Blog

Pottenbakkerswerkplaats Kranenbreukershuis in Tegelen

  |   Algemeen

Kranenbreukershuis

Het rijksmonumentale Kranenbreukershuis in Tegelen staat al een halve eeuw leeg en is daardoor behoorlijk vervallen. Het achterste deel van de oude pottenbakkerswerkplaats uit 1767 stortte enige jaren geleden in.

PelserHartman bracht rijksmonument Kranenbreukershuis in kaart

PelserHartman bracht de actuele staat van dit rijksmonument in kaart. Het betreft een bijzondere opname. Veel onderdelen zijn beschadigd en er is sprake van grote vervorming. De opname bestond uit veel traditioneel en handmatig meetwerk en analyse van de bouwkundige structuren. De buitenmaten en scheefstanden zijn wel 3D gemeten. Ons team maakt de tekeningen, maar kan ook de 3D-coordinaten op een leesbare manier aanleveren. De opdrachtgever maakt dan zelf de tekening op basis van dit deelproduct.

De aanpak van dit werk komt overeen met een project dat wij deden in Holthees. We brachten daar de resten van kasteel Makken in kaart.

Monument gered van de ondergang

Het vervallen, rijksmonumentale Kranenbreukershuis in Tegelen is gered van de ondergang. Venlo heeft de oude pottenbakkerswerkplaats gekocht voor een ton. Het sinds 1767 in fases gebouwde Kranenbreukershuis aan de Hoekstraat is het enige rijksmonument in het oude dorpshart van Tegelen. Het staat al bijna een halve eeuw leeg en is daardoor behoorlijk vervallen. In 2002 stortte het achterste deel in. De Heemkundige Kring in Tegelen pleit al langer voor behoud van het historische gebouw dat in 1970 rijksmonument werd.

Lees verder op de pagina van Steunpunt Archeologie & Monumentenzorg (SAM) Limburg.

3,5 ton voor Kranenbreukershuis

Het Rijk stelt 3,5 ton subsidie beschikbaar voor de opknapbeurt van het rijksmonument Kranenbreukershuis in Tegelen.

TEGELEN - Eind 2009 kocht de gemeente Venlo het Kranenbreukershuis -dat toen op instorten stond- voor een ton.  De gemeente voerde een aantal noodreparaties uit om te voorkomen dat het pand verder in verval zou raken. Definitieve restauratie kost zo'n 8 tot 9 ton. Venlo is nog in onderhandeling met twee monumentenorganisaties over het herstel en overname van het Kranenbreukershuis. Welke bestemming het pand na restauratie moet krijgen, is nog niet bekend. Het Kranenbreukershuis stamt uit 1767 en deed achtereenvolgens dienst als brouwerij, pottenbakkerij en tabaksfabriek.