Daktekeningen of 3D modellen van kappen maken, om bijvoorbeeld installaties onder de kap te kunnen ontwerpen, kost veel tijd en levert naar verhouding weinig op. Traditioneel inmeten van kapconstructies is lastig en zeer arbeidsintensief en kappen tekenen neemt veel tijd in beslag. Dakconstructies scannen is completer en makkelijker. Verder hoeft niet alles meer getekend te worden door slimme automatiseringen. Je hoeft zelfs helemaal niets meer te tekenen als je wilt weten of nieuwe installaties wel onder de kap passen.
Daktekeningen of kaptekeningen maken kost veel tijd en moeite. Traditioneel inmeten van de vele houten onderdelen is lastig. De ruimte is vaak slecht verlicht, waardoor het risico op fouten en ongelukken groter is. De rolmaat of disto is niet goed afleesbaar en je moet erg uitkijken waar je loopt. Veel oude zolderverdiepingen kennen looppaden zonder randbeveiliging, gemaakt van planken die op plafondhangers liggen. Een misstap kan schade aan het plafond en ongelukken tot gevolg hebben.
Ook opgenomen in deze blogpost:
- Film clash detection tussen pointcloud en 3D model in Navisworks.
- Handige online viewer Truview Global. Bekijk pointclouds en 3D modellen overal.
- Film uitleg 3D viewer Leica Truview.
Ruimten onder kap vaak hoog en moeilijk begaanbaar
Ruimten onder de kap zijn vaak hoog en moeilijk begaanbaar, waardoor het nemen van de juiste maat lastig is. Een traditionele inmeting vanuit lastig bereikbare posities onder de kap levert incomplete en foutgevoelige meetresultaten. Het is daardoor nagenoeg onmogelijk om een goede kaptekening te maken waarop alle houtconstructies staan. 3D laserscanning biedt hier de oplossing en is uitermate geschikt voor het veilig en comfortabel inmeten van kapconstructies.
Installaties vaak onder de kap bij herbestemming monumenten
Bij herbestemming van een monumentaal pand wordt de ruimte onder het dak vaak gebruikt voor de plaatsing van nieuwe installaties. Installaties onder de kap bestaan uit grote onderdelen die niet makkelijk ter plekke aan te passen zijn. Vooraf moet de kap zorgvuldig ingemeten worden, om problemen bij het plaatsen te voorkomen. De dakconstructie 3D scannen is dan de beste oplossing.
Met 3D scannen hoeven wij maar 1 keer op locatie te meten. Een laserscanner kan meten in het donker, dus er is geen extra verlichting nodig. Na het scannen kan iedereen van achter zijn bureau de laserscans, oftewel de pointcloud, van de locatie bekijken. Men kan zelf onderdelen meten en er zelfs in modelleren. Daarvoor is tegenwoordig geen dure software of een zware computer nodig. In principe zou de pointcloud eenvoudig overgetrokken kunnen worden in een tekenprogramma, maar het kan nog makkelijker. Verderop in deze pagina vind je een werkende online scanviewer, waar direct te zien is of het allemaal wel past zonder dat iemand ook maar iets van de kap getekend of gemodelleerd heeft. Wanneer iedereen ook nog eens met dezelfde meetdata werkt, sluiten werkzaamheden van verschillende partijen perfect op elkaar aan.
Kaptekening maken is duur en omslachtig
Een 2D kaptekening maken is duur en omslachtig. Door de onregelmatige vorm en de vele houten balken moet er heel veel gemeten en getekend worden. Voor installaties onder de kap zal een 2D tekening echter nooit helemaal kunnen voldoen. Dakhoeken zijn nergens exact hetzelfde en de kapconstructie heeft veel verschillende kleine en grote houten delen. Een kap is veel beter in kaart te brengen met een 3D model. Met de juiste meettools is dit een eenvoudige klus.
Handige online 3D viewer
Bekijk en meet zelf alle onderdelen van de kapconstructie
PelserHartman kan de dakconstructie scannen en de pointcloud van de kapconstructie aanleveren in combinatie met een 3D viewer. Deze betaalbare optie is een uitkomst in veel situaties. Met een online viewer kunnen ook partijen zonder dure modelleersoftware meekijken en zelf onderdelen opmeten. Ook is de viewer altijd en overal beschikbaar op de tablet of smartphone, bijvoorbeeld tijdens een bouwoverleg. De juiste viewers kunnen naast de pointcloud ook werken met 3D modellen. Hierdoor kan een 3D model bekeken worden in de gescande omgeving. Iedereen kan zelf een eenvoudige, visuele clash detection doen.
