Blog

C10 3d laserscan Ooglijdersgasthuis Utrecht

  |   Projecten PelserHartman

Aan de F.C. Dondersstraat in Utrecht staat Het Ooglijdersgasthuis, ook wel 'Het Nederlandsch Gasthuis voor Behoeftige en Minvermogende Ooglijders' genoemd. Het was een ziekenhuis voor oogheelkunde. Asnova architects is aangesteld om de restauratie en herontwikkeling van dit karakteristieke gebouw te verzorgen.

PelserHartman mocht het gebouw driedimensionaal in kaart brengen. Het gebouw en de omgeving leende zich goed voor een opname met laserscanners aan de buitenzijde. Hieronder ziet u het resultaat van de laserscan.

Dit Utrechtse architectenbureau wordt hierbij ondersteund door architect Jeroen Hilhorst van Oog architectuur. PelserHartman mocht het gebouw driedimensionaal in kaart brengen. Het gebouw en de omgeving leende zich goed voor een opname met laserscanners aan de buitenzijde. Zelfs de bovenzijden van het merendeel van de daken zijn goed te zien in de scanopname. Kijk maar eens op de afbeelding onderaan deze pagina.

Geschiedenis van het Ooglijdersgasthuis

Stichter van het Nederlandsch Gasthuis voor Ooglijders was de arts Franciscus Cornelis Donders in 1858. Deze pionier in de Nederlandse oogheelkunde had in de jaren daarvoor al in Utrecht een oogheelkundige kliniek die drukbezocht en uitgebreid werd. In 1858 kreeg de kliniek ruim onderdak. De behandelkliniek raakte internationaal bekend. Daarnaast vond er oogheelkundig onderwijs en onderzoek plaats. Binnen Nederland was de kliniek de eerste in haar soort. Een bekend medewerker was Donders' opvolger Herman Snellen sr., hoogleraar oogheelkunde en tevens directeur van de kliniek. In 1894 werd er aan de Utrechtse F.C. Dondersstraat een nieuw gebouw geopend voor het Ooglijdersgasthuis naar ontwerp van de architect D. Kruijf. Dit bouwwerk heeft een rijksmonumentale waardering. In 1989 verhuisde het Ooglijdersgasthuis naar de Utrechtse universiteitswijk De Uithof. Daar werd het onderdeel van het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), vandaag de dag het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Vandaag de dag geeft het Ooglijdersgasthuis onderdak aan de Hogeschool Utrecht. (Bron: wikipedia) 

Wist u dat?

 

Meer van dit soort berichten ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je iedere week de nieuwste berichten over projecten, meettechnieken, innovaties in hard- en software en meet- en tekenmethoden!

Wij delen onze kennis graag. Verspreid deze informatie ook in uw netwerk!
Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone