoto’s gemaakt. Deze kan Rothuizen Architecten gebruiken als onderlegger voor de restauratieplannen.

Gevel stadhuis Den Bosch

Het stadhuis Den Bosch, gelegen aan de markt in de binnenstad, is een opvallend bouwwerk. Halverwege de 14e eeuw nam het stadsbestuur al zijn intrede in dit historische gebouw. De gevel in classicistische barokstijl is nu echter behoorlijk vies. Maar schoonmaken zonder de kalksteen te beschadigen is geen makkelijk karwei.

3D scan gevel stadhuis

PelserHartman meet de gevel van stadhuis Den Bosch 3D in met 3D scanners.

PelserHartman kreeg van de afdeling Erfgoed van de gemeente 's-Hertogenbosch de opdracht de gevel 3D in te scannen. Met als doel zo optimaal mogelijke orthofoto’s te produceren, die als basis kunnen dienen voor de restauratieplannen. Voor PelserHartman een goede gelegenheid om te testen met verschillende scantechnieken voor een zo goed mogelijk resultaat.

Orthofoto’s gevel stadhuis Den Bosch

Een orthofoto is een 2D afbeelding op schaal en kan gebruikt worden als bouwtekening. Het ziet er uit als een foto maar het is eigenlijk een 'haaks' aanzicht van een gekleurde wolk van meetpunten; de pointcloud. Heel handig, want in veel gevallen ontbreken accurate bouwtekeningen bij historische gebouwen. Zo ook bij het Stadhuis den Bosch. Rothuizen Architecten gaat de restauratie van de gevel begeleiden. Zij kunnen de orthofoto’s als realistische onderlegger gebruiken. De orthofoto van de gevel vervangt de traditionele onderleggers en vormt zo de basis van de restauratieplannen.

orthofoto pointcloud gevel stadhuis den bosch

Dit is geen foto maar een orthogonaal (haaks) aanzicht van gekleurde meetpunten

detail orthofoto gevel

Detail van de gevel van het Stadhuis.

De 2D orthogonale foto’s worden gemaakt op basis van de data van de laserscanner. Het is een geometrisch gecorrigeerde foto. Lees hier meer over de toepassingen van orthofoto’s.

Twee keer 3D scannen gevel Stadhuis Den Bosch

Bij orthofoto’s worden foto’s en laserscandata gecombineerd. Daarom is het van belang dat er geen vreemde voorwerpen op de beelden te zien zijn. De 3D scanner scant immers nergens doorheen. Een goede voorbereiding is dan ook erg belangrijk. Helaas wordt er een enkele keer iets over het hoofd gezien, zo ook bij het stadhuis Den Bosch. In het kader van het Jeroen Boschjaar hingen er grote vaandels aan de gevel van het Stadhuis. Daardoor was de data onbruikbaar en moest er opnieuw gescand worden.

Gekleurde puntenwolk uit laserscanner

Voorbeelden van projecten met orthofoto’s

Orthofoto’s worden vooral ingezet bij historische gebouwen en/of archeologie. PelserHartman maakte onder meer bij deze projecten gebruik van Orthofoto’s:

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over orthofoto’s? Dat kan! Via onze downloadpagina kunt u verschillende voorbeelden downloaden en bekijken. Voor meer uitleg kunt u ook bellen naar ons kantoor +31 73 613 57 29.