In deze video over 3D laserscanning en pointclouds, belicht Jeroen Pelser, directeur innovatie PelserHartman, de volgende onderwerpen:

  • Hoe werkt 3D laserscanning?
  • Wat is de workflow wanneer je gaat scannen?
  • Wat zijn pointclouds en hoe werkt pointcloudregistratie in Cyclone?
  • Wat zijn de toepassingen van 3D scannen en het werken met pointclouds in de industrie of de bouwsector?


3D scannen is een onderdeel van 3D Inmeten 

Veel mensen denken dat een scanner een camera is, maar dat is niet zo. Een scanner is een meetinstrument dat meetpunten maakt. Er bestaan veel verschillende soorten scanners voor allerlei toepassingen. De output kan enorm verschillen in kwaliteit. Dat kun je in de video zelf ook goed zien. En dat is best verwarrend, want alle pointclouds zien er vaak even mooi uit. De verschillen in kwaliteit van data spreken echter boekdelen.

Wat kun je met laserscandata?

  • 2D en 3D tekeningen maken
  • Bestaande 3D modellen controleren
  • Reversed engineering (bijvoorbeeld om bepaalde onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn na te maken)
  • 3D viewers maken van de scandata (zo kan iedereen de scans zien en gebruiken)
  • Clash detections uitvoeren om te kijken of iets wel past
  • Deformatieanalyses maken (om te kijken of iets vervormd is)
  • Simulaties en visualisaties maken

Scandata registreren in het programma Cyclone van Leica Geosystems

We kijken in de video 3D laserscanning en pointclouds ook naar geregistreerde laserscandata. We openen eerst één laserscan gemaakt vanaf één positie met het programma Cyclone van Leica. Wanneer je inzoomt kun je goed zien dat het echt een wolk van coördinaten betreft. Ook al heeft de scan kleur, het heet toch een ongekleurde pointcloud.

Vanaf verschillende posities worden scans gemaakt. Wanneer je al die losse pointclouds samenvoegt, oftewel registreert, dan zie je het totale bestand dat bestaat uit meerdere scans en miljoenen meetpunten. Er is automatisch een 3D onderlegger ontstaan van de werkelijke situatie.

Foto’s maken met een scanner

Een scanner kan een (foto)realistische weergave van de werkelijkheid maken. Daarvoor maakt de scanner foto’s na uitvoeren van de inmeting. Door deze foto’s krijgen de miljoenen meetpunten fotorealistische kleuren. Het blijven echter wel meetpunten, het zijn geen foto’s!

Hoe kun je de datakwaliteit van een pointcloud beoordelen?

video 3d laserscannen en pointclouds: hoe beoordeel je de datakwaliteit van een pointcloud?

fig 1. afwijking individueel meetpunt

Een pointcloud ziet er eigenlijk altijd fantastisch uit, maar toch zijn er grote kwaliteitsverschillen. Er treedt vaak al verwarring op voordat er überhaupt met scannen is gestart. Dat gaat over de de begrippen nauwkeurigheid (maat accuratie) en resolutie. Als mensen vragen “Hoe nauwkeurig is een pointcloud?’ dan bedoelen ze meestal de resolutie (afstand tussen twee meetpunten) – maar hiermee wordt de mate van detail bedoeld. De maataccuratie zegt iets over de nauwkeurigheid van ieder individueel punt.

Wat is range noise?

video 3d laserscannen en pointclouds: wat is een noise sandwich

fig 2. ‘noise sandwich’ – 3D pointcloud

In de video over 3d laserscannen en pointclouds kun je zien dat de ‘noise sandwich’ gaat over de mate van ruis; de pointcloud ‘sandwich’ of de ‘dikte van een pointcloud, en die is eigenlijk het allerbelangrijkste. Daar ontstaat best wel wat data kwaliteit verschil per type scanner. Bij sommige high-end scanners kun je de ruis onderdrukken door een hogere kwaliteitsinstelling.

Pointcloud dekking

In deze video 3D laserscanning en pointclouds behandelen we ook de pointcloud dekking. De scanner kijkt nergens doorheen, dus je moet altijd op meerdere plekken scannen. Scan je maar van een plek, dat heb je een lage dekking. Ga je vanuit meer hoeken scannen dan vergroot je de dekking – en zo ook de kwaliteit -van je pointcloud. Helemaal zonder ‘zwarte gaten’ scannen is in de praktijk niet mogelijk.

Werkwijze wanneer je gaat scannen

Begin met het maken van een scanplan en bereid je goed voor. Op locatie maak je de individuele scans. Daarna worden de scans samengevoegd – dat heet registreren. Dat wordt gedaan met rekenpakketten zoals Leica Cyclone. Vervolgens voert PelserHartman nog allerlei controles en validaties uit. Alleen zo kun je een scan van topkwaliteit garanderen. Na een omzetting naar bijvoorbeeld een Recap Formaat, E57 of een LGS-file is de data klaar voor gebruik. Dan kun je aan het werk met bijvoorbeeld met modelleren in jouw tekensoftware.

Maken van 3D viewers

Het is mogelijk om (online) viewers zoals de Leica Truview Enterprise, of de Jetstream Viewer te maken. Hiermee kunnen de gemaakte scans 3D bekeken worden. De viewers hebben de functie van een fotoboek waarin aantekeningen gemaakt kunnen worden. Ook kun je hier zelf maten in meten.

Meer leren over 3D scanning met uniek introductieprogramma

Wil je nog meer leren over 3D scannen? Meld je dan voor 17 april aan voor het introductieprogramma 3D scannen in de industrie. Je ontvangt nog 3 van deze gedetailleerde video tutorials en cases van gerenommeerde bedrijven uit de industrie. Onze partner Leica Geosystems stelt je in staat om 2 weken lang gratis software te gebruiken zodat je zelf thuis kunt oefenen. Tijdens de kennissessie verloten we een pilotproject t.w.v. € 2500. Wanneer de kennissessie wordt gehouden is nog onzeker, maar wat in het vat zit verzuurt niet.

Meteen aan de slag? Vraag een pilotproject aan!

We hopen dat je wat hebt gehad aan de video over 3D laserscanning en pointclouds. Wil je niet wachten op het introductieprogramma en meteen aan de slag? Vraag dan een PelserHartman pilotproject aan. Volg ons op social media en schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je altijd de laatste informatie en blijf je op de hoogte van bijzondere aanbiedingen. Wil je meer lezen, neem dan een kijkje in onze kennisbank.