Home » Projecten » 3D inmeten en tekenen kap Conservatorium hotel Amsterdam

3D inmeten en tekenen kap Conservatorium hotel Amsterdam

In opdracht van Conservatorium BV heeft PelserHartman de complexe houten kapconstructie van het pand aan de Van Baerlestraat te Amsterdam 3D-ingemeten. Strukton Bouw & Vastgoed verbouwde het rijksmonument  tot het 5-sterren Conservatorium hotel.

De voormalige Rijkspostspaarbank wordt gerestaureerd, gerevitaliseerd, uitgebreid en krijgt een zeer hoog afwerkingsniveau. Digitaal 3D inmeten gebeurt in dit soort gevallen steeds vaker met 3D laserscanners.

Conservatorium Hotel Amsterdam
Conservatorium Hotel in Amsterdam

3D inmeting ruimten onder de kap

Om een goed beeld te krijgen van de beschikbare vrije ruimte onder de kapconstructie is Pelserhartman gevraagd om snel een volledige 3D inmeting te doen van een deel van de zolder van het Conservatorium hotel te Amsterdam. Aan de hand van deze metingen is inzichtelijk gemaakt wat de mogelijkheden van de ruimte zijn en welke indelingen men kan maken. Het is tevens een controle van het reeds gemaakte ontwerp. Wij voeren het 3D digitaal inmeten uit met behulp van laserscanners zoals de Leica C10 en de Z+F IMAGER 5010C.

De volledige opname vond plaats in een kleine dag. Van de verkregen gegevens maakt PelserHartman zeer snel en accuraat een 3D-solid maken, wat de architect (OIII Architecten Amsterdam) hielp om de hotelkamers en badkamers onder de complexe kapconstructie te ontwerpen.


3D model van de ruimtes onder de kap van het Consevatoriumhotel

Film Conservatorium hotel en Clash-detection

Verbouwing Conservatorium hotel Amsterdam duurste ooit

Bron: Het Parool

AMSTERDAM. In een tijd dat vijfsterrenhotels een ster van de gevel halen en de vooruitzichten voor de hotellerie het dramatische voorbij zijn, lijkt het bepaald moedig om een luxehotel te bouwen.

Het ‘Stradivarius’ krijgt 125 kamers in het monumentale deel van het gebouw. Daar komt ook, op de bel-etage parallel aan de Van Baerlestraat, een overdekte winkelpassage met vier topzaken. Op de binnenplaats van het gebouw wordt een twintig meter hoge glazen kubus gebouwd, waarin receptie, liften, lobby en brasserie zijn ondergebracht. Daar komt ook de hoofdingang van het hotel, inclusief voorrijweg.

Lees meer over onze meettechnieken en andere gerealiseerde projecten.

NIEUWSTE PROJECTEN

Inzet drones en laserscanners voor de instandhouding van vitale infrastructuur

Dagelijks rijden zo’n 56.000 voertuigen over de Volkerakbrug, een onmisbare schakel tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant. Om de brug tot aan de vervanging constructief veilig te houden, voerde de combinatie Arup Iv Wagemaker in opdracht van Rijkswaterstaat diverse inspecties uit. Wij werden ingeschakeld om met onze expertise drone en 3D laserscanning opnames te maken en deze data fotogrammetrisch te verwerken tot een 3D- model.  

300GB aan drone-en laserscandata in een 3D-model

Om de brug volledig en veilig in kaart te brengen zonder verkeershinder, hebben wij een gedetailleerde fotogrammetrische opname van de brug uitgevoerd. Onze specialisten hebben deze drone-inspectie van voorbereiding tot uitvoering verzorgd. Daarbij hebben we aanvullende hoogwaardige 3D laserscans gemaakt om de 3D weergave te verbeteren. Vervolgens hebben we de scans en duizenden hoge resolutiefoto’s verwerkt tot een gedetailleerd 3D model van maar liefst 300 gigabyte. Een waardevolle basis voor de analyse van de actuele staat van de brug.

