De Leica C10 ScanStation was ooit ons paradepaardje: toentertijd de snelste en nauwkeurigste scanner ter wereld. High-end laserscanners ontwikkelen zich snel. We beschikken inmiddels over betere scanners, zoals de Leica P40, de Leica RTC360 en de Z+F 5016. Omdat 3D laserscanners snel verouderen, is het niet altijd verstandig om bijvoorbeeld een Leica 3D scanner te kopen. Overweeg daarom ook eens ons partnerprogramma.

Een high-end 3D laserscanner zoals de Leica C10 zetten we in wanneer volledigheid, snelheid of veiligheid van groot belang zijn. De scanner meet razendsnel met miljoenen laserpunten archeologische sites, monumentale objecten en andere bouwwerken. De kinderziekten en handicaps die we vroeger kenden van gebouwscanners zijn verdwenen. Het scannen gaat razendsnel en we zetten de scandata eenvoudig, accuraat en snel om in technische tekeningen. Neem contact op voor meer informatie over scanners en de mogelijkheden die PelserHartman te bieden heeft.

Naschrift: De Leica C10 kopen kan, maar het is een wat ouder model. Overweegt uw de aanschaf van een Leica Laserscanner? Lees dan Leica Laserscanner

Grootste voordelen Leica C10

 • Sterk en zeer betrouwbaar
 • Snelle scan+foto opname door combinatie met externe camera.
 • Hoge nauwkeurigheid op de lange afstand (houdt de nauwkeurigheid beter vast dan een phase-scanner).
 • Scherpe meetpunten met weinig ruis (pulse scanner).
 • Scandata is relatief licht en snel te verwerken tot een pointcloud.

Starten met 3D laserscanning

Je kunt zelf eenvoudig leren scannen met behulp van partnerprogramma. We begeleiden je bij de opstart en geven uitgebreide support. We leren je scannen en helpen je bij de uitvoering van uw eerste projecten. Je krijgt onder meer de training ‘scanoperator’ en ’tekenen met pointclouds’. Neem voor meer informatie contact op.

Wij willen je graag als partner van PelserHartman. Dit heeft voor beide partijen grote voordelen. Partners krijgen al onze kennis, kunde en verschillende 3D laserscanners en andere meetapparatuur ter beschikking. Daardoor krijg jij een sterkere positie ten opzichte van je concurrenten en natuurlijk een vliegende start.

Leica C10 kopen

Leica C10 scanner aan het werk

Leica C10 scanner aan het werk

De laserscanner Leica C10 is nog steeds één van de sterkste en meest all-round scanners. Het is een pulse scanner die nauwkeurig meet op grote afstand tot 300 meter. Hij maakt hele scherpe meetdata, zelfs wanneer vlakken van objecten onder een zeer scherpe hoek worden aangemeten. De scanner maakt strakke pointclouddata zonder range noise waardoor een zeer vlakke pointcloud geproduceerd kan worden. De scanner meet met 50.000 punten per seconde en wordt ingezet voor het inmeten van de meest uiteenlopende objecten en situaties zoals archeologische sites, boten, monumentale objecten en andere bouwwerken. Lees meer over deze scanner en de andere scanners van Leica op de pagina Leica laser scanner.

Wat kost een Leica C10 scanner?

De Leica C10 is een ‘ouder’ type scanner van Leica. Toch zou het geen slechte keuze zijn om deze scanner aan te schaffen. Het werkgebied is echter door de komst scanners zoals P40 en RTC wel wat smaller geworden. Nieuwe scanners op de markt zorgen er natuurlijk wel voor dat een scanner zoals de Leica C10 inmiddels relatief goedkoop aangeschaft kan worden. En dat is natuurlijk wel weer een groot voordeel want de C10 kostte ooit €85.000,-. Wij denken dat de prijs van deze scanner nu rond de €15.000,- mag zijn.

Partnerprogramma

PelserHartman brengt gebouwen en objecten in kaart, we meten en tekenen. Veel bedrijven hebben de behoefte om delen van ons werk, zelf in eigen huis uit te voeren. Daarom bieden wij een verdieping van onze service aan. Wij geven instructie over het in kaart brengen van gebouwen en objecten en adviseren over de meest geschikte meet- en tekenmethoden voor uw situatie. We adviseren in de aanschaf van meetsystemen en geven instructies en trainingen. Daarnaast kun je bij ons een laserscanner huren.

3 laserscanners leica c10

Leica C10 met externe camera optie.

