Blog

3d inmeting Binnendieze Den Bosch met laserscanners

  |   Projecten PelserHartman

Project open Dieze

3D inmeting Binnendieze en tekenwerk voor nieuwe opstapplaats rondvaart museumroute onder Noordbrabants museum te ’s-Hertogenbosch.

De provincie Noord-Brabant realiseert een aanmeervoorziening voor de rondvaart over de Binnendieze onder het voorplein van het Noordbrabants museum. Deze nieuwe opstapplaats was al onderwerp van discussie bij de renovatie en verbouwing van het museum, maar kon toen nog niet worden gerealiseerd. Het project Museumkwartier is echter pas echt helemaal af als vóór de entree van het Noordbrabants Museum de Binnendieze is opengegraven. Het Museumkwartier kan dan voortaan per boot worden bereikt.

3D inmeten binnendieze 3D scanner

PelserHartman maakte een 3D meting vanuit de tunnels

Het ontwerp van deze voorziening komt van MTD landschapsarchitecten. Het plan hecht de uiteenlopende buitenruimten; plein, straten, binnentuin en patio, op een vanzelfsprekende wijze aaneen. De nieuwe opstapplaats geeft bezoekers de gelegenheid om een vaartocht over de Binnendieze eenvoudig te combineren met een bezoek aan het museumkwartier. Ook is het zo mogelijk de andere musea zoals het Jheronimus Bosch Art Center, Oeteldonks Gemintemuzejum en het Zwanenbroedershuis te bereiken.

laserscan-dieze-Den-Bosch-642

Gekleurde laserscan Dieze en Noordbrabants museum

3D inmeting Binnendieze als basis voor bouwplannen

PelserHartman kreeg de opdracht om de Dieze onder het voorplein van het Noordbrabants museum nauwkeurig en conform de werkelijkheid in kaart te brengen. We hebben enkele jaren geleden al het ondergrondse Hellegat ingemeten. We zijn dus bekend met de ongemakken van het meten in het water van de Dieze. Ondersteund door een schipper van “De Kring” maakte wij binnen een paar uur een volledige 3D inmeting van de ondergrondse tunnels. Ook “de bovenwereld” werd volledig in kaart gebracht en gekoppeld aan alle ondergrondse metingen. Het product bestond uit een set accurate 2D tekeningen die als onderlegger dienen voor de uitvoeren van de bouwplannen.

Doorsnede verloop Binnendieze.

Doorsnede verloop Binnendieze.

3Dscan-open-dieze-713

3D-scan-noordbrabantsmuseum-713

Lees ook de PDF van MTD landschapsarchitecten over het museumkwartier en de aansluiting op de Binnendieze.

Bronnen: o.a. Kring vrienden van ’s-Hertogenbosch en MTD landschapsarchitecten.