Samenwerken in één webomgeving

Het door ons gecreëerde 3D-model is via de applicatie van Twinsity toegankelijk gemaakt voor alle betrokken partijen. Zo kunnen de ingenieurs, de aannemers en Rijkswaterstaat snel en efficiënt samenwerken op basis van geleverde data. Het 3D-model zorgt voor het overzicht. Klik je een punt in het 3D-model aan, dan zie je op het platform automatisch de bijbehorende hoge resolutie foto’s. Ideaal voor inspectiemogelijkheden. 

AI als versneller van innovatie

De combinatie onderzoekt hoe slimme technologie hun werk kan versnellen. Zo experimenteren zij met AI om schades automatisch te herkennen en daarmee hun resources gerichter en efficiënter in te zetten. Het door ons geleverde gedetailleerde model dient hierbij als essentiële input.

Meer weten over onze inmeetdiensten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van inmeten met drones voor jouw infrastructuur- of bouwproject? Onze specialisten staan voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op om de opties te bespreken.

80.000 m² Jaarbeurs hallen Utrecht 3D vastgelegd voor duurzame herontwikkeling

Koninklijke Jaarbeurs investeert de komende jaren in de aanpassing en toekomstbestendigheid van het vastgoed, met een focus op efficiënter ruimtegebruik, een aantrekkelijkere uitstraling en duurzame oplossingen. Deze herontwikkeling gebeurt modulair en gefaseerd, zodat de exploitatie van evenementen en beurzen ongestoord doorgang vinden en de bezoekerservaring optimaal blijft. Om dit te kunnen realiseren is een betrouwbaar digitale as-built model onmisbaar. PelserHartman is daarom ingeschakeld om een deel van het complex in te meten en te modelleren in een 3D BIM. Een groot project van 80.000 m2 waar onze expertise en capaciteit perfect tot hun recht komen.

Efficiënt en strategisch 3D laserscannen van de Jaarbeurs

Bij een project van deze omvang komt meer kijken dan alleen het inzetten van enkele laserscanners. We hebben voor elk deel van het complex gekeken naar de meest efficiënte en slimme manier van meten, aansluitend op het einddoel. Het grootste deel is ingemeten met statische 3D laserscanners. Deze bieden hoge nauwkeurigheid en detail, perfect voor het ontwikkelen van een BIM. Alleen het congresdeel hebben we mobiel gescand. Dit deel van het gebouw wordt volledig gestript en alleen de hoofdconstructie blijft behouden. Hier is mobile scanning de perfecte oplossing voor. Die keuze lijkt misschien technisch, maar het is vooral strategisch. Het maakt ons werk sneller en efficiënter, zonder in te leveren op kwaliteit. 

Gekleurde 3D laserscandata (pointcloud) van het Jaarbeurs complex

In totaal hebben we ongeveer 2.000 scans gemaakt in 16 mandagen. We combineren ervaring met capaciteit: meerdere scanoperators en high-end laserscanners en een slim gedetailleerd meetplan. We weten wat nodig is om betrouwbare data te leveren voor dit soort grootschalige projecten door onze jarenlange ervaring, expertise en op maat aanpak.

Een betrouwbaar 3D BIM model als basis voor de toekomstplannen

Wat we opleveren is niet alleen een pointcloud gemaakt met laserscanners, maar ook een 3D REVIT LOD300 BIM MODEL. Dit model vormt de digitale as-built weergave (Digital Twin) van de bestaande situatie van de Jaarbeurs. Zowel binnen als buiten, inclusief het terrein en de daken. Het model is accuraat, compleet en betrouwbaar en dient als één centraal BIM model voor alle betrokken partijen als basis voor de bouwplannen.

Een goed BIM model maakt samenwerken makkelijker. Ontwerpers, constructeurs, installateurs en beheerders werken allemaal vanuit hetzelfde digitale bestand, met dezelfde informatie. Dat voorkomt fouten, bespaart tijd en zorgt voor meer grip op het proces.

Daarnaast gaat het model ook gebruikt worden voor beheer en onderhoud. Via Autodesk Construction Cloud is het model altijd en overal toegankelijk. Zo kan iedereen het model bekijken, plannen maken, toetsen en keuzes onderbouwen op basis van actuele en precieze data.

