Blog

Scannen Sionskameren te Utrecht

  |   * Uncategorized

Gezien de complexiteit en bouwkundige staat van de overgebleven 17e eeuwse Sionskameren te Utrecht zijn wij gevraagd om zeer goede maatvaste onderleggers te maken voor de architect. Deze gaat de 6 kameren renoveren en zodanig herindelen dat ze bewoonbaar worden voor de eigenaar van dit mooie stukje Utrecht.
Met behulp van de scanner en reflectorloze total station zijn de 6 kameren ingemeten. Daarbij hebben we alle onderdelen meegenomen, van de begane grond en posities van alle scheefstaande wanden tot en met de kapconstructie. Daarna zijn al deze onderdelen met behlulp van alle scandata uitgetekend.

Scan van binnengevel Sionskameren

Huisvesting in de Sionskameren

Sionskameren in Utrecht was een hof met een toegangspoort aan de Nieuwe Gracht. De kameren waren het meest eenvoudige huistype destijds. Ze bestonden uit één kamer, waarboven een zolder. De term kameren werd alleen gebruikt voor eenkamerwoningen, die als rijtje gebouwd waren. Zo kon bezuinigd worden op de tussenmuren. Meestal waren ze om en om gespiegeld opgebouwd, de gevels toonden dus een ritme van deur-venster-venster-deur enzovoort. Wanneer de ingang links was, stond de stookplaats tegen de rechterwand, rug aan rug gekoppeld met die van het buurpand. Onder de trap naar de zolder bevond zich de bedstede met daaronder meestal een verdiepte bergplaats als keldertje. Rond 1960 zijn 9 van de 15 Sionskameren gesloopt. Daarnaast is het toegangspoortje aan de Nieuwegracht er nog.