Een grote meerwaarde van laserscanning is de mogelijkheid om 3D viewers te maken. Uw project is zichtbaar vanaf kantoor en u kunt zelf maten meten in de viewers. 3D viewers zijn de afgelopen tijd in rap tempo steeds beter geworden, waardoor delen van het meet- en opnamewerk achterwege kunnen blijven. Ook hoeft u niet altijd alles meer te tekenen. Deze pagina geeft informatie over één van onze nieuwe producten; de Leica Truview Enterprise (voorheen Global). Door deze service kunt u overal uw project online bekijken.

Online 3D pointcloud viewers van 3D laserscans

Laserscans kunnen nu na registratie zonder verdere uitwerking direct bekeken worden op uw kantoor. U heeft daarvoor geen dure software pakketten nodig en u hoeft ook niet over de kennis “werken met pointclouds” te beschikken. U kunt zelf de maten meten en bestanden koppelen aan het 3D model. Er zijn partijen die deze functionaliteit zelf ontwikkelen en verkopen als een maatwerkoplossing voor documentatie. Maatwerk is echter niet nodig. Er bestaan hele goede viewers die direct gemaakt kunnen worden met de laserscandata.

Let op: een pointcloud viewer is meer dan een fotoviewer.
Viewers van scandata bevatten nog steeds de geometrische informatie. Er kan dus ook in gemeten worden. De kwaliteit van een goede viewers wordt in principe bepaald door de kwaliteit van de scan.

Meer uitleg over het gebruik van 3D pointcloud viewers vind je op de pagina 3D pointcloud viewers en truview.

Het pand van Rijkswaterstaat op Zuidwal 58 in Den Bosch, ingescand met 3D laserscanners.

Pointcloud van een pand ingescand met 3D laserscanners voor gebruik in Leica Truview Global.

Leica Truview Enterprise

PelserHartman biedt u overal toegang tot uw pointcloud met Leica Truview Enterprise (voorheen Global). Dit is een webbased viewer waarmee de laserscandata op alle soorten systemen online via internetbrowsers bekeken kan worden. Deze service werkt met HTML, dus kan platformonafhankelijk op zowel Windows- als op Apple-computers gebruikt worden. Truview Enterprise werkt overal: op je pc, laptop, tablet en ook op je telefoon, zonder ook maar iets te installeren. Hierdoor heb je het project dus altijd bij je.

Bekijk voorbeelden van onze Enterprise webviewer live op onze sever. 

leica truview web pointcloud viewer

Klik op de afbeelding om direct naar de webbased Leica Enterprise pointcloud viewer te gaan.

Meer voorbeelden zien? Neem contact met ons op via 073 613 57 29 en vraag naar Martijn van Bree.

Voordelen en nadelen Leica Truview Enterprise (voorheen Global)

Wij vinden de nieuwe viewer van Leica een hele verbetering ten opzichte van de ‘normale stand-alone’ Truviewer. Deze viewer is enkel en alleen met Internet Explorer te bekijken na installatie van een plugin. Dit leidt bij grote organisaties vaak tot problemen. De viewer kan niet gebruikt worden op Apple machines er daardoor is de deur dicht voor een grote groep creatieve bedrijven zoals bijvoorbeeld architectenbureau’s. De nieuwe viewer ‘Truview Enterprise’ kan gebruikt worden op alle soorten machines en platforms en heeft een verbeterde en eenvoudige interface. Wel zijn er enkele belangrijke punten die producent ‘Leica’ naar verwachting zal gaan verbeteren:

Iedereen ziet alles, dus elkaars projecten

Je kunt verschillende users met eigen inloggegevens aanmaken. Echter kunnen deze users, als ze ingelogd zijn, alle projecten zien die op de Truview-server zijn geplaatst. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest.

De tijdelijke oplossing: met meerdere licenties werken.

Navigatie kan lastig zijn

De viewer heeft mogelijkheden om het project te bekijken vanuit de posities waar de scanner stond tijdens de opname. Je kunt niet door de viewer ‘sturen of lopen’ en springt van standplaats naar standplaats. Een tweede aspect is het feit dat standplaatsen enkel en alleen aanklikbaar zijn in een statische onderlegger. De icoontjes van de standplaatsen van de scanner kunnen ‘op- en over elkaar liggen’. Dit probleem kan optreden bij projecten met meerdere verdiepingen of bouwlagen en relatief veel scans. Het kan dus erg ‘druk’ worden wanneer er veel icoontjes zijn op een relatief kleine onderlegger met meerdere verdiepingen. Navigatie kan hierdoor lastig zijn.

De tijdelijke oplossing; geef de icoontjes slimme coderingen, splits de registratie in verschillende verdiepingen, maak ook een verticale onderlegger (aanzicht of doorsnede) en maak de icoontjes kleiner.

Voordelen

Uiteraard levert de Truview Enterprise veel voordelen. Daarom bieden wij deze service nu zelf aan. We maken verschillende soorten viewers voor onze klanten en partners en bieden sinds kort dus ook de volledige online oplossingen:

 • De data is overal en altijd benaderbaar omdat het webbased is.
 • Vanuit de scans kan gelinkt worden naar externe website, bijvoorbeeld in het geval van de verwerkingsfabriek kan op een machine geklikt worden in Global. Die verwijst naar de website van de klant.
 • Geen aparte installaties nodig van een viewer op je eigen pc.
 • Makkelijk te delen met andere personen of bedrijven.

Toepassingsgebieden of doelgroepen

 • Tekenaars gebruiken de viewers ter ondersteuning tijdens hun tekenwerk. Vaak wordt de viewer gebruikt op een apart scherm en tekent men rechtstreeks met de pointcloud op het andere scherm.
 • Architecten gebruiken het ter ondersteuning van hun ontwerpwerkzaamheden. Het hele gebouw met al zijn details in als het ware ‘mee naar huis’ genomen. Alle hoogtematen zijn te meten in de viewer.

Verschillende 3D viewers van scandata

Er bestaan verschillende viewers die elk hun eigen toepassing hebben. Vaak is het zo dat de zware viewers, waarin je zeer nauwkeurig kunt meten, niet webbased zijn. Truview Enterprise (voorheen Global) is een van de uitzonderingen op dit moment. Daarnaast zijn er viewers die bijvoorbeeld alleen op Windows-machines gebruikt kunnen worden. Lees meer over verschillende 3D viewers van scandata.

Een pointcloud viewer is meer dan een fotoviewer

Een laserscanner maakt pointclouds. Een pointcloud is wolk van meetpunten en bestaat uit miljarden coordinaten. Deze data staat aan de basis van de 3D viewers. Zoals gezegd lijken de meeste viewers op foto-viewers zoals we die kennen van de makelaar. Er zit echter een wereld van verschil tussen foto-viewers zoals panorama- of 360-viewers en een viewer van laserscandata. Het beeld dat je ziet in de 3D viewer heeft namelijk nog steeds xyz-coördinaten. Hierdoor kun je zelf maten meten in de viewers. Je hoeft ook niet meer terug naar de locatie om zaken te bekijken of te fotograferen.

Goede viewers door goede scanners

Goede online viewers zoals Truview Enterprise tonen de hele dataset, maar dat is alleen wat waard als er gemeten is met een high-end scanner. De pointcloud vormt immers de basis van de viewer. Daarbij is het beeld van de viewer gekleurd en fotorealistisch. Er zijn vijf factoren die de kwaliteit van de viewer bepalen:

 • De kwaliteit van de pointcloud, dus de kwaliteit van de scanner. Zo is de positie van de camera in of op de scanner heel belangrijk. Het centrumpunt van de camera moet in het meest ideale geval overeenkomen met het centrumpunt van de gemaakte pointcloud; dus van waaruit de metingen worden gemaakt.
 • De kennis en vaardigheden van de scanoperator. Scannen is een vak. Het scanplan en verlichtingsplan bepalen in grote mate de kwaliteit van het eindproduct.
 • De kwaliteit van de gemaakte foto’s. De resolutie speelt uiteraard een rol. Daarbij geven HDR camera’s een veel beter resultaat dan ‘normale’ camera’s.
 • De kwaliteit van de registratie (het koppelen van de losse scans tot een grote pointcloud). Deze kwaliteit wordt bepaald door registratiesoftware en de scanoperator.
 • De kwaliteit van de viewer software. Alle viewers zien er mooi uit. Maar er zijn echter hele grote verschillen wanneer men in detail gaat vergelijken of wanneer men gaat meten in de viewer. Er zijn viewers waarin de volledige wolk van coördinaten nog steeds aangesproken wordt. Hierin kun je dus op de millimeter nauwkeurig meten. Wij hebben ondervonden dat veel webbased viewers werken met een deel van de meetgegevens, waardoor de maataccuratie meer in de centimeters ligt.

Meer uitleg over de verschillende viewers vind je op de pagina 3D pointcloud viewers en truview.

× Direct Whatsapp contact!