3D bim pointcloud combinatie
3D BIM model op basis van gekleurde pointcloud

Nauwkeurige data als fundament voor gefaseerde transformatie

De herontwikkeling van het Jaarbeurs complex gebeurt niet in één keer. Sinds het oorspronkelijke masterplan in 2022 werd herzien, is er gekozen voor een gefaseerde aanpak. In plaats van een grootschalige herontwikkeling wordt nu gekozen voor een stapsgewijze vernieuwing van het complex. Er wordt gekeken naar het renoveren van bestaande hallen in plaats van volledige nieuwbouw. Deze manier van werken vraagt om nauwkeurige informatie op het juiste moment.

Met onze metingen en modellen leggen we het fundament voor alle ontwerp-, planning- en uitvoeringsplannen. Een solide, gedetailleerd en actueel fundament waarop vertrouwd kan worden. Dat is precies wat nodig is voor dit soort complexe, grootschalige en langlopende projecten.

Ter aanvulling op het 3D model maakt PelserHartman ook een NEN 2580 rapportage van circa 130.000 m², waardoor alle oppervlaktes eenduidig en conform norm inzichtelijk zijn.

3D laserscanning van de Jaarbeurs Utrecht

Zekerheid, snelheid en inzicht in complexe projecten

Bij PelserHartman leveren we maatwerk, afgestemd op het project, einddoel en de situatie. In het geval van de Jaarbeurs ging dat over veel vierkante meters en verschillende einddoelen en eisen van de data. Maar ook over snelheid, betrouwbaarheid en samenwerking.

Ben je ook bezig met een grootschalige herontwikkeling of renovatie? Of een ander (kleiner) project waar accurate data vereist is? Dan praten we graag verder over hoe wij jou kunnen helpen met jouw project. 

Documentatie erfgoed: Vredespaleis volledig 3D gedocumenteerd

PelserHartman heeft icoon Het Vredespaleis in Den Haag tot in detail vastgelegd. Met behulp van onze 3D laserscanners hebben we een gedetailleerde digitale kopie van dit bijzondere erfgoed gerealiseerd. Deze documentatie biedt tal van mogelijkheden voor dit belangrijke Haagse monument.

Vredespaleis 3D scanning
3D laserscanning met lange afstand scanner van het Vredespaleis in Den Haag

Het Vredespaleis

Het Vredespaleis in Den Haag is een internationaal icoon van vrede en recht. Het werd gebouwd tussen 1907 en 1913 en werd gefinancierd door de Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie. Het gebouw huisvest het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, het Permanent Hof van Arbitrage, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en de Bibliotheek van het Vredespaleis. Het architectonische ontwerp combineert neorenaissance en gotische elementen. Deze stijlen dragen bij aan de indrukwekkende uitstraling van het gebouw.

Vredespaleis pointcloud
Gekleurde pointcloud van het Vredespaleis in Den Haag

Waarom 3D laserscannen van erfgoed?

Monumentale gebouwen zoals het Vredespaleis zijn omvangrijk, complex en van groot historisch belang. Waarheidsgetrouwe 3D documentatie is daarom essentieel. 3D laserscannen is hiervoor bij uitstek de beste en meest nauwkeurige methode. PelserHartman zet deze techniek in bij zowel grote als kleine monumenten. De meetdata die hierdoor ontstaat kan worden gebruikt voor:

Documentatie: Vaak ontbreken tekeningen of zijn ze verouderd, waardoor er onvoldoende bruikbare informatie beschikbaar is. Dankzij 3D laserscannen is echter altijd de juiste en nauwkeurige informatie beschikbaar. Het levert nauwkeurige meetdata op van o.a. alle complexe vormen en ornamenten. Deze methode garandeert een correcte maatvoering. Indien gewenst kunnen op basis van de meetdata 2D tekeningen of 3D (BIM) modellen / Digital Twins gemaakt worden.

Beheer & onderhoud: De data kan door alle betrokken partijen gebruikt worden voor beheer en onderhoud toepassingen. Hierdoor hebben alle partijen dezelfde betrouwbare bron van informatie. De virtuele weergave van het gebouw helpt met het maken van inspecties en onderhoudsbeslissingen.

