PelserHartman maakt en levert pointclouds voor Revit. Deze inmeetdata is een wolk van miljarden meetpunten die gemaakt wordt door een 3D scanner. Onze klanten gebruikt onze pointclouds als onderlegger in Revit om 3D modellen te maken van bestaande gebouwen, installaties en andere objecten. We delen graag onze kennis. Deze pagina geeft informatie over het tekenen of modelleren met point cloud data in Revit en de functionaliteiten van het programma Recap.

Wij maken pointclouds voor Revit

PelserHartman meet gebouwen in met 3D laserscanners en maakt pointclouds voor Revit. Heb je een project waarbij de bestaande situatie ingemeten moet worden? En wil je dat wij voor jou een pointcloud maken? Vraag dan meteen een offerte aan voor het laten maken van een pointcloud.

Wij geven trainingen modelleren met pointclouds

Wil je zelf aan de slag met pointclouds in Revit en zelf 3D modellen maken van bestaande gebouwen, installaties of andere objecten? PelserHartman geeft trainingen modelleren met pointclouds in Revit. Al onze trainingen staan op de speciale pagina Training 3D scanning en pointclouds.

Het beste tekenprogramma voor 3D/BIM

Er zijn veel goede 3D teken- en modelleer programma’s op de markt. Voorbeelden zijn Revit, AutoCAD, ArchiCAD, Microstation, SketchUp, Vectorworks, Tekla, Inventor, HiCAD, BricsCAD en Solidworks. Ieder bureau heeft zo zijn eigen voorkeur als het gaat om de tekensoftware en het maakt steeds minder uit met welk pakket men tekent. Dit geldt echter alleen als het bureau alle werkzaamheden in eigen huis verricht en uitwisseling van gegevens met andere bureau’s niet zo’n grote rol speelt.

Pointclouds worden in BIM software Revit omgezet naar 3D modellen

Pointclouds worden in BIM software Revit omgezet naar 3D modellen

Let op gebruikte software in bouwkolom

Wij zijn van mening dat er eigenlijk geen slechte tekenprogramma’s meer bestaan, maar dat nu alles draait om uitwisselbaarheid en behoud van informatie. Bij deze keuze voor het bestandsformaat van het 3D BIM-model adviseren we vooral te kijken naar de software die bedrijven verderop in het traject gebruiken. Bestandsformaten zijn niet zomaar om te zetten. Wanneer dat wel kan, komen er toch nog extra kosten bij kijken. Daarbij is het zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten belangrijk om software te hebben die kan werken met 3D meetdata zoals pointclouds. Pointclouds vormen de basis van centrale maatvoering in BIM-projecten in de bouw. Hoewel de meeste programma’s claimen om te kunnen gaan met pointclouds, wijst de praktijk uit dat dit niet altijd direct werkt. Test daarom voor het maken van de keuze zelf of de gewenste pointcloud geïmporteerd kan worden. Vertrouw niet alleen op het verhaal van de leverancier van de software.

Ongekleurd RCP-pointcloud wordt Revit model

Ongekleurd RCP-pointcloud wordt Revit model

Inzet van pointclouds bij nieuwbouwprojecten

Het klinkt misschien in eerste instantie wat vreemd, maar 3D scanning kan ook een belangrijke rol hebben in nieuwbouwprojecten. Het is bekend dat veel bouwprojecten te maken hebben met hoge faalkosten bijvoorbeeld doordat nieuw te plaatsen elementen niet meer passen omdat de voorganger een fout heeft gemaakt in de maatvoering. Oftewel; het kan gebeuren dat het gebouw tijdens de bouw gaat afwijken ten opzichte van het ontwerp. Door het tussentijds controleren van de maatvoering van reeds gebouwde elementen kunnen dit soort problemen voorkomen worden. Pointclouds geven de mogelijkheid om snel een clashdetection uit te voeren tussen het theoretisch 3D model (het ontwerp) en de bestaande actuele situatie op een bepaald moment in het bouwproces.

3D tekenprogramma’s voor zware pointclouds

Revit, AutoCad, Inventor en Microstation kunnen al langere tijd goed overweg met pointclouds. Ook Archicad, Vectorworks, Tekla en Bricscad kunnen tegenwoordig goed overweg met laserscandata. Voor het populaire SketchUp bestaat een goede plug-in (Undet) waarmee pointclouds geïmporteerd kunnen worden. Andere programma’s zoals Hicad, Solidworks maken gebruik van een omweg in de vorm van tussenprogramma’s of conversieprogramma’s. Direct grote pointclouds importeren is hier (nog) niet mogelijk.

Revit en point clouds

Revit kan heel goed met een flinke point cloud overweg. We doen regelmatig projecten met pointclouds van meer dan 40 Gigabyte. Zo hebben we bijvoorbeeld een Revit model gemaakt met een volledige pointcloud van het hele complex van het voormalige Zusterhuis en Chirurgische kliniek op het Binnengasthuisterrein te Amsterdam. En ook het universiteitsgebouw Gemini van de Technische universiteit Eindhoven.

