Blog

Z+F Imager 5016 3D laserscanner

  |   Meetapparatuur en tools

Er is een nieuwe 3D laserscanner op de markt: de Z+F Imager 5016. De 5016 is de opvolger van de 5010-serie en heeft een aantal aantrekkelijke verbeteringen. De laserscanner is kleiner en lichter, maar de kwaliteit lijdt daar niet onder, integendeel.

De Z+F 5016 3D laserscanner heeft verdubbelde meetafstand ten opzichte van de 5010-serie en biedt een lager ruisniveau. Een nieuwe functie is de ingebouwde LED verlichting die echter wel alleen van toegevoegde waarde is op afstanden binnen 10 meter van het object. Als klap op de vuurpijl heeft deze scanner ook nog eens de snelste interne HDR-camera ter wereld. En dat vinden wij wel een erg groot voordeel!

Specificaties Z+F Imager 5016

De specificaties van de Z+F Imager 5016 zijn op het eerste gezicht indrukwekkend:

 • Klein formaat en lager gewicht van 6,5 kg (excl. accu's)
 • 30% kleiner dan 5010C en 5010X
 • Verdubbelde meetafstand t.o.v. 5010X: 360 meter
 • Verbeterde optica voor lagere ruis-niveaus en snellere scans
 • Snelle HDR-camera met geïntegreerde LED-spots
 • Mogelijkheid om thermische camera te installeren
 • Klasse 1 'eye safe' laser voor omgevingen met publiek
 • IP 54 bescherming tegen spatwater en stof
 • Intern 'navigatiesysteem' voor registreren, met barometer, gps, kompas en versnellingssensor
 • Groot 5,7 inch touchscreen
 • 128 GB interne opslag
 • Extra optie voor data-overdracht: SD-kaart (128 GB)
 • Kleinere, hot-swappable batterijen (de scanner hoeft dus niet meer uitgeschakeld te worden om de accu te kunnen wisselen).

Compacte 3D scanner

De Z+F Imager 5016 is duidelijk gebouwd voor gebruiksgemak. Het beschikt over een nieuw design dat lichter en compacter is, met ergonomisch geplaatste handgrepen. Dit zorgt dat het scanner in de praktijk makkelijker op een hoog statief te monteren is. Omdat de handgreep zich niet boven de scankop bevindt, heeft de Imager 5016 een zeer groot blikveld van 360° x 320°.

Het compacte ontwerp maakt de scanner ook klein en licht genoeg voor gebruik in kleine ruimtes. Een bijkomende voordeel is dat de scanner ook makkelijker mee kan in de handbagage wat met veel andere high-end scanners lastig georganiseerd kan worden. Een vaak gehoorde klacht bij high-end 3D scanners is "dat hij zo zwaar is". Dat heeft echter meestal wel een goede reden (meer gewicht betekent vaak meer processors en een goede compensator), maar dat betekent niet dat er wellicht niet wat afgeschaafd kan worden. Deze scanner past prima in een rugzak dat natuurlijk een groot voordeel is bij buitenlandprojecten.

Nieuw compact ontwerp voor de Z+F Imager 5016, met ergonomisch geplaatste handgrepen voor veelzijdig en gemakkelijke gebruik.

Nieuw compact ontwerp voor de Z+F Imager 5016, met ergonomisch geplaatste handgrepen voor veelzijdig en gemakkelijke gebruik.

Z+F Imager 5016 high-end 3D scanner

Ondanks het nieuwe, lichtere ontwerp blijft de Z+F Imager 5016 een high-end scanner. Het is Z+F zelfs gelukt de scanner aanzienlijk te verbeteren. De nieuwe scanner heeft een maximale meetafstand van 360 meter, tegenover +/- 180 meter voor de 5010-modellen. De optica is ook sterk verbeterd, waardoor ruis verminderd wordt. De scantijd is verkort ten op zichte van de 5010 serie. Scannen met kleurenfoto's gaat extreem snel.

Lees hier meer over het belang van hoge datakwaliteit.

Snelste interne HDR-camera ter wereld

De ingebouwde HDR-camera is zeer snel. Een volledige HDR-panorama van 80 Megapixel wordt in 3:30 minuten gemaakt. Dit is de kortste opnametijd voor ingebouwde HDR-camera in terrestrial 3D laserscanners ter wereld. Gecombineerd met een zeer snelle scantijd is de 5016 bij uitstek geschikt om gekleurde, geometrisch correcte data te verkrijgen.

