Op de Mac zijn minder 3D tekenprogramma’s beschikbaar dan voor Windows. Daarmee is een 3D scan voor Apple macOS nog steeds wel mogelijk. Opdrachtgevers in de architectuur met een Apple werken in ArchiCAD, Vectorworks of met een pointcloud viewer naar tevredenheid met 3D scans. 

3D scan in ArchiCAD voor macOS

ArchiCAD werkt ook op de Mac met het universeel E57 bestandsformaat, inclusief de kleurinformatie. De 3D scan functionaliteit wordt zoals bij alle ArchiCAD software beperkt door bestandsgrootte. Door de 3D scan in stukken aan te leveren en in delen te importeren, wordt dit opgelost.

3D scan in Vectorworks voor macOS

Vectorworks kan sinds Release 2016 al 3D-scans importeren. Omdat Vectorworks 64 bit is, vormen 3D scans met miljoenen punten geen probleem meer voor de software. Vectorworks ondersteunt ook op de Mac de meest populaire 3D scan formaten (.pts, .e57, .las en .xyz). Wij adviseren het .pts formaat. Dit formaat komt bij onze testen het beste uit de bus. Om de pointcloud bruikbaar te houden adviseren we een maximum grootte van ongeveer 4 GB.

3D scan werkt niet in AutoCAD of SketchUP

AutoCAD en SketchUp werken op de Mac, maar niet met 3D scans. De plug-in Undet is niet beschikbaar voor Apple gebruikers. We zien ook geen alternatieven die wel goed werken in deze programma’s. 3D scans kunnen op de Mac dus niet geïmporteerd worden in AutoCAD of SketchUp. Een goed alternatief is werken met viewers.

Wel modelleren met viewers op de Mac

Op elk systeem – Windows, macOS, Linux, iOS, Android, etc. – zijn web-based pointcloud viewers beschikbaar.  Deze systemen zijn universeel, want ze gebruiken html en javascript-standaarden. Iedereen kan daarmee overal ter wereld de 3D scan van een 3D scan bekijken in een browser. Met een van de 3D viewers waar wij mee werken, kan zelfs gemeten worden. Modelleren met behulp van een 3D viewer op de Mac is niet zo makkelijk als het overtrekken van 3D scans in 3D programma’s, maar wel sneller, nauwkeuriger en makkelijker dan een handmatige meting uitwerken.

Leica Truview Global 3D viewer

Een viewer als Leica Truview Enterprise is webbased en werkt daarom ook op macOS. U profiteert zo van de grootste voordelen van 3D scans, zonder specifieke software aan te hoeven schaffen.

Pointcloud bekijken via internetbrowser

De webviewer is een offline webviewer die met behulp van een internetbrowser te bekijken is. Er hoeven geen programma’s geïnstalleerd te worden om de browser te bekijken. Het .html bestand is voor de Microsoft gebruikers te bekijken met de internetbrowser Edge.  Apple gebruikers kunnen de puntenwolk bekijken met de internetbrowser Firefox. Je loopt door de punten heen en er zijn eenvoudige meettools. Hiermee worden afstanden, maar ook oppervlaktes gemeten.

pointcloud web puntenwolk apple

Een pointcloudviewer die met uw internetbrowser offline te bekijken is

Download 3D scan of viewer voor Apple macOS

Zelf testen werkt het beste. Op onze download pagina stellen we pointclouds in de meest gebruikte bestandsformaten gratis beschikbaar. Specifieke downloads voor ArchiCAD en Vectorworks vindt u direct onder ArchiCAD en Vectorworks.

× Direct Whatsapp contact!