Blog

Landgoed en klooster Eikenburg Eindhoven 3D in kaart

  |   Projecten PelserHartman

Landgoed Eikenburg in Eindhoven werd 3D ingemeten om een goede basis te leggen voor het maken van herbestemmingsplannen van dit omvangrijke kloostercomplex. Woningcorporatie Trudo gaf PelserHartman opdracht om het volledige gebied en hoofdgebouw in kaart te brengen met inzet van 3D scanners.

????????????????????????????????????

Goede onderleggers van 30 hectare landgoed

Congregatie ‘Broeders van Liefde’ en corporatie Trudo geven Landgoed Eikenburg een nieuw leven als zorgcampus. Ze hebben samen een visie ontwikkeld voor de toekomst van het omvangrijke landgoed in Eindhoven. Het gaat hier om een terrein van zo’n 30 hectare met veel verschillende soorten gebouwen. Centraal staat het monumentale hoofdgebouw met kapel. In een van de vleugels wonen nog de broeders van de congregatie, de rest van het Rijksmonument staat leeg. Rondom het hoofdgebouw liggen een aantal paviljoens waarin verschillende huurders zijn gehuisvest.

3D_klooster_eikenburg_eindhoven

3D scans van hoofdgebouw en terrein

Trudo koos voor het laten maken van goede onderleggers alvorens te starten met het verder uitwerken van de ontwikkelplannen. PelserHartman werd gevraagd om een plan te maken voor het in kaart brengen van het volledige terrein van het landgoed en het hoofdgebouw. We maakten een 3D inmeting van het hele terrein inclusief alle bosgebieden. Het hoofdgebouw en de directe omgeving daarvan werd volledig ingemeten met 3D laserscanners.

3Dscanning_eikenburg_klooster

Overdragen hoofdmaatvoering met IFC LOD200

Het product bestond uit een terreintekening en een 3D IFC model van het hoofdgebouw. Het 3D model van het hoofdgebouw had als doel: ‘het overdragen van de hoofdmaatvoering’. Een accuraat 3D model met niveau LOD200 bood voldoende houvast. Wij voerden op deze manier alleen de specifieke meet- en tekenwerkzaamheden uit die voor de architect lastig uitvoerbaar waren. Architectenbureau De Loods uit Aarle-Rixtel werkte het basismodel verder op tot een volledig 3D model geschikt voor het verder uitwerken van de bouwplannen. Ook leverden wij de pointcloud en maakten speciale 3D viewers van de scandata waarin de architect en tekenaars zelf de maten konden meten. Hierdoor wordt de uitvoering van het modelleerwerk een stuk eenvoudiger.

3Dmodel_klooster_eindhoven