De pointcloud is natuurlijk ook te importeren in de meeste 3D tekenprogramma’s, maar de viewer blijft handig. We merken in de praktijk dat tekenaars tijdens het modelleren nog steeds onze 3D viewer ernaast gebruiken voor een goed overzicht. Neem contact met ons op als u wilt starten met het werken met 3D viewers, maar nog twijfelt welke viewer de beste is voor uw situatie. Hieronder staat alvast een online viewer die u zelf kunt testen.
Zelf meten en kijken
In onderstaande viewer kunt u rondkijken en direct zelf meten. Er kunnen ook opmerkingen geplaatst worden, wat handig is om gegevens en inzichten met een andere partij te delen. Het grote voordeel van een viewer als deze is dat niet alles getekend hoeft te worden. De dakconstructie is al gevangen in een pointcloud. Door een 3D model van de installaties onder de kap te importeren, kunnen we zien dat de installatie op verschillende plaatsen door de kapconstructie heen gaat.
3D scan dakconstructie: Niet alles hoeft getekend te worden!
Integratie 3D model installaties met pointcloud
De onderstaande film geeft uitleg over de werking van de Leica Truview. Het voorbeeld in de film laat tevens de slimme combinatie van 3D scans en 3D modellen in een viewer zien. U ziet hier ongekleurde scans van de kap van een historisch pand en het 3D ontwerpmodel van de nieuwe luchtkanalen. Wanneer u dit ziet, kunt u zich afvragen waarom de kapconstructie nog getekend zou moeten worden. Door de combinatie van pointcloud en 3D model kunt u zelf visueel een clash detection doen in de viewer. U kunt zelf op deze manier de vraag beantwoorden; “Past het wel?”.
Past het wel?
Clash detection met pointcloud in Navisworks
Om problemen in het werk nog beter te voorkomen, kan vooraf een automatisch clash detection gedaan worden van alle geplande aanpassingen. Een clash detection was voorheen alleen mogelijk met 3D solid models. Tegenwoordig hebben we ook oplossingen om te clashen met een pointcloud. Met een clash detection van 3D solid models op een pointcloud wordt direct duidelijk waar de nieuwe elementen botsen met de bestaande situatie, zonder eerst de hele bestaande situatie te hoeven modelleren. Dit bespaart veel tijd en vermindert het risico op fouten tijdens het uitwerken.
In de onderstaande film leggen we uit hoe clash detection in de praktijk werkt:
Past het wel? Met een clash detection van 3D solid models op een pointcloud wordt direct duidelijk waar de nieuwe elementen botsen met de bestaande situatie. Hiervoor hoeft de bestaande situatie niet eerst helemaal gemodelleerd te worden.
Orthofoto van pointclouds
Toch iets op papier hebben? U hoeft nog steeds niets te tekenen.
Wanneer u persé iets op papier moet hebben, betekent dat nog steeds niet dat er getekend moet worden. Vooral bij kapconstructies is de mogelijkheid van orthofoto’s van de pointcloud erg waardevol. Daarbij hebben we een automatisering om van de orthofoto een eenvoudige lijntekening te maken, indien dat gewenst is. Dus ook wanneer u een tekening nodig heeft, hoeft u niet meer te gaan tekenen. Het voorbeeld hieronder laat een orthofoto van een deel van een kerktoren zien. De eerste afbeelding is een orthogonaal aanzicht (de orthofoto) van een gekleurde pointcloud. De afbeelding daaronder laat een tekening zien die automatisch gegenereerd is uit deze orthofoto.
Aan de slag met pointclouds
Download onze pointclouds en test deze zelf in uw tekensoftware
Wilt u testen of uw software kan werken met pointclouds? Op onze download pagina kunt u een kleine testset downloaden met de meest gebruikte poinctloud-formaten. Op onze Truview server vindt u een voorbeeld van een 3D scan van een dak. U kunt daarin direct zelf de afstanden en hoeken meten, zonder aanvullende software.
Alles over 3D scanviewers
Wilt u meer weten over de verschillende 3D viewers? Ga naar de speciale pagina 3D pointcloudviewers en Truview.
Meer weten over het 3D inmeten van kapconstructies of de voordelen van scannen voor installaties? Bel direct +31 73 613 57 29. Alvast meer weten over 3D scannen? Lees dan onze whitepaper 3D scannen basics.