3D scan voor Apple macOS

Op de Mac zijn minder 3D tekenprogramma's beschikbaar dan voor Windows. Daarmee is een 3D scan voor Apple macOS nog steeds wel mogelijk. Opdrachtgevers in de architectuur met een Apple werken in ArchiCAD en Vectorworks naar tevredenheid met 3D scans.

3D scan in ArchiCAD voor macOS

ArchiCAD werkt ook op de Mac met het universeel E57 bestandsformaat, inclusief de kleurinformatie. Een 64-bit processor met 4 of meer cores en 16 GB RAM of meer is zeker nodig. We raden altijd een SSD harde schijf aan met voldoende capaciteit, omdat een te volle SSD trager werkt. Een dedicated OpenGL 2.0 videokaart wordt ook aanbevolen voor goede prestaties. De 3D scan functionaliteit wordt zoals bij alle ArchiCAD software beperkt door bestandsgrootte. Door de 3D scan in stukken aan te leveren en in delen te importeren, wordt dit opgelost.

3D scan in Vectorworks voor macOS

Vectorworks kan sinds Release 2016 3D-scans importeren. Omdat Vectorworks nu 64 bit is, vormen 3D scans met miljoenen punten geen probleem meer voor de software. Vectorworks ondersteunt ook op de Mac de meest populaire 3D scan formaten (.pts, .e57, .las en .xyz).

3D scan werkt niet in AutoCAD of SketchUP

AutoCAD en SketchUp werken op de Mac, maar niet met 3D scans. Deze functionaliteit werkt alleen een extra plugin als Undet, ook op Windows. Undet is niet beschikbaar voor Apple gebruikers. We zien ook geen alternatieven die wel goed werken in deze programma's. 3D scans kunnen op de Mac dus niet geïmporteerd worden in AutoCAD of SketchUp.

Wel modelleren met viewers op de Mac

Op elk systeem – Windows, macOS, Linux, iOS, Android, etc. – zijn web-based pointcloud viewers beschikbaar.  Deze systemen zijn universeel, want ze gebruiken html en javascript-standaarden. Iedereen kan daarmee overal ter wereld de 3D scan van een 3D scan bekijken in een browser. Met een van de 3D viewers waar wij mee werken, kan zelfs gemeten worden. Modelleren met behulp van een 3D viewer op de Mac is niet zo makkelijk als het overtrekken van 3D scans in 3D programma's, maar wel sneller, nauwkeuriger en makkelijker dan een handmatige meting uitwerken.

Leica Truview Global 3D viewer

Een viewer als Leica Truview Enterpriseis webbased en werkt daarom ook op macOS. U profiteert zo van de grootste voordelen van 3D scans, zonder specifieke software aan te hoeven schaffen.

Pointcloud bekijken via internetbrowser

De webviewer is een offline webviewer die met behulp van een internetbrowser te bekijken is. Er hoeven geen programma's geïnstalleerd te worden om de browser te bekijken. Het .html bestand is voor de Microsoft gebruikers te bekijken met de internetbrowser Edge.  Apple gebruikers kunnen de puntenwolk bekijken met de internetbrowser Firefox. Je loopt door de punten heen en er zijn eenvoudige meettools. Hiermee worden afstanden, maar ook oppervlaktes gemeten.

pointcloud web puntenwolk apple

Een pointcloudviewer die met uw internetbrowser offline te bekijken is

Download 3D scan of viewer voor Apple macOS

Zelf testen werkt het beste. Op onze download pagina stellen we pointclouds in de meest gebruikte bestandsformaten gratis beschikbaar. Specifieke downloads voor ArchiCAD en Vectorworks vindt u direct onder ArchiCAD en Vectorworks.