3D BIM in Revit op basis van pointclouds

Het is belangrijk dat je computer de goede specificaties heeft als je wilt gaan werken met dit soort grote bestanden. Daarbij gelden ook een aantal gebruiksregels.

Starten met pointclouds?

Wil je hier meer over weten en starten met werken met pointclouds? Download dan onze white paper op de downloadpagina van deze website. De whitepaper van 38 pagina’s geeft een brede introductie over 3D scannen, die iedereen eigenlijk vooraf gelezen moet hebben.

3D modelleren met pointclouds

Deze website heeft verschillende blogposts over het 3D modelleren in Revit met pointclouds. Hieronder staan een aantal van deze blogpost vermeld.

Point cloud data in Revit, Autocad en Recap

De pagina ‘Point cloud in Revit, Autocad en Recap’ geeft informatie over verschillende pointcloudfiles. We vertellen welke verschillende formaten er zijn en welke keuzen je zult moeten maken wanneer je wilt werken met pointclouds in Revit, Autocad en Recap.

Bekijk de blogpost: Point cloud in Autocad en Recap

Korte introductiecursus Revit en point clouds

PelserHartman geeft korte introductiecursus Pointcloud in Revit voor architecten en tekenaars.

Bekijk de pagina: Korte introductiecursus pointcloud Revit

Pointcloud in Revit plaatsen

Deze pagina geeft informatie over het correct plaatsen van een point cloud in Revit.

Bekijk de pagina: Pointcloud in Revit

Meet- en tekenwerk voor Revit gebruikers

“Building Information Modeling voor bouwkundig ontwerp; Autodesk® Revit® Architecture.

“Revit is ontwerpsoftware voor gebouwen dat werkt zoals architecten en ontwerpers denken, zodat u nauwkeurigere bouwkundige ontwerpen van hoge kwaliteit kunt tekenen. Met Autodesk Revit Architecture, ontwikkeld voor Building Information Modeling (BIM), kunt u concepten vastleggen en analyseren en uw visie behouden tijdens het ontwerp, de documentatie en de bouw. Maak geïnformeerde beslissingen aan de hand van informatierijke modellen en ondersteun duurzaam ontwerp, bouwplanning en fabricage. Aan de hand van automatische updates blijven uw ontwerpen en documentatie up-to-date en dus betrouwbaarder.”

Installaties modelleren kan in Revit en Inventor

Installaties modelleren kan in Revit en Inventor

ArchiCAD vs. Revit

Waar in het verleden het niet mogelijk was om met pointclouds in Archicad te werken is dit nu wel het geval. Het grote verschil tussen Archicad en Revit is de grootte van de pointcloud waarmee gewerkt kan worden. Waar Revit geen probleem geeft met grote pointclouds, heeft de praktijk uitgewezen dat een pointcloud van tussen de 2 en 3 gigabyte momenteel het maximum is voor Archicad.

Uitwisseling tussen Revit en Archicad modellen via IFC

Beide programma’s kunnen neutrale IFC-bestanden maken welke theoretisch met elkaar uitwisselbaar zouden moeten zijn. In de praktijk merken wij dat er hiermee toch problemen kunnen optreden omdat onder de motorkap niet alle eigenschappen van het model in de software goed van het ene naar het andere programma wordt gebracht.

Gebruik je Archicad of Revit in een ontwerpteam waarbij iedereen naar IFC exporteert en werkt via bijvoorbeeld Solibri om te clashen e.d., dan is er geen probleem. Het probleem zit hem in het aspect dat een 3D model gemaakt in REVIT, geëxporteerd naar IFC en geopend in Archicad (en ook andersom) resulteert in verlies van informatie en kwaliteit. Dit is een feit. Sommige mensen ontkennen dit, en dat is volgens ons een gevaarlijk voorbeeld van ‘je kop in het zand steken’. Een 3D model in Revit maken voor iemand die zelf in Archicad tekent, en vervolgens verder moet tekenen met dat model levert problemen. Er ontstaan dan allerlei rare situaties. Dit betekent niet dat partijen die met verschillende software tekenen niet succesvol kunnen samenwerken. Je gebruik dan IFC, spoort bijvoorbeeld clashes op, en als je deze vindt dan los je ze op in je eigen tekenpakket.

Revit-producten

Wij kunnen elk bestaand gebouw inmeten en uitwerken tot een 3D Revit-model. We kunnen een massa model met perfecte maatvoering op hoofdlijnen aanreiken. Je kunt er ook voor kiezen om ons het volledige Revitmodel met alle eigenschappen en details te laten maken. Bel +31 73 613 57 29 voor meer details.