Revit en point clouds

Deze pagina geeft informatie over het tekenen of modelleren met point cloud data in Revit en de functionaliteiten van het programma Recap. Een point cloud is een wolk van miljarden meetpunten die gemaakt wordt door een 3D scanner.

Het beste tekenprogramma voor 3D/BIM

Pointcloud 3D tekenprogramma Revit

Een pointcloud uit een 3D laserscanner, geïmporteerd in het 3D tekenprogramma Revit.

Er komen steeds meer goede 3D teken- en modelleer programma's op de markt. Voorbeelden zijn Revit, AutoCAD, ArchiCAD, Microstation, SketchUp, Vectorworks, Tekla, Inventor, HiCAD, BricsCAD en Solidworks. Ieder bureau heeft zo zijn eigen voorkeur als het gaat om de tekensoftware en vaak maakt steeds minder uit met welk pakket men tekent. Dit geldt echter alleen als het bureau alle werkzaamheden in eigen huis verricht en uitwisseling van gegevens met andere bureau's niet zo'n grote rol speelt.

Let op gebruikte software in bouwkolom

Wij zijn van mening dat er eigenlijk geen slechte tekenprogramma's meer bestaan, maar dat nu alles draait om uitwisselbaarheid en behoud van informatie. Bij deze keuze voor het bestandsformaat van het 3D BIM-model adviseren we vooral te kijken naar de software die bedrijven verderop in het traject gebruiken. Bestandsformaten zijn niet zomaar om te zetten. Wanneer dat wel kan, komen er toch nog extra kosten bij kijken. Daarbij is het zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten belangrijk om software te hebben die kan werken met 3D meetdata zoals pointclouds. Pointclouds vormen de basis van centrale maatvoering in BIM-projecten in de bouw. Hoewel de meeste programma's claimen om te kunnen gaan met pointclouds, wijst de praktijk uit dat dit niet altijd direct werkt. Test daarom voor het maken van de keuze zelf of de gewenste pointcloud geïmporteerd kan worden. Vertrouw niet alleen op het verhaal van de leverancier van de software.

3D tekenprogramma's voor zware pointclouds

Revit, AutoCad en Inventor kunnen al langere tijd goed overweg met pointclouds. Naast de AutoDesk software kunnen ook Archicad en Vectorworks, Microstation tegenwoordig werken met pointclouds. Voor het populaire SketchUp bestaat een goede plug-in (Undet) waarmee pointclouds geïmporteerd kunnen worden. Andere programma’s zoals Hicad, Tekla en Solidworks maken gebruik van een omweg in de vorm van tussenprogramma’s of conversieprogramma’s. Direct grote pointclouds importeren is hier (nog) niet mogelijk.

Pointcloud_Revit_713

Revit en point clouds

Revit kan heel goed met een flinke point cloud overweg. We doen regelmatig projecten met pointclouds van meer dan 40 Gigabite. Zo hebben we bijvoorbeeld een Revit model gemaakt met een volledige pointcloud van het hele complex van het voormalige Zusterhuis en Chirurgische kliniek op het Binnengasthuisterrein te Amsterdam.

Pointcloud importeren zonder Recap

Revit kan verschillende soorten pointcloudfiles importeren of attachen (PTS, PTX, PCG, E57, ZFS etc.) en indexeert deze automatisch naar RCS of RCP files. Daarvoor heeft Revit het programma Recap niet nodig, in tegenstelling tot Autocad dat alleen kan werken met RCS of RCP files. Het werken met een pointcloud in Revit gaat net iets gemakkelijker dan in Autocad. Dit heeft te maken met de snij-functionaliteiten van Revit. Snijden in een Revit model met een geïntegreerde pointcloud betekent dat niet alleen het model wordt gesneden maar automatisch ook de pointcloud. Dat klink logisch maar deze functionaliteit bestaat niet in autocad. Hierdoor kan het werk om de pointcloud te filteren achterwege kan blijven.

3D modelleren met pointclouds

Deze website heeft verschillende blogposts over het 3D modelleren in Revit met pointclouds. Hieronder staan een aantal van deze blogpost vermeld.

