3D laserscannen heeft directe en indirecte voordelen in het totale bouwproces. Unieke concepten van PelserHartman 3D measuring solutions helpen bestaande objecten snel, accuraat en compleet in kaart te brengen.

Voordelen 3D scannen

Directe voordelen 3D scannen ten opzichte van traditioneel inmeten.

Z+F-IMAGER-5010CInmeten met behulp van een 3D laserscanner is niet goedkoper dan traditioneel inmeten. Ook is het niet veel duurder. Inmeten op basis van 3D technologie kost in principe hetzelfde, of iets meer als een traditionele inmeting. Het biedt wel een groot aantal extra voordelen in het totale bouwproces. Deze voordelen wegen absoluut op tegen eventueel hogere (onverwachte) kosten.

 • Het is Foutloos 1. Resultaat van de 3D Laserscan is de exacte maatvoering van alles. De laserscanner vangt het totale gebouw in een wolk van meetpunten. Je kunt niets vergeten en hoeft daardoor nooit terug voor aanvullende metingen (ervaring leert dat hier gemiddeld 10 – 25% verborgen kosten zitten).
 • Het is Foutloos 2. Laserscannen voorkomt interpretatiefouten in de maatoverdracht tussen meten en modelleren /tekenen met alle relevante voordelen.
 • Snellere inmeting, korte tijd op locatie. Tot wel 50% sneller op locatie ten opzichte van traditioneel meten, vooral bij meerdere unieke ruimtes en bij scheefstand. Dit is een voordeel wanneer de gewenste tijd op locatie zo kort mogelijk moet zijn.
 • Fasering tekenwerk. Tekenwerk kan eenvoudiger gefaseerd worden wanneer men werkt met een pointcloud. Door optimaal te scannen is later opschakelen naar een hoger LOD niveau goed mogelijk. Voordeel is dat daardoor de kosten gefaseerd kunnen worden.
 • Onderlegger voor 2D en 3D tekenwerk. De pointcloud kan je rechtstreeks als onderlegger gebruiken in vele tekenprogramma’s zoals bijvoorbeeld AutoCAD, REVIT en Sketchup. De pointcloud is een 3D inmeting die zowel voor 2D als 3D tekenwerk gebruikt kan worden.
 • Je hoeft nooit meer terug. Als later in het proces duidelijk wordt dat andere doorsneden nodig zijn, hoef je niet terug naar de locatie. Je kunt dit rechtstreeks uit de pointcloud halen, gewoon vanachter je bureau. Dit levert een flinke kostenbesparingen op het meetwerk.

Centrale maatvoering

De 3D scan is inzetbaar voor alle partijen in het bouwproces.

 • Centrale Maatvoering levert een aantoonbare kostenbesparing op de meetkosten van 25-50%.
 • Door centrale maatvoering verklein je de kans op faalkosten door ‘mismatch’ van verschillende metingen van meerdere partijen tot een minimum.

Scan-to-BIM

Scan-to-BIM: sneller modelleren door middel van slimme automatisering.

 • PelserHartman besteedt veel tijd aan innovatie op het gebied van Scan to BIM. Onze partners maken gratis gebruik van onze kennis en kunde. Dit levert een aantoonbare besparing op ´leergeld´.
 • De kwaliteit van een 3D scan is voor een leek lastig vast te stellen. Wij doen daarom onderzoek naar een eventuele scannorm.
 • Scan to BIM in de huidige (halfautomatische) staat levert al een aantoonbare kostenbesparing op de tekenkosten van 10-30%. Dit geldt zowel voor 2D als 3D tekeningen.
3D model in pointcloud

Dit 3D model is direct in de pointcloud getekend. Overtekenen is niet meer nodig en het sluit beter aan.

Je hoeft niet alles (direct) te tekenen

Tekenen en modelleren is nog steeds het duurste onderdeel van het ‘as-build’ proces. Door gebruik te maken van producten die geautomatiseerd op basis van een pointcloud kunnen worden gemaakt, levert dit een aanzienlijke besparing op de tekenkosten.

Voorbeelden zijn:

 • Een fotorealistische viewer of orthofoto, eventueel in kleur kan direct dienen als documentatie.
 • Viewers waarin gemeten kan worden kunnen (voorlopig) dienen ter vervanging van een 3D model.
 • Viewers en walk-throughs/visualisaties waarin nieuwe ontwerpen kunnen worden toegevoegd besparen modelleertijd- en geld.
 • Controle en clash-detection tussen pointcloud en nieuwe elementen is mogelijk.

Professioneel

Het gebruik van 3D scantechnologie wordt als erg professioneel gezien door opdrachtgevers.

Uw bedrijf onderscheidt zich door het inzetten van de nieuwste technologie op dit gebied. Laserscandata of Pointclouds worden door opdrachtgevers geassocieerd met innovatie en professionaliteit. Dit kan een groot concurrentievoordeel opleveren. Een samenwerking met PelserHartman kan je hierbij snel vooruit helpen.

× Direct Whatsapp contact!