Join the stage’, dat is het motto van de ontwikkelingsplannen van het VDMA-terrein in Eindhoven. Het centraal gelegen VDMA (Van der Meulen-Ansems)-terrein dat bestaat uit de historische Luciferfabriek (waar Eindhoven zijn bijnaam ‘Lichtstad’ aan dankt), de Zusterflat, de voormalige Ford Garage, de Chauffeurswoning en het omliggende terrein, wordt de komende jaren getransformeerd tot een hypermoderne stedelijke hub. Ontwikkelaar Being en onder andere architectenbureau OMA realiseren de komende jaren 700 woningen, kantoren en 3.500 m2 stadsbos in het gebied. PelserHartman werd door OMA in de arm genomen om het omvangrijke BIM model te maken van de vier historische gebouwen en het omliggende terrein.

PelserHartman maakte in opdracht van OMA het omvangrijke BIM model het VDMA terrein. Lees hier alles over dit bijzondere project.
De monumentale chauffeurswoning aan de Raiffeisenstraat wordt opgeknapt en omgebouwd tot entree van de werkgebouwen. Bron: Proloog.

Een goed begin..

Ter voorbereiding van het inmeten van de gebouwen en het terrein zijn we uitvoerig om tafel gegaan met OMA. We hebben tot in het kleinste detail uitgevraagd wat de wereldberoemde architect precies nodig had, welk detailniveau het model moest hebben en hoe ze de meetdata wilden gebruiken.

Joost Hartman, Operationeel Directeur van PelserHartman: “Zelden hebben we meegemaakt dat een opdrachtgever zo’n goede, uitgebreide omschrijving gaf van hoe een BIM model in elkaar gestoken moest worden. De Informatie Levering Specificatie (ILS) was tot in de puntjes uitgewerkt. Dat zorgde voor een heel efficiënt en effectief proces.”

OMA’s wens om het model uit te werken in hun eigen OMA BIM template was uiteraard geen probleem voor PelserHartman. Alex Mortiboys, Head of BIM bij OMA, vertelt dat het opbouwen van het model conform hun template grote voordelen voor hen had: “Het gaf meteen duidelijk inzicht in het model dat we ontvingen en we konden er direct op vertrouwen dat de gegevens correct waren. Het model hebben we niet alleen als referentie gebruikt, maar we hebben het daadwerkelijk geïntegreerd in ons design. De meetdata legden zo een solide basis voor de ontwerpfase.”

Hulp bij het maken van design keuzes

Het 3D BIM model in Revit bevat naast de exacte maatvoering conform de werkelijkheid ook informatie over bijvoorbeeld materialen, scheefstanden van de elementen en de constructieve eigenschappen en draagkracht daarvan. Alex Mortiboys: “Deze informatie helpt ons niet alleen bij het ontwerpen, maar ondersteunt ook bij het maken van inhoudelijke keuzes. Het laat bijvoorbeeld zien of we originele gevels kunnen behouden of dat we toch naar andere oplossingen moeten zoeken.”

PelserHartman maakt in opdracht van OMA een pointcloud en BIM model van de voormalige garage op het VDMA terrein Eindhoven
Screenshot van het 3D BIM Model gemaakt in het modelleerpakket Revit op basis van laserscandata. Bron: PelserHartman.
Ontwerp van de herbestemming van de voormalige garage op het VDMA terrein, Eindhoven
Het oorspronkelijke volume van de Luciferfabriek wordt in het ontwerp intern zichtbaar gemaakt zonder de uitbreiding van Van der Meulen Ansems teniet te doen. Bron: OMA.

Prettige samenwerking

De samenwerking werd door beide partijen als erg prettig ervaren. Alex Mortiboys: “PelserHartman begrijpt hoeveel waarde een op maat gemaakt 3D survey model voor het designteam van OMA kan hebben. Ze weten exact wat er nodig is in de design fase en hun afgeleverde product is van hoge kwaliteit. Daarnaast is de samenwerking constructiever en transparanter dan we gewend zijn van andere partijen met wie we in het verleden hebben samengewerkt.”

Joost Hartman vult aan: “Werken met OMA is voor PelserHartman een groot genoegen. OMA is één van de beste architectenbureaus ter wereld en het is voor ons een hele eer om een bijdrage te mogen leveren aan dit prestigieuze VDMA-project. Gedurende de hele samenwerking merkten wij dat onze werkzaamheden en expertise erg serieus werden genomen. Het was fijn dat kwaliteit centraal stond en we zo samen tot een mooi resultaat konden komen. Je merkt dat de bevlogen mensen bij OMA ons vak waarderen en dat werkt ontzettend motiverend om extra ons best te doen.”

OMA neemt PelserHartman in de arm bij ontwikkeling VDMA terrein Eindhoven
VDMA kenmerkt zich door een bruisende en levendige begane grond. Bron: Proloog.

Verder lezen

Benieuwd naar andere projecten met betrekking tot verbouw, renovatie en herbestemming? Lees dan wat wij gedaan hebben voor het Shell C30 gebouw in Den Haag, het Binnenhof, Tony’s Chocolonely Chocolate Circus, de Stevenskerktoren in Nijmegen en het Amsterdam Museum.

3D BIM nodig?

We helpen je graag! Maak een afspraak met PelserHartman voor een vertaling van jouw bestaande situatie in een 3D BIM Model of 2D tekening. Zelf modelleren op basis van onze 3D scans kan natuurlijk ook. Vraag direct een pointcloud offerte aan.

× Direct Whatsapp contact! Available from 08:30 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday