Waarom is goede maatvoering belangrijk? Wat is kwaliteit? En moet het altijd op de millimeter? Als het gaat om meetdata dan doen we het niet zo goed in de bouw. Sterker nog, we lopen achter op industrie en de scheepvaart. De manier waarop we tegen de rol van maatvoering aankijken is nog steeds net zo ouderwets als het woord zelf. De uitvraag voor meetgegevens komt zelden overeen met het project. Er wordt slecht gekeken naar de totale informatiebehoefte en van samenwerking is geen sprake. Een gemiste kans want iedereen weet; een goed maatvoeringsmodel zorgt natuurlijk voor lagere faalkosten.

Hoeveelheid data

Waarom is goede uitgebreide digitalisatie en maatvoering zo belangrijk bij verduurzaming, en renovatie van erfgoed? Eerst even kort over ‘de hoeveelheid data’. Inderdaad, data inwinning met 3D scanners geeft veel informatie. Maar zeker niet té veel wanneer je als opdrachtgever het meteen goed wil doen. Wanneer je werkzaamheden combineert en in één keert data maakt voor alle fases en voor iedere betrokken partij dan ben je zeker spekkoper. Bovendien voorkom je een hoop discussie en vertraging. En vergeet de voor de hand liggende combinatie met monitoring niet. Hierover hebben wij een flinke blog geschreven op onze website.

Miljoenen meetpunten in de vorm van een pointcloud

Ons erfgoed wordt belast als gevolg van wateroverlast, droogte, verduurzaming en energiecrisis. Wij hebben een groot hart voor monumenten en helpen met inzet van onze meet-, teken- en monitoringstechnieken. Lees meer hierover op de pagina Erfgoed actie 2023


Maatvoering moet vooral aansluiten op het doel en het eindproduct.

Dan over de kwaliteit van de data. Wat is het belang van maatvoering, en waarom is de kwaliteit zo belangrijk? Kwaliteit is een lastig maar vooral breed begrip. We willen zeker niet gaan prediken dat maatvoering altijd op de millimeter nauwkeurig moet. Natuurlijk niet, en zeker niet in de bouw. Maatvoering moet vooral aansluiten op het doel en het eindproduct. Wil je een ‘Funda-plattegrondje’ dan volstaat een inmeting met een handscanner zoals Leica BLK2GO. Wil je bijvoorbeeld een 3D model LOD400 (Level Of Detail) gaan maken, dan heb je flink wat resolutie nodig. We zouden dan toch echt met klem adviseren om bijvoorbeeld een RTC360 laserscanner in te zetten. Dus; vooral steeds het juiste gereedschap op de juiste klus afstemmen. En dat gebeurt dus helaas heel erg vaak niet.

Meten met nauwkeurige high-end scanner RTC360 voor restauratie en verduurzaming

Niet alleen veel, maar vooral ook betrouwbare data!

Maar er is nog een ander hoofdstuk; de betrouwbaarheid van de meetdata. Duidelijk een groot ‘ondergeschoven kind’. Hét onderwerp dat altijd bij ieder project dezelfde mate van belangrijkheid heeft. Dan hebben we het dus niet meer over de resolutie, rangenoise of dekking, maar over bijvoorbeeld verschoven of kromme data. Het is een ramp als die fouten optreden. Dat is veel erger dan wanneer een pointcloud niet voldoende dekking of te weinig resolutie heeft. Want die zaken vallen meteen op! En kromme data + verschuivingen niet…of vooral te laat.

Zet je meetdata en maatvoering breed in en werk met twee modellen

Het ligt erg voor de hand om meetdata zoals pointclouds breder in te zetten. Maar dat doen we nog niet zo heel goed in de bouw. Het hebben van één groot maatvoeringsmodel (de meetdataset) van de werkelijkheid naast de theoretische tekening of BIM heeft in alle fases van de bouw veel voordeel. We durven zelfs te stellen; het is DE oplossing voor faalkosten om die twee modellen steeds naast elkaar te gebruiken. Daarnaast is het overduidelijk een kostenbesparing. Zie ook onze vorige blog. Is dit kwartje gevallen DAN PAS zal iedereen begrijpen dat het best wel behoorlijk belangrijk is dat de data goed en betrouwbaar is. Immers, het hele bouwteam werkt ermee en mensen produceren op deze data. Dan kan deze maar beter TOP zijn. 

Combinatie 3D model en meetdataset (een gekleurde pointcloud)

Het maken van de juiste uitvraag:

Dan blijft er nog maar 1 uitdaging over: hoe zorgen we dat we de juiste data krijgen en hoe controleren we of de data voldoet aan de gestelde eisen? Dit betekent; “opdrachtgever heb aandacht voor uw uitvraag”, vraag om bewijsvoering dat de data matcht met de uitvraag en zorg voor instrumenten om zelf te kunnen controleren. En juist daarom hebben wij de eerste stappen gemaakt met het opzetten van de ILS data inwinning. Deze moet ervoor zorgen dat duidelijk is welke data nodig is voor welke eindproducten of analyses.