3D scanner met ingebouwde verlichting

Bij het maken van gekleurde pointclouds lopen we vaak tegen het probleem van te weinig omgevingslicht aan. Het meeslepen van verlichtingen en het regelen van elektriciteit kost veel tijd. Ook kost het maken van goede HDR-foto's veel tijd in slecht verlichtte omgevingen. Dit samen verhoogt de kosten aanzienlijk, waardoor vaak afgezien wordt van een gekleurde pointcloud. De Z+F Imager 5016 heeft ingebouwde LED-verlichting. Dit is een zeer welkome verbetering. De 5010-serie had al een LED-accessoire, maar dat had niet onze voorkeur. De ingebouwde LED-verlichting heeft een effectief bereik van 10 meter. We zullen in de praktijk moeten zien of dit voldoende is voor metingen in grote ruimtes. We verwachten wel dat dit werkbaar zal zijn met onze workflow voor het maken van orthofoto's op korte afstand zoals bij het inscannen van archeologie. Daarom zijn we nieuwsgierig naar de impact op de accu's. Gelukkig zijn deze op de 5016 hot-swappable waardoor de scanner niet tussentijds uitgeschakeld hoeft te worden.

De Z+F Imager 5016 is uitgerust met een snelle HDR camera. De scanner heeft ingebouwde LED-verlichting om snel accuraat gekleurde pointclouds te maken.

De Z+F Imager 5016 is uitgerust met een snelle HDR camera. De scanner heeft ingebouwde LED-verlichting om snel accuraat gekleurde pointclouds te maken.

Gebruiksvriendelijke 3D scanner

In vergelijking met grote scanners zoals de P-serie van Leica was de 5010-serie al de gebruiksvriendelijke high-end 3D scanner. Z+F heeft dat met de Imager 5016 nog even een stapje verbeterd. In de praktijk maken de hot swappable accu's een verschil. Het verwisselen van de accu was geen groot probleem, maar het aan- en uitzetten van de scanner verstoorde toch de workflow.
Het interne 'navigatiesysteem' was al aanwezig in de 5010X, maar belooft een stapje verbeterd te zijn. De scanner 'weet' door de combinatie van barometer, gps, kompas en versnellingssensor waar hij is ten opzichte van de vorige scanpositie. Dit maakt de registratie makkelijker. Een deel van de scans kan hiermee automatisch geregistreerd worden.

Touchscreen voor makkelijke bediening

De Imager 5016 heeft verder een 5,7 inch touchscreen, vergelijkbaar met een grote smartphone. Dit is niet essentieel, maar we verwachten in de praktijk dat dit de bediening een stuk handiger maakt. Ook belooft de dataoverdracht makkelijker en sneller te worden. De SD-card, Wifi a/n/g op 2,5 en 5 GHZ en de verbeterde Scout-software dragen hier aan bij.

Het nieuwe ontwerp van de Z+F Imager 5016 bevat een grote 5,7 inch touchscreen.

Het nieuwe ontwerp van de Z+F Imager 5016 bevat een grote 5,7 inch touchscreen. Het compacte ontwerp heeft toch ruimte voor 2 hot swappable accu's en een intern 'navigatiesysteem' voor snelle registratie.

Eerste indruk Z+F Imager 5016

De eigenschappen van de Imager 5016 klinken zeer bekend. Het is een doorontwikkeling van de zeer goede Imager 5010-serie, aangevuld met slimmigheden die concurrerende high-end 3D scanners al boden. Z+F heeft precies de zaken opgepikt waarvan in in de praktijk denkt: "Dat had net even beter gekund."

De combinatie van een kleinere body, lichter gewicht, een beter ergonomisch ontwerp en een groter bereik biedt veel nieuwe mogelijkheden. Gekleurde pointclouds zien er erg goed uit en de scantijd is vele malen korter dan bij andere scanners met een interne kleurencamera. De datakwaliteit is erg goed. Zoals we van deze Duitse scannerfabrikant gewend zijn. De LED functionaliteit is erg handig. Scannen in onverlichte ruimtes is natuurlijk altijd mogelijk. Maar een gekleurde pointcloud krijgen zonder gesjouw met externe lampen is door de LED-verlichting een erg bruikbare oplossing.

Z+F Imager 5016 kopen

Denk je er voor die tijd aan om de Z+F 5016 of een andere high-end 3D scanner te kopen, neem dan contact met ons op via +31 73 613 5729. Wij adviseren graag omtrent de aanschaf van een 3D scanner.