Restauratie, renovatie of verbouwing: Elk detail van een gebouw is met laserscanning nauwkeurig vast te leggen. Deze informatie is van belang voor bijvoorbeeld het maken van plannen en uitvoeren van mogelijke restauratiewerkzaamheden.

orthofoto Vredespaleis
Orthogonaal aanzicht van de pointcloud van de gevel van het Vredespaleis

Onze aanpak bij documentatie erfgoed

Voor dit project hebben we zowel het interieur als het exterieur van het Vredespaleis gescand, met speciale aandacht voor alle details, monumentale elementen en moeilijk bereikbare plaatsen. Dit hebben we gedaan door het inzetten van statische 3D laserscanners. Door het maken van een scanplan hebben we het project efficiënt kunnen inmeten. Niet alleen de grote zalen en gangen zijn gemeten, maar ook de kleinere ruimtes, trappenhuizen, kelders en zolders. Bijna 1.700 losse scanposities zijn samengevoegd tot één geheel met als resultaat een geregistreerde gekleurde pointcloud. Hierdoor is er een volledige digitale kopie van het Vredespaleis ontstaan die als basis kan dienen voor vele toepassingen.

Expertise in documentatie erfgoed

Bij PelserHartman hebben we ruime ervaring met het in kaart brengen van monumentaal erfgoed van groot tot klein. Inmiddels hebben we meer dan 2000 monumenten ingemeten. We begrijpen de unieke uitdagingen die gepaard gaan met het werken aan historische gebouwen en hebben de expertise en apparatuur om deze projecten succesvol uit te voeren. Bekijk bijvoorbeeld onze projecten bij Paleis ’t Loo en het Binnenhof voor een indruk van ons werk.

Monitoring op maat voor Visbank Heusden

De gemeente Heusden heeft PelserHartman ingeschakeld bij de restauratie van de historische Visbank in Heusden. De restauratie betreft onder andere het herstellen van kolommen en funderingen van de Visbank. Middels een nauwkeurige nulmeting en periodieke monitoring houden we eventuele bewegingen en zakkingen in de gaten gedurende de restauratiewerkzaamheden. Om dit uit te voeren hebben we een monitoringsplan op maat gemaakt voor de Visbank. Na goedkeuring van alle betrokken partijen zijn we in de zomer van 2024 begonnen met het uitvoeren van de werkzaamheden.

3D scanning als nulmeting voor monitoring Visbank

Voordat de restauratiewerkzaamheden begonnen zijn, hebben we 3D scans van de Visbank gemaakt met onze high-end 3D laserscanners. Deze scans brengen bestaande vervormingen en eventuele kritieke punten in kaart en dienen als documentatie van de situatie voorafgaand aan de werkzaamheden. De 3D scans bieden een visueel en maataccuraat beeld. Met deze scans kunnen we een deformatieanalyse uitvoeren, waarbij zowel scheefstand als zakking inzichtelijk worden gemaakt ten opzichte van een theoretisch vlakke of rechte situatie. Deze gedetailleerde informatie helpt bij het detecteren van mogelijke risico’s en het plannen van bijkomende meetpunten indien nodig.

pointcloud visbank heusden monitoring
Ongekleurde pointcloud gezien vanaf de waterzijde

Laagfrequente monitoring Visbank

Voor de monitoring van de Visbank maken we gebruik van laagfrequente monitoring. Hierbij hebben we een nulmeting uitgevoerd door het plaatsen van meetpunten (bolprisma’s). In de eerste drie maanden zullen we maandelijks de meetpunten inmeten, daarna om de drie maanden. Na een jaar wordt geëvalueerd wat de frequentie moet worden. Er zijn inmiddels 59 meetpunten boven- en onderaan de gevel geplaatst om zowel zakking als scheefstand te kunnen monitoren. De meetpunten meten we met hoognauwkeurige total station apparatuur. Hierdoor kunnen we eventuele bewegingen van de structuur als gevolg van omgevingsfactoren, zoals veranderingen in de waterstand, temperatuur en werkzaamheden, te detecteren.

monitoring pelserhartman
Total station meting bij de Visbank in Heusden

Hoogfrequente monitoring

Tijdens risicovolle funderingswerkzaamheden kunnen we hoogfrequentie monitoring inzetten om de veiligheid en stabiliteit van de Visbank te waarborgen. Een automatisch gestuurde total station meet de meetpunten elke minuut, elk uur of meerdere keren per dag. De gegevens worden naar een online platform verzonden. Bij overschrijding van bepaalde waarden worden alarmsignalen verstuurd. Dit systeem stelt ons in staat om eventuele bewegingen direct te detecteren. Hierbij kunnen we de staat van de Visbank tijdens risicovolle werkzaamheden goed in de gaten houden.

