Prisma’s, meetpunten en reflectoren zijn allemaal benamingen voor een onmisbaar hulpmiddel voor elke landmeter / maatvoerder. Zoals de verschillende namen het al doen vermoeden, bestaan er veel soorten prisma’s met bijhorende kwaliteiten. We vinden het noodzakelijk in deze tekst hier even bij stil te staan als je gaat meten met een prisma.

Het ronde prisma type Leica GPR1

Prisma’s werden ontwikkeld om de afstandsmeting van een totalstation op basis van EDM (electronic distance measurement) mogelijk te maken. De afstand wordt gemeten door gebruik te maken van elektromagnetische golven die moeten weerkaatst worden. Dit weerkaatsen gebeurt door het prisma.

Er zijn zeel veel soorten prisma’s. De keuze voor het type hangt af van de afstand die moet gemeten worden en van de gewenste nauwkeurigheid. Het meest standaard is het ronde prisma. Voor metingen op korte afstand wordt een mini-prisma gebruikt terwijl voor metingen op zeer lange afstanden een combinatie van verschillende ronde prisma’s gebruikt wordt.

Leica Mini prisma GMP111

Daarnaast speelt ook het soort werk een rol. Zo heeft bijvoorbeeld de introductie van een one-man robotic total station gezorgd voor de introductie van een prisma dat langs alle kanten gemeten kan worden, het 360°-prisma. Doordat men alleen werkt kan het toestel dit prisma volgen ongeacht de oriëntatie. Hierdoor kun je zelfstandig meten met prisma.

Leica 360 graden Prisma voor Robotic Totalstation

Prisma’s voor monitoring

PelserHartman voert landmeetkundige monitoring of deformatieanalyse uit. We leggen bewegingen van gebouwen, kunstwerken en andere structuren vast door een nulmeting te maken en deze te vergelijken met opvolgende metingen. Hierbij is nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de meetdata het belangrijkste. Voor het uitvoeren van monitoring of hoognauwkeurige metingen kiezen we er bij PelserHartman voor om enkel kwalitatief zeer goede prisma’s te gebruiken van de types Bohnenstingl bolprisma of Leica GMP104.

Bolprisma

Naast meten met prisma kunnen metingen ook op reflecterende stickers uitgevoerd worden. Deze metingen zijn minder nauwkeurig dan metingen op prisma’s. Om deze reden kiezen wij er bij “centrale maatvoering” steeds voor om meetpunten voor prisma’s aan te brengen en zo weinig mogelijk gebruik te maken van reflecterende stickers.

Een belangrijk aandachtspunt bij meten met prisma’s is het feit dat de afstandsmeting een langere straal aflegt door het prisma dan de effectieve afstand. Daarnaast beïnvloed de dichtheid van het prisma, wat anders is dan die van lucht, ook deze afstandsmeting. Het is ook zo dat het middelpunt van het prisma niet altijd exact uitgelijnd staat boven het midden van de prismastok. Om deze afwijkingen op te lossen is er een prisma-constante in het leven geroepen. Deze correctie wordt afhankelijk van het soort prisma toegepast door de landmeter op het terrein of bij de verwerking op kantoor.  Per type prisma zijn deze constanten dezelfde.

Wil je meer weten over onze diensten met betrekking tot de uitvoering van hoog nauwkeurige metingen, monitoring of deformatiemetingen? Neem dan contact met ons op.