Blog

Point cloud in Autocad en ReCap

  |   Autocad, Revit, Software

Deze pagina geeft informatie over verschillende pointcloudfiles. We vertellen welke verschillende formaten er zijn en welke keuzes je moet maken wanneer je wil werken met een point cloud in AutoCAD en Recap. 

Zelf tekenen met een pointcloud of zelf een pointcloud maken? Kijk dan op de pagina Training 3D Laserscanner. Bel ons op nummer +31 73 613 57 29.

Wat is een pointcloud?

Gebouwen, installaties en andere objecten wordt door PelserHartman vaak ingemeten met behulp van 3D laserscanners. Het resultaat van deze inmeting is een wolk van meetpunten oftewel een pointcloud. De pointcloud bestaat uit miljarden meetpunten. Onderdelen die tijdens het scannen zichtbaar zijn vanaf de verschillende standplaatsen van de laserscanner worden ingemeten. De pointcloud wordt gebruikt als onderlegger in AutoCAD en ReCap voor het maken van tekeningen en 3D modellen.

Fratershuis-Tilburg-614-snij

Pointcloud van Fratershuis te Tilburg

Welke soort pointcloud heb ik nodig?

Je wil een pointcloud hebben. Om te weten wat je nodig hebt moet je een aantal basisprincipes weten van pointclouds.

Een laserscan laat niet alles zien!

Een laserscanner meet nergens doorheen en staat meestal op een statief op de grond of op stabiele vloeren. Bij het inmeten van gebouwen ontstaat daarom geen full scan met een dekking van 100%.

Z+F-IMAGER-5010CEen laserscanner meet onderdelen die vanaf standplaatsen op straat- of grondniveau met enige afstand tot het object of gebouw zichtbaar zijn. Aanwezige mensen, objecten, bomen, struiken en begroeiing staan op de laserscan. Deze zaken kunnen desgewenst uit de scan verwijderd worden. Een laserscanner kan niet overal geplaatst worden. Soms is de ruimte te klein of de gewenste standplaats niet bereikbaar of niet stabiel. Er zal dus altijd sprake zijn van enige ‘zwarte gaten’ in de scandata.

Dit is echter geen probleem. In bijna alle gevallen betreft het geen volledige 3D inmeting van het hele gebouw. We scannen vaak enkel en alleen wat nodig is voor het maken van het 3D model of de 2D tekening.

Pointcloud registratie

pointcloudregistratie

Pointcloudregistratie in LCR

De ruwe laserscandata bestaat vlak na het scannen uit een verzameling losse pointclouds. Iedere scanpositie (of scanstation) heeft één losse pointcloud opgeleverd. De losse pointclouds worden ten opzichte van elkaar correct gepositioneerd. Dit proces noemen wij het registreren van een pointcloud. Je kunt nog niet direct met deze pointcloud aan de slag. Deze pointcloud moet eerst nog omgezet worden naar een bestandstype dat geschikt is voor AutoCAD. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. We behandelen op deze pagina de meest eenvoudige en meest voorkomende stappen.

Eén grote of meerdere kleine pointclouds?

Pointcloud kan op verschillende manieren aangeleverd worden. Het product kan bestaan uit één totale pointcloud of een samenstelling van separate losse pointclouds (telkens één pointcloud per scanpositie). Natuurlijk staan al deze losse pointclouds ten opzichte van elkaar op de goede plaats in het juiste coördinatenstelsel. Losse pointclouds kunnen aan en uit gezet worden in AutoCAD.

Geregistreerde scandata van Z+F kan direct in Recap

PelserHartman werkt met Z+F scanners. De originele scandata van Z+F (ZFS files) kunnen tegenwoordig rechtstreeks in Recap. Dit betekent dat de omzetting van ZFS files naar PTS files niet meer hoeft te gebeuren. Wij kunnen je ZFS files leveren en besparen je daarmee veel tijd en geld.

Bestellen pointcloud

Wil je een 3D inmeting als pointcloud ontvangen? Stuur ons informatie over het object en zo mogelijk de antwoorden op de volgende vragen. Uiteraard kan één van onze specialisten je verder adviseren.

 • Welk programma gebruik je voor het tekenen met pointclouds?
 • Wat is het doel van de pointcloud?
 • Wordt de pointcloud een onderlegger voor 2D of 3D tekeningen?
 • Gaat het om hoofdmaatvoering of om detail?
 • Welke kwaliteit wens je te ontvangen?
 • Maak je de tekeningen of het model zelf, of heb je de opdracht om een pointcloud te leveren aan jouw opdrachtgever?
 • Wil je een gekleurde pointcloud ontvangen? (De meetpunten kunnen gekleurd worden door foto's).
 • Welk soort file wil je ontvangen? (PTS, PTX, RCS of PCG? Let op: een PTX file is 1,5 x zo groot als een PTS file. Een PTX bestaat uit coördinaten en andere scaninfo zoals kleur).
 • Wil je zelf de pointcloud indexeren met AutoCAD naar een RCS of PCG file?
 • Wil je één totale samengevoegde pointcloud ontvangen? Of wil je werken met lossen pointcloudfiles per scanstation of scanpositie?
 • Moeten wij de pointcloud opdelen?
 • Heb je een trueviewer of film van de pointcloud nodig?
 • Wil je dat wij de pointcloud voor je bewaren? Zo ja; hoeveel maanden backup wens je?