Ongekleurde pointcloud bovenaanzicht
Ongekleurde pointcloud bovenaanzicht

Monitoringsdiensten van PelserHartman

Bij PelserHartman bieden we uitgebreide monitoring diensten voor gebouwen en omgevingen. Ons doel is om schade door bouwwerkzaamheden, transport, en veranderingen in waterstanden en bodem te minimaliseren. We specialiseren ons in het vastleggen van bewegingen en vervormingen, verzakkingen en trillingen door middel van nulmetingen, continu monitoring en geavanceerde sensortechnieken. Voor onze klanten, zoals aannemers, overheden en bouwmanagers, leveren we op maat gemaakte monitoringsplannen gebaseerd op grondige risicoanalyses. Hierdoor kunnen preventieve maatregelen worden genomen om veiligheid en stabiliteit te waarborgen. Zo’n op maat gemaakt monitoringsplan was ook van toepassing bij de Visbank.

Total station meting achterzijde van de Visbank
Total station meting achterzijde van de Visbank

Conclusie

Het monitoringsplan voor de Visbank in Heusden is bedacht om zowel de situatie voorafgaand aan de restauratiewerkzaamheden van het bouwwerk te documenteren als om de eventuele bewegingen tijdens de restauratiewerkzaamheden te monitoren. De combinatie van een gedetailleerde 3D scan, laagfrequentie monitoring en eventuele hoogfrequentie monitoring voor en tijdens risicovolle werkzaamheden stelt ons in staat om een compleet en nauwkeurig beeld te krijgen van eventuele bewegingen. Heb je zelf een project waarbij monitoring een rol kan spelen? Neem dan contact met ons op.

3D laserscannen voor restauratie Grote Kerk Elburg

Bij PelserHartman hebben we onlangs een bijzonder project afgerond: het 3D laserscannen van de Grote Kerk in Elburg. Dit project, in opdracht van de Hervormde Gemeente te Elburg en in samenwerking met Buro STIEL, heeft als doel de restauratiewerkzaamheden aan een drietal gewelfvelden voor te bereiden. Deze gewelfvelden dienen als proef voor de toekomstige integrale restauratie van de kerk. Door gebruik te maken van high-end 3D laserscanners registreren we nauwkeurige data van zowel het interieur als het exterieur van de kerk, inclusief de zolders boven de gewelven. Het eindproduct omvat elf stuks orthofoto’s en een gedetailleerde gekleurde pointcloud.

Grote Kerk Elburg gekleurde pointcloud
Gekleurde pointcloud Grote Kerk Elburg

Historie Grote Kerk Elburg

De Grote Kerk Elburg, ook bekend als de Sint-Nicolaaskerk, is een monumentale kerk die werd voltooid in 1450. Het pseudobasilieke bouwwerk is door de eeuwen heen verschillende keren gerestaureerd. Maar zoals bij veel historische gebouwen zijn de originele bouwtekeningen vaak verloren gegaan of niet accuraat. Dit is ook het geval bij de Grote Kerk. De beschikbare tekeningen zijn niet accuraat en daarom onbetrouwbaar voor de restauratiewerkzaamheden. Met een 3D meting door middel van 3D laserscanners wordt de kerk nauwkeurig digitaal in kaart gebracht.

orthofoto pointcloud
Orthofoto vooraanzicht Grote Kerk Elburg

Digitaal vastleggen van de Grote Kerk

Voor dit project hebben we gekozen voor 3D laserscanning vanwege de precisie en snelheid die deze technologie biedt. Onze high-end 3D laserscanners plaatsen we op verschillende locaties in en rondom de kerk. Deze scanners leggen miljoenen meetpunten per seconde vast, wat resulteert in een gedetailleerde ‘pointcloud’. Deze pointcloud is een verzameling van miljoenen punten die samen een exacte digitale weergave van de kerk vormen.


