3D scannen is een containerbegrip, waarbinnen 3D laserscannen valt. Deze pagina geeft algemene informatie over het apparaat 3D laserscanner. Jeroen Pelser vertelt in een video over de techniek. Daarnaast vindt je specifieke informatie over sommige toestellen van bekende merken en voorbeelden van de werking. 

Wat is 3D scanning?

Jeroen Pelser geeft in onderstaande film een inleiding over 3D scannen, hoe 3D scanning werkt en wat de meerwaarde van laser scannen is. Laserscanners maken een zeer realistisch beeld van de werkelijkheid. Het apparaat verricht niet alleen metingen, maar maakt tegelijkertijd ook razendsnel foto’s om ieder meetpunt de juiste kleurwaarde te geven. Op deze manier ontstaat snel een goed beeld van het object in zijn omgeving.

Over de 3D laserscanner

Een laserscanner is een apparaat dat met hoge snelheid reflectorloos metingen verricht. De lasertechniek is hetzelfde als die van de reflectorloze total station, maar dan heel veel sneller en volledig automatisch. De nieuwste scanners hebben een scansnelheid van 1.000.000 punten per seconde en hebben een scandichtheid van 1mm op 300 meter afstand. 3D laserscanners maken een zeer realistische en accurate opname van de werkelijkheid. Ze ‘vangen’ zichtbare objecten in een wolk van miljarden meetpunten. De meetdata die gemaakt wordt door een 3D scanner noemen we een puntenwolk of pointcloud. Laserscanners worden vaak ingezet wanneer snelheid, een volledige opname of veiligheid van groot belang zijn. Een scanner biedt snelle en volledige metingen voor een ruim scala aan locaties van ongelukken, archeologische sites, monumentale objecten en nog veel meer.

Een laserscanner maakt ook foto’s

Laserscanners maken een zeer realistisch beeld van de werkelijkheid. Het apparaat verricht niet alleen metingen maar maakt tegelijkertijd ook razendsnel foto’s om ieder meetpunt de juiste kleurwaarde te geven. Op deze manier ontstaat snel een goed beeld van het object in zijn omgeving.

Wat is LiDAR?

3D laserscanning is een meettechniek die valt onder LiDAR. LiDAR (LIght Detection And Ranging) is de meettechniek die de afstand tot een object bepaalt door middel van het gebruik van een laser. LiDAR werkt in principe hetzelfde als radar; de apparatuur zendt een signaal uit dat enige tijd later door reflectie weer worden opgevangen. De afstand tot het object of oppervlak wordt bepaald door de tijd te meten die verstrijkt tussen het uitzenden van een puls en het opvangen van een reflectie van die puls. LiDAR werkt echter met een laserlicht, terwijl radar gebruikmaakt van radiogolven.

Een 3D scanner maakt een point cloud

De meetdata die gemaakt wordt door een 3D scanner noemen we een pointcloud of puntenwolk. De pagina Point cloud uit laserscanner geeft informatie over pointclouds en een opsomming van alle voordelen die voortkomen uit het werken met deze wolk van meetpunten.

High end 3D scannen in de bouw

Het is een misvatting om te veronderstellen dat het inmeten met behulp van een 3D laserscanner goedkoper is dan traditioneel inmeten. Ook is het niet veel duurder. Inmeten op basis van 3D technologie kost in principe hetzelfde of iets meer als een traditionele inmeting, maar biedt wel een groot aantal extra voordelen in het totale bouwproces. Lees verder over alle voordelen op de pagina Voordelen 3D scannen in het totale bouwproces.

Phase en Pulse scanners

"<yoastmark

Een pulse scanner is vaak een wat zwaardere lange afstand scanner. Hij meet over het algemeen beter dan een phase scanner boven 50 meter afstand. Binnen 50 meter zal de phase scanner nauwkeuriger metingen verrichten. De kwaliteit van een meting wordt gepaald door de afstandnauwkeurigheid en hoeknauwkeurigheid van het instrument. Natuurlijk is e.e.a. ook afhankelijk van de eigenschappen van het materiaal dat je scant (kleur en mate van reflectie). De meetfout in de afstandsmeting is bij een pulse scanner redelijk onafhankelijk van de afstand. Dit in tegenstelling tot de phase scanner waarbij de nauwkeurigheid steeds verder afneemt naar mate de afstand tot het object steeds groter wordt.

