Blog

3d Laserscanning en clash detection fabriek Helmond

  |   Projecten PelserHartman

Een nieuwe fabriek in Helmond is zo gebouwd dat er ruimte gereserveerd is voor het plaatsen van twee grote installaties. Het betreft hier twee installaties die de producent volledig opgebouwd naar Helmond transporteert. De bestaande dakconstructie wordt geopend en een grote kraan zal de installaties via de dakopening in de bestaande vide laten zakken. Het betreft hier een vide over drie bouwlagen. PelserHartman maakte een 3D scan van de fabriek. Op basis van deze scans maakten we een model en voerden we clash detections uit.

3D scan van fabriek

Met een 3D scanner wordt de fabriek in kaart gebracht

 

pointcloud 3d scan fabriek

Past het wel?

Er zijn bouwtekeningen aanwezig van het relatief nieuwe gebouw. De tekeningen zijn wellicht redelijk correct maar zeer waarschijnlijk niet compleet. Men heeft diverse installatietechnische onderdelen in en rond de vide aangebracht. Het is van groot belang dat de nieuwe zware installaties probleemloos geplaatst kunnen worden met een maximale afmeting. Het hebben van een 100% correct 3D basismodel van de bestaande situatie van de vide is daarom van groot belang.

Full 3D scan fabriek en 3D Revit model

We plaatsten veel targets op alle bouwkundige vlakken om auto-registratie van de scanstations mogelijk te maken en fouten uit te sluiten. Goede en complete voorbereiding is het halve werk en het maken van een goed plan is bij scannen van cruciaal belang. Vervolgens maakten wij een as-it-is 3D Revit model. Daarmee voerden wij een handmatige clash detection uit door alle sneden van de pointcloud te vergelijken met het 3D model.

Tips voor Clash detection

Clash detection kan bij grotere projecten beter geautomatiseerd uitgevoerd worden. Het is dan wel van groot belang om de pointcloud eerst zorgvuldig op de schonen. Bij kleine overzichtelijke projecten is een handmatige methode veel sneller. Laat dit wel uitvoeren door een zeer ervaren tekenaar met een goed 3D inzicht.

 

Wist u dat?