Het gebruik van 3D laserscanning is cruciaal bij monumentale kerken omdat traditionele meetmethoden vaak tekortschieten. Vroegere restauraties en aanpassingen kunnen afwijkingen hebben veroorzaakt die met het blote oog moeilijk te detecteren zijn. Door de inzet van 3D laserscanning kunnen we deze afwijkingen nauwkeurig vastleggen en in kaart brengen. PelserHartman heeft jarenlange ervaring met het inmeten van monumenten, waaronder kerken en kloosters, wat ons in staat stelt om dit soort projecten relatief makkelijk in kaart te brengen.

Doorsnede pointcloud
Doorsnede pointcloud Grote Kerk Elburg

Het belang van pointclouds en orthofoto’s

De pointcloud is de basis van waaruit we diverse producten kunnen maken, waaronder orthofoto’s. Een orthofoto is een nauwkeurige 2D projectie van de pointcloud. Deze foto’s zijn essentieel voor het maken van gedetailleerde tekeningen die nodig zijn voor restauratiewerkzaamheden. Voor de Grote Kerk Elburg leverden we elf orthofoto’s, die elk een specifiek deel van de kerk nauwkeurig in beeld brachten.

orthofoto Grote kerk Elburg
Orthofoto van binnenzijde van de kerk.

Orthofoto’s en pointclouds spelen een belangrijke rol in het restauratieproces. Ze bieden visuele en meetbare data die gebruikt kan worden door architecten, ingenieurs en restaurateurs. Dit zorgt ervoor dat alle betrokken partijen beschikken over dezelfde, nauwkeurige informatie.

Conclusie

De gedetailleerde orthofoto’s en pointclouddata die voortkomen uit het 3D laserscannen van de Grote Kerk Elburg vormen een solide basis voor de geplande restauraties. Door gebruik te maken van accurate 3D laserscanners en onze uitgebreide ervaring zorgen we ervoor dat de juiste data beschikbaar is voor Buro STIEL voor de restauratieplannen. Heb je ook een project waarbij nauwkeurige inmeting en documentatie vereist zijn? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Vraag nu een offerte aan of neem contact met ons op.

Exact vastleggen perronkappen Nijmegen en geen copy-paste bij 3D BIM model

Hoe kun je 4136 unieke constructieonderdelen van 700 meter monumentale stationsoverkappingen demonteren, restaureren, monteren en weer op de exacte locatie terugplaatsen? Met deze vraag klopte Qumey bij PelserHartman aan. Samen bedachten we een slimme oplossing om alle te restaureren elementen exact in te meten, te modelleren in een 3D BIM model en te coderen. Hierdoor is de positie van elk element, maar ook iedere schuinte en scheefstand, digitaal vastgelegd. Na demontage en restauratie kunnen de perronoverkappingen weer teruggeplaatst worden op de exacte originele positie. 

Monumentale perronkappen met grote historische waarde

Onderdeel van de grootscheepse verbouwing van het Centraal Station Nijmegen is het opknappen en restaureren van de historische perronoverkappingen. Deze karakteristieke en monumentale perronkappen zijn meer dan 130 jaar oud. Tijdens de hevige gevechten van Operatie Market Garden in 1944 brandde het station volledig af. Alleen buitenmuren, tunnels en de perronoverkappingen bleven overeind staan. De kappen waren echter wel flink beschadigd. Hoog tijd voor een grondige restauratie en renovatie dus. 

3D meten met hoog statief
3D meten met hoog statief

Toekomstbestendig maken Station Nijmegen

Bijna alle perronkappen worden aangepakt. Ze worden gedemonteerd, gecontroleerd en waar nodig gerestaureerd. De grote uitdaging zit hem in het feit dat alle onderdelen na de restauratie weer op precies dezelfde plek moeten komen en weer perfect moeten aansluiten. Een mooie klus voor PelserHartman waarmee we bijdragen aan het eerherstel en toekomstbestendig maken van deze mooie perronkappen. 

