Afgelopen week werd voor de eerste keer de cursus digitale meettechnieken voor de monumentenzorg in opdracht van het Nationaal Restauratie Centrum (NRC) gegeven. Martijn van Bree van PelserHartman en en Tommy van Beem van aannemingsbedrijf Nico de Bont gaven deze cursus voor bouwkundige professionals in de erfgoedsector.
3D laserscanning en BIM voor de monumentensector
Waar kon de cursus beter plaatsvinden dan in het fraaie monumentale Klooster Onze Lieve Vrouw ter Eem te Amersfoort. Toeval of niet, PelserHartman bracht dit klooster recent digitaal in kaart met 3D laserscanners. Resultaat: een wolk van miljoenen meetpunten waarmee een 3D BIM gemaakt gaat worden.
In de cursus kwamen diverse meetmethodes, zoals meten met een 3D laserscanner, total station en geavanceerde handscanners, aan bod. Ook digitale producten zoals orthofoto’s, puntenwolken en pointcloudviewers passeerden de revue. Tommy van Beem gaf aan waar voor de aannemerij de meerwaarde van meetdata zit en hoe zij dit vervolgens nog meer waarde geven binnen een BIM. De dag werd afgesloten met een case waar de cursisten zelf een plan moesten bedenken voor meten en modelleren van een monumentaal pand.
Waarom een lesdag digitale meettechnieken in de monumentenzorg?
Er zijn steeds meer bouwkundigen die werkzaam zijn bij restauratie / bouwbedrijven, monumentencommissies of gemeentes die bezig zijn met monumentenzorg of toezicht houden hierop. Zij komen tijdens hun werk in aanraking met meetdata en meettechnieken. Ze hebben behoefte aan meer kennis. Daarnaast willen zij deze technieken zelf kunnen inzetten. Een goede reden om ook meer over digitale meettechnieken te weten te komen.
Ben je werkzaam als bouwkundig professional in de erfgoedsector? Bekijk dan eens het cursusaanbod van het NRC.