Voorbeelden orthofoto 3D scan

Een orthofoto is een 2D orthogonale of ‘haakse’ projectie van een object op schaal. Dit product wordt gebruikt als onderlegger voor het maken van restauratieplannen of om goede aanzichten te maken van gevels en archeologie. Daarnaast worden orthofoto’s veel gebruikt als onderlegger bij bouwhistorisch onderzoek en als documentatie. Wij maken orthofoto’s op basis van laserscandata.

Voorbeelden orthofoto 3D scan

Deze pagina laat verschillende voorbeelden van orthofoto’s zien. Je vindt meer informatie op de volgende pagina’s:

Op de pagina Downloads delen we naast grote orthofoto’s ook diverse 3D scan bestandsformaten en voorbeelden van 3D viewers.

Wat is een orthofoto?

Een orthofoto is een foto die geometrisch gecorrigeerd is. Daardoor hebben alle onderdelen op de orthofoto dezelfde schaal. Een orthofoto is dus eigenlijk een 2D foto op schaal die als onderlegger gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld voor het maken van een tekening van het bovenaanzicht van een terrein of object. Een orthofoto is echter niet per definitie een topview of luchtfoto. Het kan natuurlijk ook een horizontaal genomen foto zijn van een object. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gevelaanzicht.

Voorbeelden orthofoto oudste kerk Noorwegen

PelserHartman maakte een 3D inmeting van een gevel van de oudste kerk van Noorwegen in de stad Stavanger. De laserscanner maakte tevens een serie HDR foto’s. Deze foto’s zijn gebruikt om de wolk van meetpunten te kleuren. De verkregen gekleurde puntenwolk is geometrisch perfect. We hebben geen last van vervormingen door perspectief en lensbolling zoals bij ‘normale foto’s het geval is. De gekleurde pointcloud is daarmee de perfecte basis voor het maken van orthogonale projecties, oftewel ‘de orthofoto’s’. De scandata hieronder komt uit slechts één scan die gemaakt werd vanaf een enkele standplaats. De afbeelding daaronder laat het voorbeeld van orthofoto producten zien.

pointcloud kerk Noorwegen

orthofoto kerk Noorwegen

Een orthofoto kan 2D tekenwerk vervangen

De afbeelding hieronder laat zien dat een orthofoto van een verticale snede in een pointcloud een doorsnede-tekening kan vervangen. De orthofoto is immers zuiver orthogonaal (haaks) en bovendien op schaal.

Orthofoto_doorsnedeVoorbeelden orthofoto Van Gendt hallen Amsterdam

PelserHartman maakte een volledige 3D inmeting van de Van Gendt Hallen in Amsterdam. Het resultaat bestaat uit een geregistreerde pointcloud en orthogonale aanzichten van deze pointcloud op schaal. Dit zijn de zogenaamde orthofoto’s, zoals te zien in afbeelding hieronder.

Orthofoto van Gendt hallen

Voorbeelden orthofoto houten spantconstructie boerderij

PelserHartman kreeg de opdracht om de oudste boerderij van West-Europa (anno 1263) volledig te documenteren. We besloten om geen tekeningen te maken. In plaats daarvan maakte we op basis van de laserscandata gedetailleerde orthofoto’s van alle spanten en houtverbindingen.

Orthofoto spant

Voorbeelden orthofoto kerk

Hieronder zie je een orthofoto van de lantaarn van de Stevenskerk te Nijmegen.

Stevenskerktoren Nijmegen

 

3D Scannen vanaf een hoogwerker geeft minder goede data

Deze kerk in België is volledig gescand door ABT België, een partner van PelserHartman. Zij gebruikten onze scanner Z+F IMAGER 5010C. De laserscans van de kerk zijn gemaakt vanaf een hoogwerker. Dit betekent dat de scanner niet volledig stabiel en stil staat tijdens het scannen. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de pointcloud wat doorwerkt in de kwaliteit van de orthofoto. Onderstaand detail laat zien dan de orthofoto hierdoor wat minder scherp wordt.

Voorbeeld orthofoto kerk-Belgie-detail-713

Voorbeeld orthofoto archeologie

Onderstaande voorbeeld van orthofoto is gemaakt voor het project Schatkamer Domplein Utrecht II. Lees meer over dit project op de pagina Orthofoto archeologie Domplein Utrecht.

3279-orthofoto-domplein-713

De foto hieronder laat een detail zien uit de verzameling orthofoto’s die gemaakt zijn voor het project Domplein Utrecht.

3279-orthofoto-domplein-detail-713

Onderstaande afbeelding laat een orthofoto zien die gegenereerd is vanuit een gekleurde laserscan. Het betreft een ortho foto van een rotstekening in Egypte, de meting werd gemaakt door onze partners van Zoller en Fröhlich.

orthofoto-wandtekening-713

Voorbeelden Teylers museum Haarlem

De afbeelding hieronder toont de orthofoto die we maakten van een middeleeuws werkblad in het eerste en oudste museum van Nederland: Het Teylers museum te Haarlem.

 

ortho-foto-werkblad-teylers-713

De foto hieronder toont het deel van het proces waarin een orthofoto is gemaakt. Je ziet hier de stap waarin het orthogonale vlak is uitgelijnd op het onderdeel waarvan we de orthofoto hebben gemaakt.

ortho-foto-werkblad-teylers-713-2.jpeg

Voorbeelden onderlegger voor 2D tekenwerk

Onderstaande orthofoto’s zijn gemaakt om als hulpproduct te dienen bij het maken van 2D tekenwerk van de Kasbank in Amsterdam. We maakten verticale sneden in de pointcloud waarop de aanzichten van de binnenwanden te zien waren. Hiervan maakten wij met speciale software JPEG orthofoto’s op schaal. Deze zijn eenvoudig in te laden in AutoCAD. Vervolgens gebruikten we deze afbeelding als onderlegger om over te trekken.

Orthofoto-kasbank-713

Orthofoto-kasbank-detail-713

Zwart-Wit orthofoto vanuit programma LaserControl

OF-5010_LCR_ZW_713