Slimme oplossing meten, modelleren en coderen

Samen met Qumey heeft PelserHartman een oplossing bedacht om deze restauratie succesvol en gestroomlijnd te laten verlopen. Wij hebben in het verleden de perronkappen van de stations in Groningen, Leeuwarden en Roosendaal digitaal 3D ingemeten en weten daardoor waar we op moeten letten. Qumey is in de laatste jaren uitgegroeid tot een gedegen partner van railinfra partijen als het gaat om herstel- en renovatiewerk aan spoorbruggen en perronkappen. Onze gezamenlijke ervaring bleek de goede combinatie te zijn om deze puzzel op te lossen. De afzonderlijke puzzelstukken zijn de onderdelen waaruit de perronoverkappingen zijn opgebouwd. Deze werden exact ingemeten en in het coördinatenstelsel geplaatst zodat de stukken na de restauratie weer op de originele positie teruggezet kunnen worden. De codering zorgt ervoor dat ieder onderdeel terug te vinden is. Alle onderdelen kunnen hierdoor als een ‘Ikea-bouwpakket’ weer gemonteerd worden. 

Detail 3D BIM model
Detail 3D BIM model

Alles draait om nauwkeurig meten en vastleggen

Met 3D laserscanners en hoognauwkeurige total stations zijn miljoenen metingen uitgevoerd om de perronkappen in detail vast te leggen. Daarnaast hebben we onze meetdata gerefereerd aan het plaatselijk bekendgemaakte coördinatenstelsel. Ieder onderdeel van de overkapping is hierdoor in X-, Y- en Z-richting vastgelegd binnen dit stelsel. Dit is van essentieel belang om alle onderdelen na restauratie weer correct te kunnen terugplaatsen. Het resultaat van alle metingen is een gekleurde pointcloud. Hierop worden alle onderdelen van de overkappingen gemodelleerd.

Scanoperator die 3D meting met high-end Leica RTC360 laserscanner maakt op Station Nijmegen.
3D meting met high-end Leica RTC360 laserscanner

Modelleren en coderen in BIM-modelleersoftware

De pointcloud van de stationsoverkappingen is de ideale basis om een 3D BIM model te maken. De vorm en afmetingen van alle overkappingsonderdelen zijn als een digitale kopie in de vorm van miljoenen coördinaten vastgelegd. Om deze in de volgende stappen van het restauratieproces bruikbaar te maken voor alle betrokken partijen worden de onderdelen afzonderlijk gemodelleerd in een BIM modelleersoftwarepakket. In dit geval Revit. Dit proces heet scan-to bim. In een 3D BIM model worden niet alleen de vorm en geometrie vastgelegd. Het BIM is ook geschikt om ieder onderdeel te coderen. Ieder object heeft een unieke codering gekregen. En omdat het object is vastgelegd in het coördinatenstelsel is daarmee ook de positie vastgelegd.

Screenshot gekleurde pointcloud en 3D BIM model in Revit modelleersoftware
Screenshot gekleurde pointcloud en 3D BIM model in Revit modelleersoftware

Geen copy-paste bij 3D BIM model

Deze opdracht wijkt af van ‘de standaard’ modelleeropdracht waarbij we vaak wat meer schematiseren en gebruik maken van repetitie. Om een werkbaar model te krijgen, worden wanden en vloeren regelmatig ‘recht’ gemodelleerd, ondanks dat we weten dat er een schuinte of scheefstand is. Uiteraard wordt dit vooraf goed doorgesproken met de opdrachtgever. In het geval van het station in Nijmegen zijn we juist wel schuintes en scheefstanden precies gaan modelleren conform de werkelijkheid. Immers moeten de onderdelen na de restauratie weer exact passen en op de originele positie teruggeplaatst worden. 

Zeker geen repetitie!

Op het eerste oog lijkt er veel repetitie te zitten in de constructie. Echter doordat niet alles perfect recht staat en alle knooppunten uniek zijn, is iedere kolom, ligger, koppelingsplaat etc. afzonderlijk gemodelleerd. Weinig copy-paste dus. De doorbuiging van een lange ligger is daarentegen voor deze exercitie van ondergeschikt belang en is daarom niet gemodelleerd. Het gaat voornamelijk om de aansluitingen en natuurlijk om het hoofddoel; zorgen dat alles straks weer past!