Point cloud data in Revit, Autocad en Recap

De pagina ‘Point cloud in Revit, Autocad en Recap’ geeft informatie over verschillende pointcloudfiles. We vertellen welke verschillende formaten er zijn en welke keuzen je zult moeten maken wanneer je wilt werken met pointclouds in Revit, Autocad en Recap. We geven uitleg over bestandsformaten als PTS, PTX, RCS en PCG.

Bekijk de blogpost: Point cloud in Revit Autocad en Recap

Korte introductiecursus Revit en point clouds

PelserHartman geeft korte introductiecursus Pointcloud in Revit voor architecten en tekenaars.

Bekijk de pagina: Korte introductiecursus pointcloud Revit

Probleem weergave pointcloud in Revit

Vooral Revit kent nog wat problemen als het gaat om de weergave van een pointcloud. De puntenwolk wordt volledig ingeladen en ziet er op het eerste gezicht goed uit. Wanneer men inzoomt, gebeurt er iets vreemds. Punten lijken te verdwijnen.

Bekijk de blogpost: Probleem weergave pointcloud in Revit

Pointcloud in Revit plaatsen

Deze pagina geeft informatie over het correct plaatsen van een point cloud in Revit.

Bekijk de pagina: Pointcloud in Revit

Meet- en tekenwerk voor Revit gebruikers

Eerst even een korte positionering zoals omschreven door Autodesk:

Autodesk Revit 2017

"Building Information Modeling voor bouwkundig ontwerp; Autodesk® Revit® Architecture.

"Revit is ontwerpsoftware voor gebouwen dat werkt zoals architecten en ontwerpers denken, zodat u nauwkeurigere bouwkundige ontwerpen van hoge kwaliteit kunt tekenen. Met Autodesk Revit Architecture, ontwikkeld voor Building Information Modeling (BIM), kunt u concepten vastleggen en analyseren en uw visie behouden tijdens het ontwerp, de documentatie en de bouw. Maak geïnformeerde beslissingen aan de hand van informatierijke modellen en ondersteun duurzaam ontwerp, bouwplanning en fabricage. Aan de hand van automatische updates blijven uw ontwerpen en documentatie up-to-date en dus betrouwbaarder."

ArchiCAD vs. Revit en uitwisseling

Waar in het verleden het niet mogelijk was om met pointclouds in Archicad te werken is dit nu wel het geval. Het grote verschil tussen Archicad en Revit is de grootte van de pointcloud waarmee gewerkt kan worden. Waar Revit geen probleem geeft met grote pointclouds, heeft de praktijk uitgewezen dat een pointcloud van tussen de 2 en 3 gigabyte momenteel het maximum is voor Archicad.

Omdat Archicad tegenwoordig met pointclouds kan werken is het uitwisselbaar zijn van bestanden tussen Archicad en Revit geen groot onderwerp meer. Beide programma’s kunnen neutrale IFC-bestanden maken welke theoretisch met elkaar uitwisselbaar zouden moeten zijn. In de praktijk merken wij dat er hiermee toch problemen kunnen optreden omdat onder de motorkap niet alle eigenschappen van het model in de software goed van het ene naar het andere programma wordt gebracht.

PelserHartman werkt o.a. met Revit

Ons team werkt met een mix van diverse 3D tekenprogramma's.We kunnen iedereen producten leveren, ongeacht het programma waarmee gewerkt wordt. Om aan te sluiten op het BIM-principe hebben wij gekozen voor Revit in plaats van ArchiCAD. Dat betekent niet dat we vinden dat Revit een beter product is. Integendeel, we hebben beide producten getest en het zijn beide fantastische programma's. De reden om te kiezen voor Revit was eenvoudig en flauw. Autodesk is de standaard in de wereld. De kans op aansluiting met andere programma's en aansluiting op meetdata zoals pointclouds is groot. Verder sluit onze meetdata goed aan op Revit.

Revit-producten

Wij kunnen elk bestaand gebouw inmeten en uitwerken tot een 3D Revit-model. We kunnen een massa model met perfecte maatvoering op hoofdlijnen aanreiken. Je kunt er ook voor kiezen om ons het volledige Revitmodel met alle eigenschappen en details te laten maken. Bel +31 73 613 57 29 voor meer details.