Een hoogwaardige pulse scanner heeft vaak een goede hoeknauwkeurigheid. Daarbij is de kans op goede en nauwkeurige data bij lange afstandmetingen groter wanneer je met een pulse scanner meet. Dat zijn kort gezegd de twee voordelen van een pulse scanner boven een phase scanner. Ook heeft een goede pulse scanner niet zo snel last van hoog reflecterend oppervlak.

Meer weten over hoe de nauwkeurigheid van 3D scanners in elkaar zit? Lees nauwkeurig 3D laserscanners.

Laserscanners Z+F, Leica en Faro

"<yoastmark

Wil je een 3D laserscanner kopen? Lees voor een keuze te maken eerst 3D scannen basics: 3D scanner kopen en zelf starten met 3D scanning.

De meest bekende merken scanners in de bouwbranche zijn Z+F, Leica en Faro. We hebben het dan over scanners die veel worden toegepast voor het inmeten van de buiten- en binnenzijde van bestaande gebouwen. Het is belangrijk om de verschillen te weten tussen de verschillende achterliggende meettechnieken. Niet alle scanners kunnen zomaar met elkaar vergeleken worden. Het is al snel ‘appels’ met ‘peren’. Zo wordt de Faro Focus 3D vaak vergeleken met de Leica HDS7000 of Leica P40. De Focus en de HDS7000 zijn echter phase-scanners terwijl de Leica P40 een lange-afstand-wfd-scanner is. Daarnaast heeft Leica tegenwoordig ook nog de compacte BLK360 scanner voor het lichte werk.

3D scanners vergelijken

Natuurlijk heeft het zin om de specificaties, verschillen en de toepassingsgebieden van de verschillende systemen te bekijken. Het is echter wel belangrijk om dit  in een goed en eerlijk perspectief te doen. Lees meer over high-end scanning vs. low-end scanning voor een beter begrip van verschillen tussen scanners.

Ons advies: probeer verschillende scanners uit en vergelijk zelf de scandata. Wij kunnen je hierbij helpen.

De meest bekende apparaten in de bouw zijn de Leica P40, Z+F IMAGER 5010 en de Faro Focus. De Leica RTC 360 en Z+F IMAGER 5016 zijn de nieuwste versies van deze bedrijven. De onderstaande scanners hebben wij verder onderzocht:

De scanners van Leica Geosystems

Leica Geosystems heeft hoogwaardige meetapparatuur en scanoplossingen voor uitvoeren van metingen op relatief lange afstand. Het lange-afstand-meetwerk van PelserHartman wordt vaak uitgevoerd met de P40 van Leica. Je vindt meer informatie over de scanners van Leica op de pagina Leica lasers scanner.

Leica P40 3D laserscanner

"<yoastmark

Ultra-hoge snelheid-scanners meten tot 1 miljoen punten per seconde en staan bekend om hun ultra-hoge scansnelheden en hoge mate van detail. De P40 is zo’n scanner en heeft een meettechniek die pulse en fase combineert. Lees het over deze scanner op de pagina Leica laserscanner P40 – Eerste indruk.

De scanners van Z+F

Het Duitse bedrijf Zoller+Fröhlich maakt verschillende soorten zeer hoogwaardige 3D en 2D scanners. Lees alles over deze scanners op de pagina Z+F laser scanner.

Partnerprogramma PelserHartman

Wanneer je met ons een partnership sluit, profiteer je van onze complete service. Wij bieden ondersteuning afhankelijk van jouw behoefte, van instructie over het gebruik tot het huren van de scanner inclusief operator. We adviseren je ook in de aanschaf van andere meetsystemen dan laserscanners. Ga voor meer informatie over onze laserscanservice naar de pagina Partnerprogramma.