3D BIM model detail van een perronconstructieknooppunt
3D BIM model detail van een perronconstructieknooppunt

Meer dan 4.000 unieke objecten

Wanneer je alle perronoverkappingen achter elkaar zou zetten dan kom je uit op een lengte van meer dan 700 meter aan constructie. Een flinke uitdaging om te meten én te modelleren. Inmiddels zijn er al meer dan 4.000 unieke constructieonderdelen gemodelleerd en gecodeerd. 

3D BIM model Station Nijmegen
3D BIM model Station Nijmegen

Slimme oplossing nodig?

Heb je ook een slimme meet- of modelleeroplossing nodig bij jouw project. Neem contact op met PelserHartman en maak een afspraak

Scan-to-BIM rijksmonument St. Petrus Klooster

Het Rijksmonument St. Petrus Klooster in Udenhout wordt gerenoveerd in opdracht van ASVZ. PelserHartman heeft de bestaande situatie van het klooster in kaart gebracht met behulp van 3D laserscanning en omgezet naar een 3D BIM model. Ofwel scan-to-BIM. Deze informatie is essentieel voor het Bossche architectenbureau De Twee Snoeken voor het opstellen van een renovatieplan dat recht doet aan de historische waarde van het gebouw en tegelijkertijd voldoet aan de eisen van de moderne tijd. 

High-end 3D laserscanning voor renovatie

Bij PelserHartman maken we gebruik van high-end 3D laserscanners om nauwkeurige metingen van gebouwen te maken. Voor het St. Petrus Klooster hebben we deze technologie ingezet om gedetailleerde, gekleurde pointclouds te creëren. Deze pointclouds vormen een digitale kopie en nauwkeurig documentatie van de huidige indeling en staat van het gebouw. Het op deze manier inmeten is een belangrijke stap in het renovatieproces en komt ten goede aan het behoud van dit bijzondere gebouw.

Gekleurde pointcloud St. Petrus Klooster

Meten is weten bij historische panden

Het inmeten van een rijksmonument zoals het St. Petrus Klooster vereist een hoge mate van nauwkeurigheid. Deze eeuwenoude gebouwen zijn vaak in verschillende periodes aangepast, waardoor de bestaande tekeningen vaak onvolledig of verouderd zijn. De gedetailleerde pointcloud die we hebben gemaakt biedt hiervoor de oplossing. Het dient als basis voor het maken van een 3D BIM model

3D BIM model St. Petrus Klooster

Bij PelserHartman hebben we inmiddels meer dan 25 jaar ervaring met het inmeten van monumentale panden. We hebben alle verschillende meetsystemen en modelleermethoden in huis om de juiste as-built 3D Revit- en Archicad-modellen te maken. Onze meetgegevens worden gebruikt voor het maken van tekeningen en modellen, het controleren van modellen, het maken van scheefstand analyses, oppervlakte certificaten en het monitoren van vervormingen en zakkingen van gebouwen.

Opengewerkte weergave dakconstructie 3D BIM model St. Petrus Klooster

Scan-to-BIM rijksmonument

Door de data uit de 3D laserscanner in Revit om te zetten naar een 3D model met een Level of Detail (LOD) 300, hebben we een betrouwbare weergave van de bestaande situatie gecreëerd. Dit model biedt inzicht in de huidige situatie en indeling van het gebouw, waarop de architecten weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Daarnaast maakt het gebruik van dit model het mogelijk om de renovatieplannen optimaal af te stemmen. Het zorgt ervoor dat alle betrokken partijen, van architecten tot aannemers, toegang hebben tot dezelfde betrouwbare informatie.

Dwarsdoorsnede 3D BIM model St. Petrus Klooster

Slim renoveren met 3D technologie

Het project van het St. Petrus Klooster laat zien hoe geavanceerde scan-to-BIM technologie kan worden ingezet bij de renovatie van monumentale gebouwen. Deze combinatie van deze technologie en expertise van PelserHartman heeft geleid tot een succesvolle inmeting en modellering van het St. Petrus Klooster, waarmee een solide basis is gelegd voor de geplande renovatie. 

Ontdek de mogelijkheden van 3D laserscanning. Neem vandaag nog contact op!

PH BLOG

NIEUWSTE BLOGPOSTS IN KENNISBANK

  • Recent zijn we een strategisch partnership aangegaan met Roodenburg, een gerenommeerd installatiebedrijf gespecialiseerd in hoogstaande klimaatinstallaties.