head_logoDeze pagina geeft informatie over een aantal 3D laser scanners van het merk Zoller+Fröhlich, beter bekend als Z+F. Ga naar de pagina 3D laserscanning voor algemene informatie over laserscanning.

Advies in aanschaf laserscanner

PelserHartman is gespecialiseerd in het 2D- en 3D-inmeten en uittekenen van bestaande gebouwen en objecten. Wij meten en tekenen zelf én ondersteunen bedrijven die delen van het meet- en tekenproces zelf willen uitvoeren. We adviseren daarbij in de aanschaf van scanners. Wij werken altijd met de beste apparatuur en de beste methoden om objecten in kaart te brengen.

Over Zoller+Fröhlich laserscanners

Het Duitse bedrijf Zoller+Fröhlich maakt verschillende soorten 3D en 2D scanners. Wij beperken ons op deze pagina tot de 3D scanners die het meest geschikt zijn voor toepassingen in de bouw- en industriewereld.

Z+F IMAGER 5016

Zoller Frohlich 5016 3D scanner

Het nieuwe ontwerp van de Z+F Imager 5016 bevat een grote 5,7 inch touchscreen.

De 5016 is de opvolger van de 5010-serie en heeft een aantal aantrekkelijke verbeteringen. De laserscanner is kleiner en lichter, maar de kwaliteit lijdt daar zeker niet onder. De 3D scanner heeft verdubbelde meetafstand ten opzichte van de 5010-serie en biedt een lager ruisniveau. Een nieuwe functie is de ingebouwde LED verlichting die echter wel alleen van toegevoegde waarde is op afstanden binnen 10 meter van het object. Als klap op de vuurpijl heeft deze scanner ook nog eens de snelste interne HDR-camera ter wereld. En dat vinden wij wel een erg groot voordeel!

Lees alles over deze scanner op de pagina Z+F Imager 5016 3D laserscanner.

Z+F IMAGER 5010C

Z+F IMAGER 5010C 3D laserscanner

De Z+F IMAGER 5010C 3D laserscanner.

Zoekt u een zeer snelle, lichtgewicht, waterdichte scanner voor het maken van schitterende opnamen en gekleurde pointclouds van een zeer hoge kwaliteit? Dan is de Z+F IMAGER 5010C een perfecte oplossing. Vooral wanneer de scanner ook nog tegen een stootje moet kunnen.

De IMAGER 5010C van Z+F is een razendsnelle, sterke 3D phase laserscanner. Het is precies dezelfde scanner als de Z+F 5010 maar dan met een interne camera. Het instrument beschikt over een hoge kwaliteit camera die full HDR panoramic beelden maakt tot 80 Mpixel per scan. De foto’s zijn zeer geschikt voor het maken van gekleurde pointclouds en orthofoto’s van hoge kwaliteit.

De scanner kan prima werken zonder gebruik te maken van targets. Daarbij heeft de scanner een zeer korte opstarttijd en een hele gebruiksvriendelijke bediening met een groot scherm en een mooie interface. Lees meer over de toegevoegde waarde van deze scanner op de pagina Z+F IMAGER 5010C 3D laser scanner.

Enkele kenmerken van de 5010C

 • Geïntegreerde gekalibreerde camera
 • Best balanced colour imagery door Z+F High Dynamic Range Technology
 • 80 Megapixel full panorama generation
 • Extreem hoge snelheid laser sensor
 • Total eyesafety garantie door laser class 1
 • IP 53 conformity: stof & water bestendig

Voordelen laserscanners 5010 en 5010C

 • Zeer breed inzetbaar.
 • Kunnen lastige en hoog reflecterende oppervlakten meten en zijn goed op korte en lange afstand.
 • Stof- en regendicht in tegenstelling tot andere merken (doorwerken in moeilijker omstandigheden).
 • Handvat zit vast en buiten het zicht van de laser (hierdoor is er minder risico van vallen).
 • Kleiner en lichter dan bv de C10 en de P20.
 • Past in de handbagage (dit bespaart erg veel kosten wanneer men ermee gaat reizen).
 • Software is veel gebruiksvriendelijker dan de software van andere merken.
 • Scannen kan zonder targets (bij gebruik van de juiste software).
 • De kosten voor kalibratie van zijn laag in verhouding tot andere merken.
 • De scanners hebben een compensator optie.
 • De recentste scanners kunnen eenvoudig op afstand bediend worden met een smartphone.
 • Z+F scanners worden geaccepteerd in branches met hoge eisen zoals forensic en industrie.

