Een gesprek over 3D laserscanning met Frans van Diepenbeek van Orangeworks uit Oss.
Ruwe bolster, blanke pit. Een no-nonsense en doelgerichte aanpak, goed luisteren naar de uitdagingen van de klant en zonder poespas problemen oplossen. Een aanpak die zowel Orangeworks als PelserHartman kenmerken. We spraken met Frans van Diepenbeek, een van de technische experts van het bedrijf Orangeworks, over passie voor je vak en over het inzetten van 3D scantechnieken voor de industrie. Deze case maakt deel uit een van een PelserHartman campagne over het inzetten van 3D scannen voor de industrie.
Orangeworks engineert en bouwt procesinstallaties voor de voedsel verwerkende industrie
Orangeworks ontwikkelt en bouwt procesinstallaties voor nationale en internationale opdrachtgevers in de food industry. Het bedrijf, gevestigd in Oss, heeft een indrukwekkende werkplaats van maar liefst 10.000 m2. De installaties worden vaak binnen Orangeworks gebouwd middels de vertical start-up methode. Deze methode verkort de implementatietijd op locatie bij de klant met 50%. Daarbij worden ook de las- en slijpwerkzaamheden op locatie gereduceerd met 90% van de normale hoeveelheid werk. Frans: “Dit is een grote meerwaarde voor onze klanten. Bestaande systemen kunnen langer in productie blijven, eventuele verstoring door nieuwe projecten wordt tot een minimum beperkt en de kans op incidenten in bestaande fabrieken wordt drastisch verkleind.”
Werkwijze Orangeworks
Frans: “We starten een opdracht met het goed in kaart brengen van de bestaande situatie met 3D scans. Zeker wanneer het gaat om een internationale klus, is het belangrijk dat de metingen kloppen. De installaties die we inmeten, zijn vaak al jaren geleden gebouwd en regelmatig aangepast, zonder dat dit gedocumenteerd is. Tekeningen zijn dan per definitie onbetrouwbaar. Dan is 3D scantechnologie de oplossing.”
Met behulp van de 3D scans wordt een exacte kopie van de locatie gemaakt
In de werkplaats wordt een kopie gemaakt van de locatie waar de installatie straks wordt ingebouwd. Binnen die setup wordt het nieuwe gedeelte ontwikkeld. Het nieuwe deel van de installatie – en de onderdelen – worden vervolgens weer eerst gescand en dan in logische modules verdeeld, verpakt en verscheept, een soort bouwpakket. Frans grapt: “We maken er eigenlijk een soort grote IKEA kast van met de 3D scans als handleiding.”
“We maken een groot bouwpakket, vergelijk het maar met een uit de hand gelopen IKEA kast”
De scans die Orangeworks in de werkplaats maakt, krijgen de installateurs op een iPad mee. Zo weten zij en de lokale partners precies wat er moet gebeuren. “Het in elkaar zetten van de installatie op locatie duurt zo nog maar 4 tot 6 weken. Heel vroeger was daar bijna een jaar voor nodig; onze concurrenten zijn ettelijke maanden aan het werk. 3D scanning technologie maakt de tijdsbesparing mogelijk! Wij kunnen echt niet meer zonder.”
“De scans helpen ons ook om te communiceren. Bijvoorbeeld wanneer een Chinese partner slecht Engels praat. Want iedereen spreekt beeldtaal!”
Frans weet het nog; de eerste 3D scans
Ongeveer 10 jaar geleden, toen het 3D scannen nog in de kinderschoenen stond, kwam Frans via het bedrijf Geotrade in contact met Jeroen Pelser. De concrete aanleiding was een project in Rusland. Frans had gehoord van de allereerste 3D kleurenscanner en wilde deze techniek inzetten voor dit project. Omdat PelserHartman altijd over de laatste en meest geavanceerde scanapparatuur beschikt, ging Jeroen Pelser met een van zijn scanners mee op reis.
Praktijkvoorbeeld: tekening versus de werkelijkheid
Frans vertelt lachend: “In Rusland maakten we zelf mee dat een ruimte fiks afweek van de tekeningen. Jeroen had de fabriek nauwkeurig ingescand. Toen we op kantoor de scans bekeken, had ik er grote twijfels over. Alle balken leken scheef geplaatst, terwijl je in de tekening zag dat alles recht had moeten zijn. Maar scans laten de werkelijkheid zien. Wat bleek: de hele balklaag was scheef gebouwd!”
Over de samenwerking met PelserHartman
Frans: “Bij PelserHartman werken ze altijd met de laatste apparatuur. Ze leveren scans van topkwaliteit. Bij andere bedrijven zijn de scans vaak minder van kwaliteit, monochroom en minder duidelijk. Het lezen van een scan van mindere kwaliteit kost veel meer tijd. Basis scans zijn monochroom en lastig om mee te werken. De engineer kan de scandata moeilijker gebruiken omdat het onduidelijker is. Dit zorgt weer voor meer onzekerheden en het risico dat iets net niet past. Dan komt de installatie in China aan en dan heb je een fiks probleem. Daarom werken wij altijd met PelserHartman. Want dat garandeert scans van de hoogste resolutie en met de helderste kleuren. Ik houd ervan hoe Jeroen met ons meedenkt. PelserHartman heeft ons zelf ook leren scannen. Zo kunnen we scans op locatie in het buitenland nu zelf uitvoeren.”
Orangeworks zet 3D scanning technologie in voor:
- In kaart brengen van bestaande gebouwen
- Exacte weergave van de installatie op locatie
- Nabouwen van de installatie in de werkplaats
- Ontwikkelen van nieuwe installaties
- Scannen van onderdelen en modules
- De 3D modellen zijn een vervanging van de paklijst voor de douane. Met de scan zie je exact wat er in een container zit en gaat deze makkelijker door de douane heen
- Bouwplan voor partijen op locatie in 3D scans. Want iedereen begrijpt de beelden zonder dat daar taal voor nodig is
- Inscannen van de nieuwe installatie op locatie voor onderhoud- en troubleshooting doeleinden
3D laserscannen voor de industrie
Werken zonder 3D scans is voor Orangeworks ondenkbaar geworden. Ben jij al aan de slag met 3D scanning in jouw bedrijf? Deze case maakt deel uit een van een PelserHartman campagne over het inzetten van 3D scannen voor de industrie. Wil je weten wat 3D scannen kan betekenen voor jouw bedrijf? Of heb je interesse in een pilotproject? Neem dan contact op met ons team.