De Leica HDS7000 is een 3D laserscanner. Deze pagina geeft informatie over de 3D laserscanners Leica HDS7000 en de Z+F Imager 5010C. Wil je werken met de scanners van PelserHartman? Neem dan contact met ons op. 

Verschil HDS7000 en Imager 5010C

De Leica HDS 7000 is identiek aan de Imager 5010. De Imager 5010C is een Imager 5010 met een interne camera. Als we kijken naar de hardware van de drie genoemde scanners dan zien we geen enkel verschil (Behalve het feit dat de Imager 5010C als enige een interne camera heeft). We zien echter wel wat verschillen op gebied van prijs, firmware, software en support.

Verschil firmware HDS7000 en Z+F5010

Op gebied van firmware (bedieningssoftware van de scanner) zijn er echter wel degelijk verschillen tussen de HDS7000 en de Z+F5010. Ontwikkelingen in de firmware vanuit Leica lijken stil te staan. De HDS7000 is daardoor minder gebruiksvriendelijk en heeft een aantal zeer interessante functies niet, die de Z+F5010 wel heeft. Dit heeft te maken met het feit dat Z+F de firmware voor haar scanners nog steeds verder door ontwikkelt. Zo heeft de Z+F5010 de mogelijkheid om op locatie tijdens het scannen al pre-registration uit te voeren. De “scanplattegrond” is reeds te zien en scans kunnen meteen correct georiënteerd worden. Geen verschil in hardware tussen Leica en Z+F, maar dus wel verschil in gebruiksgemak en snelheid in de workflow.

Laserscanner Leica HDS7000

Leica HDS7000

De Leica HDS 7000 is een ultra-high speed laserscanner die meer dan 1 miljoen punten per seconde kan meten op een afstand van 187 meter. Het betreft hier een long range fase scanner.

Fase scanners staan bekend voor hun ultra-hoge scan snelheid en hun hoge detaillering. Samen met de standaard snelheid capaciteit (> 1 miljoen punten / seconde), levert de HDS7000 fase scanner belangrijke verbeteringen voor veeleisende deskundigen.

Tot 20 meter vanaf de scanner is de individuele puntnauwkeurigheid bij een fase scanner beter dan wanneer men met een pulse scanner zoals de Leica C10 meet. Vanaf 20 meter zal de pulse scanner dezelfde puntnauwkeurigheid blijven handhaven tot op een afstand van ongeveer 300 meter. Veel fase scanners hebben een bereik van maximaal 120 meter. De DHS7000 meet echter probleemloos tot 187 meter. Maar zoals gezegd, een fase scanner is bij een afstand van meer dan 20 meter al snel minder nauwkeurig.

Van HDS7000 naar Imager 5010C

Z+F-IMAGER-5010CDe HDS 7000 scanner is aan de basis een scanner van het merk Zoller+Fröhlich, oftewel Z+F. Zoller und Fröhlich maakte tot kort geleden de fase scanners van Leica. De twee meest beroemde scanners waren de HDS6000 en de HDS7000. De HDS7000 is gelijk aan de Z+F Imager 5010. Z+F heeft een nieuwe scanner op de markt gezet die de beschikking heeft over een zeer hoogwaardige interne camera.

Zoek je een zeer snelle, lichtgewicht waterdichte scanner voor het maken van schitterende opnamen en gekleurde pointclouds van een zeer hoge kwaliteit? Dan is de Z+F Imager 5010C een perfecte oplossing. Vooral wanneer de scanner ook nog tegen een stootje moet kunnen.

De Z+F5010C is een razendsnelle sterke 3D phase laserscanner. Het instrument beschikt bovendien over een hoge kwaliteit geintergreerde gekalibreerde camera die full HDR panoramic beelden maakt tot 80 Mpixel per scan. De foto’s zijn zeer geschikt voor het maken van gekleurde pointclouds en orthofoto’s van hoge kwaliteit.

Vergelijking interne camera Leica C10 en Z+F 5010C

De Leica C10 en C5 hebben ook een interne camera. Het valt meteen op dat de camera in de Z+F Imager 5010C niet alleen vele betere foto’s maakt dan de Leica C10, hij maakt ze ook vele malen sneller. Daardoor is het aantrekkelijker geworden om foto-opnamen te maken tijdens het scannen. Producten zoals orthofoto’s en gekleurde viewers en films worden daardoor ook veel beter betaalbaar.

Pointcloud door Z+F5010C

Gekleurde pointcloud gemaakt op basis van foto opname Z+F5010C

Verschillen tussen Leica HDS7000 en Z+F Imager 5010C

Zoals in de inleiding reeds gezegd zien we maar één verschil in hardware tussen de Leica HDS 7000 en de Z+F Imager 5010C. De laatste heeft als enige een interne camera. En dan ook nog eens een hele goede HDR-camera. We zien echter wel behoorlijk wat verschillen op gebied van prijs, software en support.

Verschillen in software, support en prijzen

Je wil natuurlijk weten wat de beste deal voor jou is wanneer je op zoek bent naar een laserscanner. Wanneer we kijken naar andere zaken dan hardware zien we een aantal grote verschillen inzake software en support en prijzen rondom de scanners. Ook lopen de kosten voor kalibratie ver uit elkaar. Dit zijn onderwerpen die belangrijk zijn voor het maken van jouw keuze; Leica HDS7000, Z+F5010 of Z+F5010C.

Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact met ons op. Bel naar 073-6135729, of stuur een email naar [email protected]

Kenmerken van HDS7000 en Imager 5010C

De scanners zijn beiden van topkwaliteit waarbij de volgende eigenschappen opvallen.

  • zeer korte opstarttijd
  • een hele gebruiksvriendelijke bediening met een groot scherm en een duidelijke interface
  • eenvoudig op afstand bedienbaar met smartphone, tablet of laptop
  • licht in gewicht
  • beide scanners kunnen prima werken zonder gebruik te maken van targets
  • extreem hoge snelheid laser sensor
  • total eyesafety garantie door laser class 1,
  • IP 53 conformity: stof & water bestendig
  • scanners kunnen up-side-down gebruikt worden

Meer weten over scanners van Leica en Z+F?

PelserHartman adviseert in het gebruik en de aanschaf van laserscanners. Wij werken altijd met de beste apparatuur en de beste methoden om objecten in kaart te brengen. We beperken ons daarom op dit moment tot de merken Leica en Z+F.

– Je vindt meer informatie over de scanners van Leica op de pagina Leica laser scanner.
– Je vindt meer informatie over de scanners van Z+F op de pagina Z+F laser scanner.

Neem voor meer informatie over de scanners van Leica en Z+F contact met ons op.
Bel naar PelserHartman ‘s-Hertogenbosch: 073-6135729 of stuur een email naar [email protected].