Wanneer je bij ons een laserscanner huurt, profiteer je van onze complete service. Wij bieden ondersteuning afhankelijk van uw behoefte, van instructie over het gebruik tot het huren van de scanner inclusief operator. We adviseren je ook in de aanschaf van meetsystemen. Je bent bij ons aan het goede adres voor:

 • Laserscanner huren
 • Instructeur + laserscanner huren
 • Operator + laserscanner huren
 • Registreren en verwerken pointclouds
 • Advies in software & hardware
 • Aanschaf pointcloudsoftware
 • Aanschaf laserscanner

Waarom laserscannen?

Een laserscanner meet 50.000 tot 2.000.000 meetpunten per seconde, afhankelijk van het type scanner. Het bereik van een high-end laserscanner kan wel 6 kilometer zijn, maar de meeste terrestrial laserscanners meten tot 300 meter afstand gerekend vanaf de standplaats van de scanner. Met laserscannen genereer je een volledig 3D-beeld (puntenwolk of pointcloud) van de werkelijke “as-built” situatie. Je mist geen detail meer en zal nooit meer terug hoeven keren om iets na te meten. Je neemt de werkelijke situatie als het ware mee naar kantoor. Daar kun je met de puntenwolk aan de slag om 2D of 3D-tekeningen of fotorealistische viewers en visualisaties te maken. Laserscannen is een meetmethode om complexe, grote of moeilijk bereikbare objecten nauwkeurig vast te leggen, bijvoorbeeld; bruggen, tunnels, gebouwen, terreinen, archeologie, installaties en industrie.

Externe camera bij Leica C10 kopen

Een onderschatte meerwaarde van laserscanning is de truview. Zonder een lijn te tekenen kan de scanopname  fotorealistisch en webbased bekeken worden. Men kan meten in de viewer en bestanden koppelen aan het 3D viewermodel. De gemiddelde phase scanner levert alleen data voor een zwart-wit-viewer. De pulse scanners Leica C10 en Leica C5 hebben geïntegreerde camera’s. Hierdoor kan men een viewer in kleur maken die redelijk fotorealistisch is. Hieronder zie je een voorbeeld van een dergelijke kwaliteit.

leica truview kerk

Hoge resolutie 3D viewers met externe camera op C10 en C5

De kwaliteit en snelheid van de interne camera’s van Leica C10 en de P-serie zoals P40 is niet al te best. Leica heeft hiervoor een oplossing bedacht die meteen ook de kwaliteit van de foto-opname en 3D viewers zoals de Leica Truview verbeterent. Het is mogelijk om de externe spiegelreflex camera Canon EOS 60D bovenop de scanner te plaatsen. Leica 3D scanner externe cameraDe externe camera kit is een accessoire voor de Leica ScanStation C10/C5. Met deze accessoire kan de laser scanner full-dome foto’s maken door een Canon EOS 60D camera te koppelen. De kleuren van de hoge resulotie spiegelreflexcamera kunnen gebruikt worden voor het inkleuren van de scandata en het maken van hoge resolutie Truview beelden. Door de hoge resolutie en kwalitatief goede camera beelden wordt de gekleurde scanbeelden en Truviews nog sprekender dan deze waren met de beelden van de interne camera.

Installatie externe camera op scanner

De EOS 60D camera (hierna aangeduid als externe camera) wordt aangebracht met de externe camerabeugel bovenop de ScanStation C10/C5 en verbonden met de laser scanner via USB. Na installatie dient een kalibratie te worden uitgevoerd om de camera kalibratieparameters te bepalen. Na de kalibratie kan de externe camera worden gebruikt om automatisch full-dome beelden te maken. Een MultiAfbeelding gemaakt door de Canon EOS 60D camera bestaat uit zes 18-megapixel foto’s. Het maken van een afbeelding set duurt ongeveer een minuut. Daarna worden de beelden  opgeslagen in dezelfde database als beelden genomen door de interne camera en kan worden geïmporteerd in Cyclone software op dezelfde wijze als de beelden van de interne camera.

Kenmerken externe camera op Leica C10 en C5

 • Directe aansturing vanuit de scanner software (ook voor de kalibratie)
 • Gebruik van een hoge resulotie spiegelreflexcamera (18 megapixel) voor beelden met zeer veel detail en mooie kleuren
 • Volledige integratie bij de verwerking, dus op dezelfde manier de beelden verwerken als met de interne camera van de C10/C5
 • Beschikbaar vanaf de C10/C5 firmware versie 2.7 (ook op de C5 mits de interne camera optie geactiveerd is) en Cyclone versie 7.4.
 • Er kan een standaard Canon EOS60D camera gebruikt worden met Sigma Fish eye lens.
 • Leica Geosystems levert een upgrade kit voor de scanner bestaande uit de bevestigingsbeugel, USB kabel en koffer.

Alles over 3D scanners van Leica

Wil je meer weten over de scanners van Leica Geosystems? Lees dan verder op de pagina Leica laser scanner.

× Direct Whatsapp contact!