Blog

3D model Gemini TU Eindhoven voor renovatieplannen

  |   Projecten PelserHartman

De campus van de TU Eindhoven wordt de komende tien jaar verbouwd en vernieuwd. Onderdeel van de plannen is het renoveren van het karakteristieke universiteitsgebouw Gemini. PelserHartman bracht het pand in kaart met 3D laserscantechnieken en maakte vervolgens een 3D model dat de basis vormt voor de verbouwingsplannen.

3D model Gemini

Uitsnede uit 3D model van het gebouw Gemini op de campus van de TU/e

Het gebouw Gemini is in de jaren zeventig door architect en stedenbouwkundige S.J. van Embden ontworpen. Het gebouw huisvest al sinds het begin de faculteiten Werktuigbouwkunde en Biomedische Technologie. Na ruim veertig jaar intensief gebruik is het pand gedateerd en aan renovatie toe. Daarnaast heeft de TU/e grote ambities op het gebied van duurzaamheid, onderwijs en onderzoek, waar het nieuwe gebouw aan moet voldoen.

TW-IN, een samenwerkingsverband van Team V Architectuur, Royal HaskoningDHV en DGMR, heeft de aanbestedingsronde gewonnen. Zij maken de plannen voor de renovatie die naar verwachting in 2020 klaar moeten zijn. Gemini wordt daarna in fases verbouwd en zal in 2025 helemaal verbouwd zijn.

3D model Gemini

PelserHartman bracht in opdracht van de TU/e zowel het interieur als het exterieur van het gebouw met behulp van laserscantechnieken in kaart. Een leuke klus om dit pand van ruim 40.000 vierkante meter 3D in te scannen. Hierbij moesten we goed rekening houden met het feit dat de universiteit gewoon doordraaide tijdens de scanwerkzaamheden.

Gemini 3D model

Bovenaanzicht van Gemini gebouw in het 3D model

Op basis van de pointclouds hebben wij een 3D model gemaakt van Gemini. Dit model is conform de eisen van BIM basis ILS, de informatieleveringsstandaard die is opgesteld om de uitwisseling van informatie in de bouw gestructureerde, vollediger en correcter te maken. Het 3D model kan door architecten, constructeurs en andere partijen die bij de renovatie betrokken zijn, gebruikt worden als een basis voor de plannen.

3D scannen op universiteiten

PelserHartman werkte al eerder samen met universiteiten in Nederland. Zo brachten we onder meer de universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam in kaart met 3D scanners en maakte we hiervan een Revit-model.

Wil je meer informatie over de inzet van 3D laserscanners voor zeer uiteenlopende projecten? Of wil je gewoon wat meer informatie? Neem dan contact met ons op! We zijn telefonisch bereikbaar op 073 613 5729 of stuur ons een mail.