Vergelijking Leica HDS7000 en Z+F IMAGER 5010C

De HDS7000 is identiek aan de imager 5010. De imager 5010C is een imager 5010 met een interne camera. Als we kijken naar de hardware van de drie genoemde scanners dan zien we geen enkel verschil (Behalve het feit dat de imager 5010C als enige een interne camera heeft).

Verschil firmware HDS7000 en 5010

Op gebied van firmware (bedieningssoftware van de scanner) zijn er echter wel degelijk verschillen tussen de HDS7000 en de Z+F5010. Ontwikkelingen in de firmware vanuit Leica lijken stil te staan. De HDS7000 is daardoor minder gebruiksvriendelijk en heeft een aantal zeer interessante functies niet, die de Z+F5010 wel heeft. Dit heeft te maken met het feit dat Z+F de firmware voor haar scanners nog steeds verder door ontwikkelt. Zo heeft de Z+F5010 de mogelijkheid om op locatie tijdens het scannen al pre-registration uit te voeren. Hierdoor is de “scanplattegrond” al zien en kunnen scans meteen correct georiënteerd worden. Geen verschil in hardware tussen Leica en Z+F, maar dus wel verschil in gebruiksgemak en snelheid in de workflow.

Lees verder over de vergelijking tussen de Z+F IMAGER 5010C en de Leica HDS7000

Z+F IMAGER 5010X

De 3D scanner Z+F IMAGER 5010X is de eerste laserscanner die wist waar hij stond tijdens de scan en zelf scans registreerde tot een samengestelde pointcloud. De 5010X heeft een uniek navigatiesysteem waardoor het registratieproces van de scans al op locatie plaats kan vinden. Zelfs wanneer je binnen scant. Snel scannen en registreren zonder targets was al enige tijd mogelijk. Nu zal ook de dataverwerking op kantoor sneller verlopen waardoor veel kosten bespaard kunnen worden.

Lees verder op de pagina Z+F IMAGER 5010X 3D Laserscanner

Z+F IMAGER 5006h

Zoek je een sterke scanner in een lagere prijscategorie en heb je geen behoefte aan een interne camera? Kijk dan eens naar de Z+F IMAGER 5006h.

IMAGER-5006hDe Z + F IMAGER 5006h is een betrouwbare en betaalbare 3D phase laserscanner. Het is een zeer geschikt apparaat om te starten met laserscanning. De betrouwbaarheid van de Z+F IMAGER 5006h wordt gewaardeerd door gebruikers over de hele wereld. De scanner kan universeel gebruikt worden vanwege het stand-alone concept. De scanner kan op afstand bediend worden waardoor men ook prima kan scannen op instabiele ondergronden. Ideaal voor scannen op houten vloeren dus! De 5006h is bovendien zeer aantrekkelijk geprijsd. Download brochure  Z+F IMAGER 5006h (Engels)

Enkele kenmerken IMAGER 5006h

 • Bereik 79 meter
 • Hoge nauwkeurigheid
 • Meer dan 1 miljoen meetpunten per seconde
 • Werkgebied tussen de -10 en +45 °C
 • Field-of-view 310° x 360°
 • WLAN, voor bediening op afstand
IMAGER 5006h in Angkor Wat Cambodja

De Z+F IMAGER 5006h in Angkor Wat, Cambodja.

Film gekleurde pointcloud uit 5010C

De Z+F 5010C beschikt over een hoge kwaliteit camera die full HDR panoramic beelden maakt tot 80 Mpixel per scan. Het is mogelijk om 3D visualisaties en fly-throughs te maken van pointclouds die door het fotomateriaal gekleurd zijn. Onderstaande film laat hiervan een voorbeeld zien.

Meer weten over de scanners van Zoller+Fröhlich?

Neem dan direct contact met ons op! Bel PelserHartman 073-6135729