Het inmeten van onder meer gebouwen met behulp van 3D laserscantechnieken heeft ontzettend veel voordelen en toepassingen. Helaas merken we ook bij PelserHartman dat  klanten vaak een verkeerd beeld hebben van laserscanning. Er bestaan veel misvattingen; zo zou laserscannen te duur zijn en zou je met alleen een pointcloud (zonder 3D model) weinig kunnen beginnen. In onderstaande tekst worden zes belangrijke misvattingen over laserscanning besproken en ontkracht.

1. Je hoeft alleen te scannen als er zich een probleem voordoet

Het tegenovergestelde is waar! Het beste is om 3D laserscanning pro-actief in te zetten aan het begin van een project. Door vroeg in het proces te scannen, hebben de verschillende betrokken partijen meer informatie tot hun beschikking, waardoor ze met betere offertes kunnen komen. Wanneer de partijen minder onduidelijkheden over het bouwproces hebben, hoeven ze minder buffer in de offerte in te bouwen. Daarnaast kunnen eventuele problemen al ontdekt worden, ver voordat er met de daadwerkelijke bouw of renovatie is begonnen. Hierbij kan veel geld bespaard worden. Omdat de betrokken partijen alle informatie tot hun beschikking hebben, zijn bezoekjes aan de bouwplaats overbodig, wat geld en tijd scheelt.

misvattingen laserscanning

2. 3D Laserscannen is te duur

Het klopt dat de kosten van laserscanning aan het begin van een bouw- of renovatietraject een grote uitgave lijkt, maar deze kosten betalen zich later in het proces terug. 3D laserscannen verkleint de kans op mogelijke veranderingen of vertragingen door onvoorziene omstandigheden in het bouwproces drastisch, omdat de problemen vroeg in het bouw/ontwerpproces geïdentificeerd kunnen worden. Veranderingen zijn dan nog makkelijk en tegen lage kosten door te voeren. Vaak zeggen klanten: “Hadden we maar gescand bij dit project..”. In andere woorden, je weet eigenlijk pas hoeveel je met laserscanning kan besparen op het moment dat het al te laat is. Met 3D scannen sluit je vroeg in het proces veel risico’s uit.

3. Alle pointclouds zijn vergelijkbaar

De kwaliteit van een point cloud is van veel verschillende factoren afhankelijk, bijvoorbeeld van de soort laserscanner en de workflow die gebruikt worden. Daarnaast speelt de kennis en professionaliteit van de scantechnicus een belangrijke rol bij het verkrijgen van goede scandata. Hoeveel scans er gemaakt moeten worden, wat wel en niet in kaart gebracht wordt en de scanresolutie hebben veel invloed op het eindresultaat.

3D scanning Binnenhof Den Haag

Ervaren scanoperators maken het verschil en zorgen voor betrouwbare data

4. De pointcloud is nutteloos

Een pointcloud is juist heel erg nuttig en kan een heel belangrijke tool zijn. Omdat de pointcloud alles bevat wat de laserscanner in kaart gebracht heeft, geeft het een veel completer beeld van de hele site die gescand is. Een model daarentegen, bevat alleen die items die specifiek gemodelleerd zijn op basis van de pointcloud. De puntenwolk is simpel gezegd de realiteit.

5. Een model maken is te duur

Het klopt dat een significant deel van de kosten van 3d scannen in het modelleren kunnen gaan zitten. Maar dit is lang niet altijd het geval. Een van de redenen dat deze misvatting bestaat, is dat klanten vaak denken dat het model ‘alles’ moet bevatten. In veel gevallen is het echter voldoende, wanneer een model slecht een klein deel of alleen bepaalde kenmerken te bevat. Een paar kleine aanpassingen in de omvang en inhoud van het model kan de prijs van het modelleren drastisch verlagen.

3D model revit Airborne Museum

Dit Revit-model van de bestaande situatie gemaakt op basis van onze 3D scans

6. Je moet een model hebben om de scandata te kunnen gebruiken

De meeste projecten hebben GEEN model nodig. Veel producten van 3D laserscanning, zoals clash detection toepassingen, deformatieanalyses van vloeren en orthofoto’s, kunnen direct uit de pointcloud worden gehaald.  Daarnaast kunnen 2D tekeningen vaak de puntenwolk direct als onderlegger gebruiken voor met maken of controleren van tekenwerk.

Meer weten?

Er zijn veel verschillende soorten scanners en pointclouds. De vraag is; wat wil je ermee gaan doen?
PelserHartman is een kennis- en servicebedrijf dat gespecialiseerd is in 3D meetwerk. We hebben meerdere soorten scanners en andere meetapparatuur en maken 2D tekeningen, 3D modellen en BIM.

Wil je meer weten over de toepassingen van 3D laserscannen of onze organisatie? Of heb je een project, waarbij je de hulp van PelserHartman zou kunnen gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We zijn te bereiken op ons kantoor in `s Hertogenbosch op het nummer 073-6135729 of mail naar [email protected] 

Deze blog is gebaseerd op een artikel van Dave Schaff van 25 april 2019.